KOKOUSTIIVISTELMÄ: LOHJAN KAUPUNGINVALTUUSTO 23.3.2022

Lohjan kaupunginvaltuusto kokousti pitkästä aikaa Monkolan valtuustosalissa Teamsin sijaan. Pakko todeta, että olipa kiva nähdä valtuutettuja ja viranhaltijoita livenä. Ja mukavaa oli myös puhua pöntössä seisten. 😊

Ensimmäisenä valtuusto hyväksyi joidenkin investointien määrärahojen korotukset sekä siirrot siten, että meneillään olevien investointien loppuun saattaminen turvataan. Pykälässä käsitellyt rahat ovat siirtoja, eli kyseessä ei ole budjettilisäys. Asia oli ns. rutiiniasia.

Seuraavana asiana valtuusto hyväksyi yksimielisesti Lohjan kaupungin vapaaehtoisen kaksikielisyyden jatkumisen seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi. Kaksikielinen kunnan tulee lain mukaan olla, mikäli kunnassa on min. 8% tai vähintään 3000 vähemmistökielistä asukasta. Lohjalaisista ruotsinkielisiä on 3,5% eli noin 1600 asukasta. Saimme valtuustoinfossa kattavan selonteon kaksikielisyyden talousvaikutuksista talousjohtaja Raija Lindroosilta. Koska kunnalla on velvoite mm. ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen sekä perusopetuksen tarjoamiseen (järjestämiseen tai ostamiseen) riippumatta siitä, olemmeko yksi- vai kaksikielinen, ei kyse ole suurista kustannuksista. Lukioiden rahoitus on vahvasti valtiojohtoinen sekä Virby gymnasiumin rooli on vahvasti ylikunnallinen, ei tästä aiheudu kaupungille merkittäviä kuluja. Sote-palvelut jatkuvat Länsi-Uudellamaalla kaksikielisinä, joten siltä osin Lohja pysyy myös ns. kaksikielisenä. Päinvastoin tällä hetkellä valtionosuudet ovat Lohjan kannalta edulliset, mutta vaikka valtionosuudet tulevina vuosina todennäköisesti pienenevät, ei kaksikielisyydestä silti aiheudu meille mitään taloutta kaatavia kuluja. Sen sijaan kaksikielisyys on merkittävä vetovoimatekijä, mikäli sitä sellaisena myös hyödynnetään. Aiheesta piti erinomaisen ryhmäpuheen RKP:n valtuutettu Heidi Himmanen.

Kaksikielisyyden jälkeen siirryimme listalla Lohjan Yhteislyseon lukion saneerausurakoitsijan valintaan. Pitkään lykkääntynyt remontti saadaan toivottavasti vihdoinkin käyntiin piakkoin. Urakoitsijan valinnassa / kilpailutuksen tuloksessa keskustelua herätti eniten se, on nyt valittu urakoitsija, Mijorak Oy, riittävän suuri ja vankalla pohjalla oleva toimija, jolta näin suuri urakka onnistuu myös hieman epävarmassa maailmanpoliittisessa (raaka-ainepoliittisessa) tilanteessa. Nyt ei auta muuta kuin toivoa, että kaikki menee hyvin. Eri ryhmien ryhmäpuheet olivat varsin saman sisältöisiä. Omani on kuunneltavissa tallenteen kohdasta   .Keskeistä puheessani oli se, että esitin ryhmämme puolesta vahvan toiveen siitä, että ns. parvi eli opettajien työtilan lattia puretaan pois kapseloinnin sijaan. Tila on aiheuttanut suuria terveyshaittoja monille, joten ongelmakohtien kanssa täytyy todellakin pelata varman päälle. Meillä ei ole varaa siihen, että rakennukseen jäisi mitään riskirakenteita.

Lopuksi listalla oli muutamia aloitteita, joiden valmistelu katsottiin loppuun saatetuksi. Nostan esille sen, että Lasitehtaan rannan hyppytornin kunto selvitetään kevään aikana ja tarvittavat kunnostustyöt tehdään, jotta torni saadaan turvalliseksi. Kiitos Satu Nybäck aloitteen tekemisestä!

Kokouksen lopuksi valtuutetut jättivät useita aloitteita. Vihreä valtuustoryhmä jätti Heli Kurimon johdolla aloitteen Pride-liputuksen toteuttamisesta Lohjalla. Helin aloiteteksti oli erinomainen. Julkaisinkin sen seinälläni jo aiemmin. Lisäksi Jani teki ryhmämme puolesta aloitteen monipuolisen katutaiteen lisäämisestä Lohjalle. Nyt olisi oivallinen ajankohta nostaa katutaiteessa esille mm. rauhan teemat. Lotta Paakuunainen ja Satu Nybäck valmistelivat aloitteen, jonka tavoitteena on, että Lohjalla kartoitetaan pystyykö perheneuvolan resurssit vastaamaan perheiden tarpeisiin nyt sekä tulevaisuudessa. Tärkeä ja kannatettava aloite. Kiitos Satu ja Lotta. Pirjo-Leena Forsström teki aloitteen väestönsuojatilojen mahdollisesta lisärakentamisesta uusien rakennushankkeiden yhteydessä. Kannatin tämänkin asian selvittämistä, mutta suhtaudun kuitenkin varauksella siihen, millaisia summia meillä on kaupunkina tähän mahdollista käyttää. Lohjan haaste on siis se, että olemme hyvin pientalovaltainen kaupunki, joten täällä ei ole mitään väestönsuojia suurimmalle osalle kaupungin väestöstä. Mutta aina siis kannattaa pysähtyä asiaa miettimään ja selvittämään.

Tällainen setti valtuuston asioita tällä kerralla. Huhtikuun valtuustossa olemmekin sitten jännän äärellä, kun äänestämme uuden kaupunginjohtajan valinnasta. Maanantaina haastattelemme valintatyöryhmänä neljä kärkihakijaa ja päätämme, keitä lähetämme psykologisiin testeihin. Odotan huomista suurella mielenkiinnolla.

Tiistaina on puolestaan aluevaltuuston kokous. Kirjoitan siitä pienen tiivistelmän tiistaina. Haluaisin kovasti puhua siellä henkilöstöjaoston merkityksestä ja henkilöstön hyvinvoinnin tärkeydestä ylipäätään, mutta en tiedä, ehdinkö valmistella sinne puhetta.

Aurinkoa alkavaan viikkoon kaikille!

-Laura-

https://www.youtube.com/watch?v=qMu7bKVcfqk&t=1981s

§Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus  
2 §  
3 §Asioiden käsittelyjärjestyksen hyväksyminen  
4 §Vuoden 2022 talousarvion investointihankkeiden määrärahakorotukset, hankkeiden loppuunsaattamisen rahoitus  
5 §Kaksikielisyyden säilyttäminen Lohjan kaupungin toiminnassa   
6 §Lohjan Yhteislyseon Lukion saneeraus-urakoitsijan valinta   
7 §Kuntalaisaloite polkupyöräasioinnin helpottamiseksi Lohjalla  
8 §Valtuustoaloite: Palveluasumisen rakentamisesta keskustan terveysaseman ja keskustan palveluiden läheisyyteen  
9 §Valtuustoaloite: Selvitys lakien ja sopimusten vastaisista kaupungin toimista  
Valtuusto rannan hyppytornin kunnon kartoittamisesta sekä sen kunnostamisesta   

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: