VALTUUSTON KOKOUS 9.10.2019 – KOKOUSTIIVISTELMÄ

Valtuustokokous 9.10 sekä muuta poliittista pohdintaa


Lohjan kaupunginvaltuusto kokoontui jälleen päätöstenteon äärelle keskiviikkona 9.10. Lista oli tällä kertaa sellainen, että suurin osa asioista oli lähinnä vain hyväksyttävä riippumatta siitä, oliko rahaa vai ei. Muutama asia kuitenkin herätti keskustelua.
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan piirissä näyttäisi kuluva vuosi sujuvan alle budjetoidun määrärahan. Alitusta tulee näillä näkymin lähinnä lastensuojelun piiristä. Tämä on loistava uutinen, sillä Lohjan lastensuojelumenot ovat olleet viime vuosina aivan järkyttävän korkeita. Huikeita summia on kulunut etenkin erittäin kalliisiin lasten ja nuorten kiireellisiin sijoituksiin. Nyt kuitenkin näyttäisi siltä, että kuluvana vuonna lastensuojelun kustannukset jäävät alle budjetoidun summan. Nyt vuorostaan sitten työikäisten palvelualueen budjetti näyttäisi ylittyvän. Ja toimialan sisällä päätettiin siirtää lastensuojelusta säästyneet rahat työikäisten budjetin paikkaamiseen. Sinällään ymmärrettävä toimi, mutta kuitenkin samalla hieman epäreilu. Toivoisin koko sydämestäni, että kun lastensuojelun puolella on saatu parempaa tulosta aikaiseksi, nähtäisiin ensiarvoisen tärkeänä panostaa ns. säästyneet rahat siihen, että lastensuojelun kustannukset laskisivat entisestään ja samalla myös lasten ja nuorten hyvinvointi paranisi. Lohjalla on huutava pula lasten ja nuorten psykologeista, koulukuraattoreista, sosiaalityöntekijöistä sekä perhetyöntekijöistä. Panostukset ennaltaehkäisevään työhön ja varhaiseen puuttumiseen ovat edelleen varsin niukkoja. Olisin todellakin halunnut nähdä tämän kokonaisuuden kohteena, johon tiukassakin tilanteessa panostettaisiin. Jos ei inhimillisistä syistä niin edes siksi, että nuo panostukset olisivat tuoneet taattua säästöä kaupungin kassaan tulevina vuosina. Samaan aikaan toki ymmärrän sen, että kokonaisbudjetin näkökulmasta siirto toimialan sisällä on järkevä teko. Mutta silti. Oliko tämä toiminta lopulta kuitenkin lyhytnäköistä? Siitä kukin voi olla itse parhaaksi katsomaansa mieltä. Faktaahan ei ole, sillä vielä ei kaupunki ole tilannut konsulttipalveluita ennustajilta kristallipalloineen. Tähän asiaan liittyen Lotta Paakkunainen (kesk.) tekikin vastaesityksen, jossa hän ehdotti lastensuojelussa säästyneiden rahojen kanavoimista lasten ja nuorten sosiaalipalveluihin työikäisten sijaan. Esitys kuitenkin hävisi äänin 43-8.
Pitkä keskustelu käytiin 2. kolmannesvuosiraportin ympärillä. Keskustelun voinee tiivistää toteamukseen, että tilanne on aika surkea. Rahaa ei ole. Ei etenkään valtion verotusuudistussotkun (vai mikä olikaan) seurauksena. Eli tulemme tekemään alijäämäisen budjetin.


Kun marras-joulukuussa käsittelemme ensi vuoden budjettia, olemme tämän saman ns. kurjuuden äärellä. Minua vaivaa pari asiaa. Monesta suusta toitotetaan, miten investointeja pitäisi jaksottaa pidemmälle ajalle, eli jättää tähän hätään toteuttamatta. Salissa esitettiin jo nyt, että Järnefeltin koulun rakentamista voitaisiin lykätä parilla vuodella. Samoin lukion ja Mäntynummen yhtenäiskoulun. Itse en näe näissä pitkällä aikavälillä mitään järkeä. Me emme voi jatkaa ihmisten terveyden vaarantamista vuodesta toiseen vai sillä perusteella, että tilinpäätöksen poisto-sarake olisi paremman näköinen. Ei, ei ja ei. Tiedän, että olen humanisti, jolle ihmiset ovat arvokkaampia kuin raha (eli jonkun mielestä en siis ymmärrä mitään rahasta), mutta nämä ovat mielestäni investointeja, joita ei voi lykätä enää yhtään! On totta, että investointipaine on valtaisa. Suurempi, kuin tämän kokoisella kaupungilla pitäisi olla. Paljon suurempi. Mutta toisaalta, kun nuo investoinnit on tehty, pitäisi tilanteen olla melkoisen pitkään hyvinkin vakaa. Olettaen, että saamme hyvin rakennetut / remontoidut rakennukset, joita ei tarvitse purkaa ja uudelleen rakentaa 10 vuoden kuluttua…


Toinen mieltäni askarruttava asia ovat talouden tasapainottamistoimet. Kun päätimme erilaisista toimista keväällä, teimme ns. linjapäätöksen. Tuolloin meille sanottiin, että nyt kun valtuuston ”tahtotila” (anteeksi Mari, tiedän luvanneeni, etten enää käytä tätä sanaa!) on selvillä, aloittavat viranhaltijat työnsä tarkentaen ne toimet, joita kunkin päätetyn pykälän sisällä tehdään. Sillä osa pykälistä ei suinkaan ollut yksiselitteisiä ja täsmällisiä, vaan joukko eriparisia lukuja ja esimerkkejä lukujen takana. Listahan oli virkahenkilöiden toimesta tehty marttyyrityylillä: ”Laitetaan tänne nyt kaikki tyrkylle niin siinähän sitten päättävät”. Ja sitten kun päätettiin, muutaman rivin perustelujen avulla, saimme jälkeenpäin kuulla, miten teimme aivan järjettömiä ja toteutuskelvottomia päätöksiä. No mutta, meille piti siis tuoda ajantasaisesti tietoa ja ehdotuksia, mitä ne lopulliset toimet ja keinot ovat. Itse en ole saanut mitään tietoa (paitsi lukuja) tilanteesta. Sen sijaan toteutusmalleista on saanut lukea paikallislehdestä huomaten, että lopullinen toiminta on ollutkin kovasti erilaista kuin se päätös, jonka on keväällä valtuustossa tehnyt. Eli valtuusto todellakin linjasi todella suuret linjat, joiden sisällä osa virkahenkilöistä toimii itse valitsemallaan tavalla. Ihan en koe tätä toimintatapaa reiluksi. Etenkään siksi, että lehdestä saamme sitten lukea, miten virkahenkilö toteaa, että hehän vain tekevät sen, mitä poliitikot päättävät. Eli saamme ns. sonnat päällemme sellaisistakin asioista, joita emme ole omasta mielestämme päättäneet! Toivon siis, että tuleva kuukaudet tuovat avoimeen ja luottamukselliseen keskusteluun ne toimet, joilla asetettuihin säätötavoitteisiin pyritään.


Tällaisia mietteitä tänään. Huomenna jotain muuta. Nyt on elämän keskiössä hetken aikaa läheiset ja rakkaat ihmiset, joita koetan auttaa ja joiden seurasta nauttia parhaani mukaan. Keskiössä ovat myös suppilovahverot. Niitä onneksi riittää.

Alla linkki kokoustallenteeseen.

https://www.youtube.com/watch?v=pKUyja8tNzA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: