AIKALISÄ YHTENÄISKOULUJEN SUUNNITTELUUN

MIELIPIDEKIRJOITUS LÄNSI-UUSIMAA 9.3.2017

Lohjalainen kouluverkko on ollut viime vuosina myllerryksessä. Kouluja on lakkautettu, sisäilmaongelmia on tunnustettu ja tiloja remontoitu, uutta on rakennettu. Kaikkea hallitsevana kattoteemana tuntuu kuitenkin olevan pakonomainen tarve luoda Lohjalle yhtenäiskouluja.

Yhtenäiskouluissa on monia pedagogisesti hyviä puolia. Alakoululaiset pääsevät käyttämään erikoisluokkatiloja ja 6.- ja 7.-luokan välinen kuilu katoaa. Mutta hyvää yhtenäiskoulua ei saada aikaiseksi pakolla. Toimivan kokonaisuuden luomiseksi tarvittaisiin kokonaan uudet tilat sekä rauhallisesti toteutettu suunnittelu. Näihin Lohjalla ei ole panostettu. Viimeinen vuosi on tuonut mukanaan tunteen, että yhtenäiskouluista on tehty itseisarvo, jota kohden pyritään keinolla millä hyvänsä.

Laurentius-koulusta kaavaillaan lähes tuhannen oppilaan kokonaisuutta. Koulua ollaan rakentamassa tontille, johon on haastavaa mahduttaa kunnollisia pihoja eri-ikäisille lapsille. Lisäksi uudisosa ollaan rakentamassa kiinni vanhaan, osin remontoituun, osin tutkimattomaan ja alkuperäisessä kunnossa olevaan Anttilan kouluun. Samaan aikaan Ojamolle suunnitellaan yhtenäiskoulua, joka rakennettaisiin vanhan, monin osin pahasti kastuneen ja pilaantuneen rakennuksen yhteyteen. Kouluverkkoselvityksessä on myös tuotu esille, että Järnefeltin koulu ja Rauhalan koulu tullaan ainakin osittain yhdistämään aloittamalla 5.- ja 6.-luokkalaisten siirroilla Järnefeltin koulun tiloihin

Monissa tapauksissa suurten yhtenäiskoulujen rakentamista perustellaan kertyneillä säästöillä. Näistä ei kuitenkaan toistaiseksi ainakaan julkisuudessa ole ollut mitään aukotonta näyttöä. Sen sijaan haasteita, suoranaisia ongelmakohtia on useita:

  1. Yhtenäiskoulut pitäisi rakentaa alusta alkaen uudisrakennuksina, jolloin kaikki tilat voidaan suunnitella eri-ikäisten koululaisten tarpeita varten.
  2. Jos remontoidaan, uusia rakennusten osia ei pitäisi rakentaa vanhoihin osiin kiinni. Mikäli vanhassa osassa ilmenee sisäilmaongelmia, ongelmat leviävät helposti kaikkialle, jos osat on rakennettu yhteen.
  3. Uudisrakennukset voisi suunnitella irtonaisista moduuleista koostuviksi. Mikäli jossain osassa havaitaan joskus sisäilmaongelmia, ei koko isoa taloa tarvitse tutkia/evakuoida/remontoida.
  4. Opettajat ja rehtori eivät opi tuntemaan yli 500 oppilasta. Osa turvallista ilmapiiriä on se, että oppilaat tuntevat kaikki koulun aikuiset ja aikuiset tunnistavat kaikki oppilaat.
  5. Hyvässä yhtenäiskoulussa ala- ja yläkouluikäisten oppilaiden lukumäärä pitäisi olla tasapainossa, jotta tasa-arvoisuus eri ikäryhmien välillä toteutuu.
  6. Yhtenäiskoulu ei synny pelkän hallinnon yhdistämisellä vaan koulu tarvitsee yhteisen suunnan ja yhteisöllisyyden tunteen. Tätä ei saada pakkoliittojen myötä välttämättä luotua.
  7. Koulun yhteisöllisyyttä on vaikeaa kehittää, jos koulussa ei ole mitään tilaa, minne koko porukka mahtuisi yhdellä kertaa.
  8. Piha-alueita pitää olla riittävästi, jotta eri-ikäisillä olisi tilaa ja mahdollisuuksia liikkua ja ulkoilla välituntisin mielekkäästi. Tämä ei toteudu, jos iso koulu rakennetaan vanhalle, liian pienelle tontille.

Mielestäni Lohjalla pitäisi ottaa aikalisä yhtenäiskoulujen suunnittelun suhteen. Laurentius-koulu on jo tulossa. Rakennetaan se ja seurataan jonkin aikaa, miten homma toimii suuressa yksikössä. Annetaan aikaa hyvälle suunnittelulle ja monipuolisten ideoiden pyörittelylle. Mietitään, tuovatko suuret yksiköt sittenkään mainittavaa säästöä. Kunnostetaan Ojamon koulu kunnolla, pikaisesti. Pieni pintaremontti ei riitä, vaan peruskorjaus tarvitaan heti. Lopetetaan oppilaiden ja opettajien terveydellä leikkiminen. Annetaan kohtuullisen terveissä tiloissa toimivalle Harjun ja Maksjoen koululle työrauha. Ei tehdä hätiköityjä, pakonomaisia päätöksiä vaan etsitään monipuolista tietoa vaihtoehdoista. Osa pohdintaa on sekin, että uskalletaan kyseenalaistaa jo julkisuuteenkin esitetty malli. Ovatko suuret yhtenäiskoulut paras mahdollinen ratkaisu?

Laura Skaffari

kuntavaaliehdokas

Vihreät (sit.), Lohja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: