LUKION REMONTISSA LIIKAA RISKEJÄ

MIELIPIDEKIRJOITUS LÄNSI-UUSIMAA 5 / 2018

Lohjan Yhteislyseon lukion kohtalosta on keskusteltu viime aikoina paljon. Pian kaupunginvaltuusto tekee päätöksen siitä, rakennetaanko Lohjalle uusi lukio vai päädytäänkö nykyisen korjaamiseen.

Monet julkaistut kirjoitukset ovat puoltaneet lukion korjaamista. Perusteluina ovat olleet halvempi hinta, Ervin arkkitehtuuri, nykyisen lukion suuret tilat, sijainti Pohjolanmäellä sekä FCG:n lupaus siitä, että heidän remonttisuunnitelmia noudattaen lukio saadaan terveeksi ja uudenveroiseksi.

Olemme tutustunut kaikkeen materiaaliin, mitä lukion tiimoilta valtuutetuille on toimitettu sekä osallistuneet tilaisuuksiin, joissa korjaamisen ja uudisrakentamisen vaihtoehdoista on tiedotettu. Lopputulema on, että emme näe lukion remontointia hyvänä vaihtoehtona.

Perustelemme kantaamme seuraavasti:

  1. Missään laskelmissa ei ole pystytty osoittamaan, että remontti olisi 20-30 vuoden aikajänteellä edullisempi ratkaisu kuin uudisrakennus. Investointihinta on halvempi, mutta uudisrakennuksessa voidaan saavuttaa säästöä moderneilla energiaratkaisuilla (esim. aurinkopaneelit tuottamassa sähköä ilmanvaihdon päällä pitämiseen 24/7) sekä rakennuksen neliöiden tehokkaammalla käytöllä. On mahdotonta ennakoida, millaisia lisäremontteja remontoitu kohde tulee vaatimaan seuraavien vuosikymmenten aikana. Hyvällä ylläpidolla ja kunnollisilla rakentajan takuu-/vastuuajoilla uudisrakennus on vähemmän riskialtis kohde.
  2. Ervi oli ansiokas arkkitehti. Vaikka arvostammekin vanhoja rakennuksia, emme näe mitään syytä asettaa arkkitehtuuria terveyden edelle. Suojelupäätöksen osalta onkin jo kerrottu, että mittavan remontin jälkeen rakennus tulee kuitenkin menettämään arkkitehtonisen arvonsa.
  3. Uudessa lukiossa ei olisi samaa neliömäärää kuin nykyisessä. Mutta sille ei olisi tarvettakaan Hiiden Opiston siirtyessä Laurentiustaloon. Nykyisessä lukiossa on myös tiloja, jotka eivät ole tällä hetkellä käytössä. Uusissa tiloissa muunneltavuus ja joustavuus sekä nykyopetuksen vaatimukset olisi helpompi huomioida kuin remontoinnissa.
  4. Lupaus siitä, että lukio voidaan remontoida täysin terveeksi, ei mielestämme ole aukoton. FCG:n asiantuntijatkin ovat todenneet, että lukion alapohjan korjaaminen on erittäin haastavaa lukion alta louhittavan kallion takia. Kukaan ei ole täysin tietoinen siitä, minkä verran lukion alla on vettä tai mitä haasteita louhinta tuo tullessaan. Lopullinen louhinnan määrä ja onnistumisen mahdollisuudet selviävät vasta purkutöiden yhteydessä. Louhinta ja alapohjan korjaaminen voivat myös tuoda yllätyksiä remontin hintaan, jolloin uudisrakennus voikin olla jo investointivaiheessa edullisempi. Lisäksi kukaan ei ole osannut antaa täyttä varmuutta siitä, voiko betonirakenteisiin jäädä hiomisesta huolimatta homeitiöpesäkkeitä, jotka voivat aktivoitua mikäli rakenteisiin jatkossa pääsee esim.  alapohjan kautta kosteutta.
  5. Jos katsomme Suomessa tehtyjä mittavia sisäilmaongelmaisten koulujen remontteja, ovat onnistuneet remonttikohteet vähemmistönä. Usein ongelmat ovat uusiutuneet muutaman vuoden kuluttua.
  6. Keskustelussa on vedottu siihen, että pahimmin altistuneet eivät voi välttämättä olla edes uudiskohteessa. Uudiskohde voi aiheuttaa haasteita n. 10 %:lle altistuneista, mutta remonttikohde voi aiheuttaa haasteita puolta suuremmalle määrälle ihmisiä.
  7. Voivatko kaupunkilaiset luottaa remontoituun kohteeseen täydellisesti? Todella suuri joukko lapsia on kärsinyt sisäilmaongelmista eri päiväkodeissa ja kouluissa. Liian monella on tuoreessa muistissa, miltä sisäilmaoireet tuntuvat. Osa on sairastunut pysyvästi. Jokainen lohjalainen nuori ansaitsee mahdollisimman terveet, turvalliset ja toimivat tilat kaikilla kouluasteilla.
  8. Tällä hetkellä iso joukko lohjalaisia nuoria lähtee opiskelemaan Espoon lukioihin. Voisimmeko uuden lukion avulla houkutella naapurikunnista lukio-opiskelijoita vuorostaan Lohjalle? Kenties jopa kokonaisia perheitä tänne asumaan? Tarjolla olisi uusia, laadukkaita ja terveitä tiloja aina varhaiskasvatuksesta perusopetuksen kautta lukioon ja ammattikorkeakouluun asti. Lukio Tennarin uuden liikuntapuiston ja urheiluhallin kupeessa tai kokonainen toisen asteen kampusalue Harjulla. Vetovoimatekijä Lohjalle?
  9. Lukion opettajista yli 90% on kyselyn mukaan uuden lukion rakentamisen kannalla. Samoin lukion opiskelijat. Tuo joukko edustaa todellista asiantuntemusta, jota kannattaa myös kuunnella.

Mielestämme uuden lukion rakentaminen sisältää vähemmän riskejä kuin vanhan remontoiminen. Mikäli valtuusto päättää uuden lukion rakentamisesta voimme muutaman vuoden kuluttua mainostaa Lohjaa kaupunkina, joka tarjoaa kasvatuksen ja opetuksen saralla Suomen parasta laatua.

Laura Skaffari (Vihr.), Valtuuston 2. vpj Anne-Mari Vainio (Vihr.), Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: