AAMUNAVAUS ANTTILASSA – NUORET TYÖELÄMÄSSÄ

Nuoret työelämässä, tai matkalla sinne on aihe, joka puhuttaa jatkuvasti. Eilisessä Helsingin Sanomat-lehdessä oli aiheesta juttua otsikolla ”Mainettaan paremmat nuoret”. Jutussa pohdittiin sitä, suhtautuvatko nykynuoret töihin liian valikoivasti tai arvostavatko he työtä liian vähän. Jutussa todettiin, että suurin osa nuorista (varsinkin muutama vuosi peruskoulun päättymisen jälkeen) on valmiita tekemään tilapäisiä töitä ja ottamaan vastaan jotain ihan muuta kuin oman unelmaduuninsa ennemmin kuin elämään yhteiskunnan tukien varassa. Monet nuoret olivat valmiita muuttamaan toiselle paikkakunnalle, mikäli he siten saisivat töitä. 

Paljon puhutaan myös siitä, osaavatko nuoret käyttäytyä työpaikoilla työelämän sääntöjen mukaisesti. Yleinen mielikuva aikuisilla tuntuu olevan, että nuoret myöhästelevät töistä, eivät piittaa heille annetuista ohjeista, räpeltävät kännykkäänsä työpäivän aikana ja eivät osaa puhua kohteliaasti tai kätellä kunnolla. Nämä ovat asioita, joista kerään palautetta joka vuosi koulumme ysien oltua TET-jaksolla. Kysyn työnantajilta, miten kahden viikon TET-jakso on sujunut. Onko nuori ollut paikalla ajoissa? Tullut ruokatauon jälkeen ajoissa takaisin työn pariin? Onko osannut puhua asiallisesti, tervehtiä ja kätellä? Entä onko kännykkä pysynyt siellä ulkotakin taskussa pois käden ulottuvilta ja onko annettuja ohjeita osattu noudattaa. Joka vuosi palaute on yli 90%:sti hyvää tai erinomaista. Kyllä nuoret osaavat. Osa työnantajista on kertonut tämän hieman yllättyneinä. Tähän olen voinut todeta, että totta kai nuoret osaavat, kun heille opetetaan. Opetetaan työelämän sääntöjä täällä koulussa, monelle myös kotona ja sitten vielä siellä TET-paikalla. Kyllä nuoret oppivat, ja sitten osaavat. Nuoret ovat fiksuja. Heillä on korvat ja aivot, he kyllä ymmärtävät kun heille selittää mitä ja miksi. Mutta kukaan meistä, ei nuori eikä aikuinen osaa uutta asiaa, ellei sitä meille opeteta. Siksi esim. TET-jakso on mielettömän arvokas ja tärkeä juttu. Siellä voi oppia asioita, joita ei pelkästään oppitunneilla tai kotona voi oppia.  

Tänäkin vuonna palaute Anttilan koulun yseistä TET-jakson tiimoilta oli loistavaa. Olitte reippaita, hymyileviä, oma-aloitteisia, kohteliaita, fiksuja, kyseleviä, täsmällisiä, ahkeria, tunnollisia ja oppivaisia. Olitte loistavia. Tuli pieniä hetkiä, jolloin jokin homma ei ehkä mennyt täysin putkeen, mutta otitte saamastanne palautteesta opiksenne ja homma alkoi sujua. Kiitos siitä ysit teille. Piditte jälleen Anttilan koulun hyvää mainetta yllä! Olemme teistä koko opettajakuntana aivan mielettömän ylpeitä. Toivottavasti teistä suurimmalle osalle jäi TET-jaksosta hyvä fiilis. Ja toivottavasti opitte hieman jotain uutta, jonka voimin on hyvä jatkaa kohti seuraavaa työelämän etappia, kuten vaikkapa kesätöitä. 

Kuten Hesarissa todettiin: Mainettaan paremmat nuoret. Juuri te! 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: