VALTUUSTON KOKOUS 25.8.2021 – TIIVISTELMÄ

TIIVISTELMÄ VALTUUSTON KOKOUKSESTA 25.8.2021

Vanhimman valtuutetun tervetulotoivotuksilla starttasi käyntiin valtuustokausi 2021-2025. Pirjo-Leena Forsström toimi kokouksen puheenjohtajana viidennen pykälän loppuun saakka. Tuossa pykälässä valittiin valtuuston puheenjohtajisto seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Ensimmäisen kokouksen esityslista oli pitkä, mutta suurin osa pykälistä liittyi tulevien luottamushenkilöiden nimeämiseen. Lämpimät onnittelut kaikille luottamustehtäviin valituille!

Kaikkien lautakuntien ja jaostojen nimilistat löytyvät kaupungin kotisivuilta osoitteesta: https://www.lohja.fi/kaupunki-ja-hallinto/lohjan-kaupunki/paatoksenteko/lautakunnat-ja-luottamushenkilot/

Tai tarkennetaan sen verran, että vielä sieltä ei löytynyt jaostojen nimilistoja, mutta ne tulevat sinne lähiaikoina. Samoin siellä varmaankin saadaan kunkin lautakunnan nimet oikeiden otsikoiden alle, kunhan tvt-porukka sen ehtii tehdä.

Tässä kuitenkin muutaman nosto:

Lohjan kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto 2021-2023:

Joona Räsänen (SDP) pj

Riikka Slunga-Poutsalo (PS) 1. vpj

Jussi Patinen (KOK) 2. vpj

Lohjan kaupunginhallitus 2021-2023:

Pekka Luoma (KOK) pj

Hannele Maittila (ML) 1. vpj

Taina Lackman (SDP) 2. vpj

Kaj Sundqvist (KOK)

Heli Saukkola (KOK)

Pirjo-Leena Forsström (SDP)

Markku Saarinen (SDP)

Jukka Sassi (PS)

Janne Turunen (PS)

Laura Skaffari (VIHR)

Urpo Uotila (VIHR)

Matti Pajuoja (VAS)

Päivi Alanne (KESK)

Omat luottamustoimeni seuraavat kaksi vuotta ovat:

Kaupunginhallituksen jäsen

Henkilöstöjaoston vpj (puheenjohtajana toimii suuresti arvostamani Pirjo-Leena Forsström ja odotan yhteistyötämme jaoston puheenjohtajistona innolla!)

Luksian hallituksen jäsen (Olen antanut suostumukseni, mutta päätös asiasta tulee ensi viikolla)

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja

Sain vastuulleni monta tärkeää tehtävää ja kiitän niistä lämpimästi Lohjan Vihreitä. Teen kaikkeni, että olen sekä paikallisyhdistyksen että kuntalaisten luottamuksen arvoinen.Sen lupaan, että teen töitä. Yksikään pesti ei ole sellainen, jossa tavoitteenani olisi päästä mahdollisimman helpolla. 

Sitten valtuuston kokouksen muihin pykäliin. Kokouksen lopulla oli kolme pykälää, joissa oli muutakin sisältöä kuin nimitykset. Ensimmäisenä näistä pykälistä käsittelimme Liessaaressa olevien kaupungin omistamien mökkitonttien vuokraamisen jatkamista 30 vuodella.

Tämä pykälä herätti omassa ryhmässämme hienoa ja vilkasta keskustelua. Keskustelussa nousi esille toisaalta kiitollisuus siitä, että asian käsittelyn aiempien vaiheiden kohdalla tonttien myymisestä yksityisille oli luovuttu. Toisaalta pohdimme paljon sitä, miten Liessaaren aluetta voisi kokonaisvaltaisesti kehittää niin, että kuultaisiin kaikkia alueen käyttäjiä ja toimijoita, kerättäisiin ideoita ja ajatuksia toiveista ja suunniteltaisiin kokonaisvaltainen luonto-ja virkistysalue pitkän aikavälin tavoittein. Ryhmämme ydinajatuksena oli, että olisi hyvä suunnitella pitkän aikavälin suuria kokonaisuuksia sen sijaan, että pieniä irrallisia paloja tarkastellaan kerran vuodessa toisistaan erillään.Sen sijaan, että uimarannan tulevaisuutta pohditaan erikseen, rantautumispaikkoja erikseen, luontopolkua, laavuja, mökkejä, pysäköintiä jne. jokaista erikseen, olisi hyvä pohtia näitä kaikkia samalla kertaa. Ajatuksena oli, että kokonaisvaltainen suunnittelu tulee kokonaisuudessaan pitkällä aikavälillä edullisemmaksi ja antaa mahdollisuuden laajamittaiseen kaupunkilaisten osallistamiseen. Tätä ehdotimmekin tekemällä päätösesityksen yhteyteen esityksen ponnesta eli toimenpidealoitteesta, jossa ehdotimme kattavan kehittämis- ja toimenpidesuunnitelman laatimista koko Liessaaren alueelle.

Pidin aiheesta Vihreiden ryhmäpuheenvuoron ja se löytyy tallenteesta  https://www.youtube.com/watch?v=6PueofFtgsc  ) kohdasta 1:06:17. (Lisäksi muutamia kommenttipuheenvuoroja tuon jälkeen.) Puheenvuoro on myös luettavissa erillisestä postauksestani. SDP:n valtuutettu Lackman piti myös aiheesta erinomaisen puheenvuoron. Mutta sitten koko asian käsittely saikin lähes farssin kaltaisia piirteitä. Muutama valtuutettu kävi kommentoimassa asiaa suorastaan aggressiivisesti ja paikoin varsin epäasiallisesti. Ilman mitään todellista asiasisältöä puheenvuorojen ydin oli lähinnä tyyliä “paska idea”. Rahaa ei kuulemma pidä käyttää suunnittelluun eikä aikaa tuhlata kokonaisuuksien miettimiseen. Olipa joku sitäkin mieltä, että olemme ehdottamassa kallista konsulttia asiaa tekemään. Ja me kun ajattelimme, että ihan kaupunkilaisilta voisi tulevaisuuden toiveita ja ideoita kysellä. Kaikki on kuulemma ihan hyvin nyt, mitä sitä turhaan tulevaisuutta ja kokonaisuuksia pohtimaan. En ollut uskoa korviani. Tuntui jopa hieman pelottavalta ajatus siitä, että näin monet valtuutetut ovat kehittämistä ja kokonaisvaltaista suunnittelua vastaan. Tarkoittaako tämä sitä, että Lohjan tulevaisuus on olla paikallaan junnaava, kehittymätön ja asukkaitaan kuulematon kaupunki? Tähän kävi ottamassa osuvasti kantaa myös Méling omassa puheenvuorossaan (1:16:23). Suosittelen lämpimästi tähän pykälään liittyvien puheenvuorojen sekä toimenpidealoitteen äänestyksen katsomista tallenteesta ihan kokonaisuudessaan. 

Lopulta keskustelun kuluessa, käytyäni korjailemassa muutamaan kertaan mitä ihmeellisimpiä tahallisia tai tahattomia väärinymmärryksiä, jouduin jo esittämään pöntöstä toiveen, että puheenvuorot valtuustosalissa olisivat asiallisia ja käyttäytyminen valtuutetuilla toisia kunnioittavaa. Tämäkin on mielestäni hieman huolestuttava alku valtuustokaudelle. Siis se, että hyviä käytöstapoja pitää erikseen toivoa.

Erikoisen puheenvuorotulvan jälkeen äänestimme ponnesta. Itse päätösesitys tonttien vuokraamisesta hyväksyttiin yksimielisesti. Liessaaren kokonaisvaltaisen, kuntalaisia osallistavan kehittämis- ja toimepidesuunnitelman laatimisen kannalle asettui lopulta 22 valtuutettu ja kehittämissuunnitelman laadintaa vastusti 29 valtuutettua. Olin yllättynyt siitä, kuinka suurelle valtuutettujen joukolle Liessaaren kehittäminen ja kuntalaisten osallistaminen kehittämistyöhön ei ollutkaan merkityksellinen asia. Kehittämissuunnitelman laatimisen kannalla olivat Vihreiden valtuustoryhmä kokonaisuudessa, KD:n valtuustoryhmä kokonaisuudessaan, SDP:n valtuustoryhmä kahta valtuutettuja lukuunottamatta (Aho, Laine) sekä Meidän Lohjan valtuutetut yhtä (Maittila) lukuunottamatta, Vasemmiston valtuutetuista Aittakumpu ja Keskustan valtuutetuista Paakkunainen. 

Iloksemme kuulimme kuitenkin kaupunginjohtajalta, että Liessaareen ollaa parhaillaan tekemässä jonkinlaista toimintasuunnitelmaa. Tästä ei ole vielä tullut mitään tietoa luottamushenkilöille enkä osaa sanoa, kuinka kokonaisvaltainen tai kuntalaisia osallistava suunnitelma on kyseessä, mutta se on varmasti hyvä alku. 

Erikoisen Liessaari-pykälän jälkeen päätimme parin virkanimikkeen selkeyttämisestä. Nyt Lohjalla on jälleen sivistysjohtaja (ei enää lasten, nuorten ja perheiden palvelualuejohtaja) sekä tekninen johtaja ( ei enää palvelutuotantojohtaja).

Viimeisenä pykälänä käsittelimme oppivelvollisuuden laajenemisen mukanaan tuomaa muutosta hallintosääntöön. Omassa puheenvuorossani kiitin toki siitä, että vihdoinkin asia saatiin hallintosääntöön kirjattua, mutta kritisoin kyllä sitä, että asia hoidetaan rutkasti myöhässä. Puheenvuoroni löytyy tallenteesta kohdasta 1:38:31 sekä erillisestä postauksesta.

Uuden valtuuston ensimmäinen kokous päättyi kaupunginjohtajan puheeseen. Kaupunginjohtaja nosti puheessaan esille tulevan kauden tiedossa olevat erikoisuudet, kuten paluun koronan jälkeiseen uuteen normaaliin sekä sote-uudistuksen. Kaupunginjohtaja toivoi kaikille viisautta päätöksissä sekä niin valtuutetuille kuin kuntalaisillekin kunnioittavaa tapaa toimia ja puhua. Asiallinen yhteistyö on kaiken perusta. 

Seuraava valtuuston kokous on syyskuun puolivälissä. Sitä ennen alkaa minulla täydellä höyryllä työskentely kaupunginhallituksessa. 

Toivotan kaikille voimaa ja valoa syksyyn. Olettehan yhteydessä, mikäli teillä on mielessä jotain sellaista, missä voisin olla teille avuksi tai mitä haluatte saattaa luottamushenkilöiden tietoon.

Terveisin, Laura

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: