VALTUUSTON KOKOUS 26.8.2020 – KOKOUSTIIVISTELMÄ

Ja näin alkoi tämän valtuustokauden viimeinen valtuuston lukuvuosi! (Näin ei asiaa ilmaisisi varmaan kukaan muu kuin opettaja.) Tervetuloa mukaan vielä yhden lukuvuoden ajaksi lukemaan tiivistelmiä Lohjan kaupunginvaltuuston kokouksista.

Elokuun valtuuston asialista oli kohtuullisen suppea. Useimmat pykälät liittyivät aloitteisiin, jotka katsottiin loppuun käsitellyiksi. Mutta oli mukana yksi runsaasti keskustelua sekä pari äänestystäkin vaatinut asia. Lohjalla on jo vuosia, ainakin tämän valtuuston toimikauden ajan, käyty keskustelua kaupungin oman palveluasumisen monipuolistamisesta. Lohjalla on ollut runsaasti ns. raskaasti tuettuja asumisyksiköitä, mutta kevyesti tuettuja tai ihmisen kunnon mukaisesti muuntuvia yksiköitä on heikosti. Palveluasumisen monipuolistamisesta on tehty ainakin yksi aloite, jossa olin itsekin mukana. Tänään käsittelimme valtuustossa Lohjan keskustassa sijaitsevan palvelukeskuksen vanhimman osan, Pentinkulman tilannetta. Pentinkulmassa on sekä tutkimusten että henkilöstön palautteiden mukaan varsin vakavia sisäilmaongelmia. Lisäksi tilat ovat toiminnallisesti huonot, eivätkä vastaa nykyajan tarpeita tai lainsäädäntöä. Nyt meidän täytyikin päättää, annetaanko Pentinkulman asukkaiden ja henkilöstön jatkaa nykyisissä tiloissa useampia vuosia soteuudistusta odotellen, vai ryhdymmekö toimiin uuden, ajanmukaisen, terveen ja turvallisen sekä samalla monipuolisemman ja laajemman asumisyksikön suunnitteluun. Tämä jakoi valtuuston vahvasti kahtia. Kokoomuksen, Perussuomalaisten ja Keskustan esitys oli, että Pentinkulma jatkaisi toimintaansa nykytiloissa sisäilmaongelmasta huolimatta, kunnes soteratkaisu on kokonaisuutena selvillä. Demareiden ja Vihreiden yhdessä muotoilema vastaesitys puolestaan oli, että tehdään periaatepäätös Pentinkulman purkamisesta ja samalla aloitetaan uudisrakennuksen hankesuunnittelu siten, että samalla suunnitellaan kattavampi kokonaisuus kehittäen koko tuon tontin sekä mahdollisesti myös läheisen tyhjän tontin hyödyntämistä niin, että jatkossa Lohjalla olisi kattavammin tarjolla omana tuotantona tuotettuja, erilaisia palveluasumisen muotoja niin ikäihmisille kuin muille asumisen tukea tarvitseville ryhmille. Asia meni äänestykseen, jossa Taina Lackmanin tekemä ja mm. minun kannattamani esitys voitti vajaan kymmenen äänen enemmistöllä. Kiitos Tainalle ja Jarmo Aholle erinomaisesta yhteistyötä esityksen muotoilussa. Yhteistyöllä eteenpäin! Olen iloinen, että nyt etenee myös palveluasumisen kunnollinen suunnittelu Lohjalla! Jään innolla odottamaan, millaisen hankesuunnitelman saamme aikanaan päätöksenteon kohteeksi. (Toisessa päivityksessä on aiheesta pitämäni ryhmäpuheenvuoro, joka löytyy myös tallenteesta kohdasta 27.25 sekä lyhyt kommenttini kohdassa 53.10.)

Lukuisia aloitteita todettiin loppuun käsitellyiksi. Osa aloitteiden vastineteksteistä sai palautetta valtuutetuilta, ja osin täysin aiheesta. Osa viranhaltijoiden kirjoittamista perusteluista on erittäin hyviä ja asiaa selventäviä ja perusteltuja, mutta joissain tapauksissa viranhaltija ei vastaa edes aloitteessa esitettyyn ehdotukseen ja vastine on muutenkin hyvin sekava. Mutta nämä varmasti kehittyvät ja paranevat ajan myötä.

Kokouksen lopuksi tehtiin kaksi valtuustoaloitetta. Itse olin molempia aloitteita kannattamassa. Ensimmäisenä Jani Méling ja Anne-Mari Vainio tekivät koko Vihreän valtuustoryhmän kannattamana aloitteen, että Lohjallakin Nuorisovaltuuston valittu edustaja saisi läsnäolo- ja puheoikeuden kaupunginvaltuuston kokouksiin. Tämä olisi todella kannatettava asia, sillä täten nuorten osallisuutta vahvistettaisiin ja kiinnostusta luottamustoimiin voitaisiin lisätä. Lisäksi nuorilla on erinomaisia ajatuksia meidän kaikkien yhteisiin asioihin liittyen. Olisi hienoa, että voisimme kuulla niitä myös osana valtuuston keskusteluja ja päätöksentekoa.

Toinen aloite oli Jaana Silander in ja Ana María Gutiérrez Sorainen yhdessä tekemä. Aloitteessa esitettiin, että kaupunki tekee kokonaisvaltaisen selvityksen lakautettujen koulujen tuomasta todellisesta nettosäästöstä. Lisäksi kirjattaisiin auki ne vaikutukset, joita koulujen lakkauttamisilla on ollut kunkin alueen vetovoimaan ja perheisiin. Eli kirjattaisiin aidosti niitä vaikutuksia, joita koulujen lakkauttamisilla on. Lisäksi aloitteessa nostettiin esille se, että ennen kuin enempää kouluja lakkautetaan, pohditaan vaikutuksia nykyistä laajemmin huomioiden mm. muuttuneet asumisen trendit. Mielestäni aloite oli kannatettava, sillä monen muun valtuutetun tavoin olen kokenut, että emme ole saaneet selkeitä seurantalukuja lakkautettujen koulujen tuomista säästöistä. Samoin koen, että mahdollisia tulevia kouluverkon supistuksia suunniteltaessa ei pysähdytä pohtimaan riittävän kattavasti niitä vaikutuksia, joita kouluverkon laajuudella on. Kun kaikki faktat ja arviot ovat reilusti esillä, on helpompaa tehdä mahdollisesti myös ikäviä päätöksiä. Tällä hetkellä tuntuu, että niin lakkauttamisten puoltamiset kuin niiden vastustamiset pohjaavat liikaa heittoihin rauhassa pohdittujen näkökulmien ja faktojen sijaan.

Seuraava Lohjan kaupunginvaltuuston kokous on jo kahden viikon kuluttua. Siitä kuukausi eteenpäin, ja olemme jälleen kitkerän asian eli talouden tasapainottamistoimien äärellä. Tässä vielä linkki illan kokouksen tallenteeseen:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: