HARJUN KOULUN TULEVAISUUS

MIELIPIDEKIRJOITUS LÄNSI-UUSIMAA 3.5.2017

Lohjan kouluverkon uudistamista suunnitellut Koulurakentamisen ohjausryhmä on päättänyt esittää kaupunginvaltuustolle, että Harjun koulu ”myydään” Luksialle vaihtaen se Luksian Nummentien kiinteistöön. Asiasta on tarkoitus päättää jo 17.5. pidettävässä valtuuston kokouksessa.

Toteutuessaan tämä tarkoittaa sitä, että Harjun koulu lakkautetaan Laurentiuskoulun valmistuessa. Metsolasta ja Ojaniitusta siirryttäisiin jatkossa Laurentiuskouluun. Laurentiuskoulusta tulisi tämän päätöksen myötä lähes tuhannen oppilaan yhtenäiskoulu (yläkoululaisia noin 650 ja alakoululaisia 300). Loput Harjun koulun oppilaista siirtyisi Ojamon yhtenäiskouluun, samoin osa Järnefeltin koulun oppilaista (esim. Vappula). Tästä seuraisi se, että Järnefeltin oppilasmäärä pienenisi, jolloin yläkoulun tiloihin voitaisiin siirtää alakoululaisia Rauhalasta ja Maksjoen koulu voitaisiin lakkauttaa.

Mielestäni Koulurakentamisen ohjausryhmän työ ei ole ollut Lohjan kaupungin strategian mukaista, eli avointa ja asukaslähtöistä. Koen, että kouluverkon suunnittelutyöstä on tiedotettu kuntalaisia heikosti ja suunnittelussa ja suunnitelmien esittelyssä on puutteita. Toivoisin, että seuraavia kysymyksiä pohdittaisiin yhdessä asiantuntijoiden ja kaikkien valtuutettujen kanssa ennen päätöksen tekemistä:

Onko työryhmä tiedottanut kaikista kouluverkkotyön vaiheista kuntalaisia avoimesti ja kattavasti? Pitäisikö jokaisen kuntalaisen löytää Laurentiustalo.fi-sivustolta kokousten pöytäkirjat saadakseen tietoa suunnittelun vaiheista myös Harjun ja Ojamon koulua koskien?

Onko työryhmä konsultoinut eri vaihtoehtoja pohtiessaan kattavasti opetusalan ammattilaisia? Työryhmässä ei käsittääkseni ole mukana yhtään tällä hetkellä opetusalalla työskentelevää henkilöä.

Onko asiakkaita eli kuntalaisia kuultu kattavasti suunnittelun eri vaiheissa? Laurentiustalon osalta on kuulemistilaisuudet järjestetty, mutta näissä tilaisuuksissa ei käsitelty Laurentiuskouluun liittyviä Harjun koulun lakkauttamista ja Ojamon yhtenäiskoulun rakentamista lainkaan.

Onko pohdittu sitä, mennäänkö liikaa Luksian etu edellä? Tallotaanko nuorempien lasten ja nuorten koulutie ammattikoululaisten jalkoihin? Espoon Omnia toimii lukuisissa eri toimipisteissä laadukkaasti, joten uskoisin Luksian pystyvän samaan.

Onko pohdittu loppuun asti sitä, onko Lohjan kaupungilla varaa luopua terveestä kivirakennuksesta, joka sijaitsee kuivan hiekkaharjun päällä? Tilalle otettaisiin huomattavasti huonokuntoisempia ja kalliimpia remontteja vaativa kiinteistö. Lisäksi Ojamolla suon päälle rakennettu ja pahasti kastunut koulurakennus laajennettaisiin yhtenäiskouluksi. Harjun koulu on lohjalaisista yläkouluista sisäilmaltaan tervein. Ollaanko tästä ollaan valmiita luopumaan?

Millainen on hyvä yhtenäiskoulu? Yhtenäiskoulun ideana on, että oppilas voi käydä samaa koulua koko perusopetuksen ajan ja ala- ja yläkoululaisten määrä on tasapainoinen. Toteutuuko tämä? Entä onko pohdittu sitä, onko tuhannen oppilaan koulu paras mahdollinen paikka lapsille ja nuorille? Ja mahtuuko Tytyri-Anttilan tontille näin suuri koulu siten, että kaikille ikäryhmille jää riittävästi toiminnallisia piha-alueita?

Onko koulurakentamisen ohjausryhmä valmistellut useampia vaihtoehtoisia ehdotuksia, jotka se vie valtuuston eteen? Vai onko vain yksi ehdotus? Onko ehdotuksissa avoimesti kerrottu niin suunnitelman hyvät kuin huonotkin puolet? Vai kerrotaanko vain valikoidut edut? Julkisuuteen eli kuntalaisille ei ole esitetty aidosti erilaisia vaihtoehtoja.

Voihan olla, että Harjun koulusta luopuminen, yhtenäiskoulujen rakentaminen sekä Rauhalan oppilaiden siirtäminen Järnefeltin kouluun on paras ratkaisu Lohjan kouluverkon uudistustyössä, mutta mielestäni tätä suunnittelua ei ole tehty kattavasti ja laadukkaasti eikä avoimesti kuntalaisia kuunnellen. Toivoisin, että näin suuri asia saisi ansaitsemansa huomion ja suunnittelun huolellisuuden, ja valtuusto saisi tehdä suuret päätökset rauhassa, monipuoliseen tietoon ja erilaisiin vaihtoehtoihin pohjaten.

 Laura Skaffari

Tuleva kaupunginvaltuutettu (Vihr.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: