PULLI VAI MYK, KAS SIINÄPÄ KYSYMYS

MIELIPIDEKIRJOITUS LÄNSI-UUSIMAA 10.3.2021

Länsi-Uusimaa uutisoi sunnuntaina 7.3.2020 Pullin koulun oppilaiden mahdollisesta siirtymisestä Mäntynummen yhtenäiskoulun tiloihin ensi lukuvuoden alkaessa. Lehtitietojen mukaan tämä on mahdollista, mikäli Mäntynummen sisäilmaongelmaisia tiloja kunnostetaan 35 000 eurolla tämän kevään aikana. Tällä summalla pitäisi saada nyt käytöstä poissa olevat tilat, joissa niin oppilaat kuin opettajatkin ovat oireilleet, yläkoululaisille turvallisiksi.

Väistämättä mieleen nousee muutama kysymys, epäilyskin.

Mikäli luokkatilat on mahdollista kunnostaa sisäilmaltaan turvallisiksi muutamassa kuukaudessa, olisiko tämä toimenpide kannattanut tehdä heti silloin, kun koululla oppilaiden ja opettajien sisäilmaoireilu alkoi? Koska näin ei aikoinaan tehty, herää epäilys, että ratkaisu ei ehkä olekaan niin hyvä, kuin nyt annetaan ymmärtää.

Pullin koulun kiireellisellä alasajolla tavoitellaan kaupungille taloudellisia säästöjä osana talouden tasapainottamisohjelmaa. Koulun lakkauttamisen on laskettu tuovan säästöjä sekä opetuskuluihin että tilakuluihin. Säästöt opetuskuluissa toteutuvat, mikäli Pullin oppilaiden siirtämisen myötä vähenee yhden luokanopettajan tarve. Nyt esitetyt remonttikulut syövät puolet tuosta summasta. Niin kauan, kuin Pullin koulun kiinteistö on kaupungin hallussa, ei tilakuluista juurikaan saada säästöä. Samaan aikaa koulukuljetuksen kustannukset kasvavat. Eli todellinen säästö on todella minimaalinen.

Mikäli Pullin koulun oppilaat siirretään ensi syksynä Mäntynummen yhtenäiskoulun tiloihin, tarkoittaa se yläkoulun oppilaille ja opettajille paluuta sisäilmaongelmaisiin tiloihin. Toki pikaremontoituihin, mutta muuttuvatko tilat siten terveiksi ja turvallisiksi?

Mäntynummen yhtenäiskoulun tulevaisuus on tulossa kaupunginvaltuuston päätöksentekoon mahdollisesti vielä tämän kevään aikana. Tuolloin päätetään joko peruskorjata tai purkaa ne tilat, joiden remontointiin ollaan nyt sijoittamassa 35 000 euroa. Onko tämä harkittu ja järkevä tapa käyttää kaupungin rahoja? Tarjolla on toimiva ja sisäilmaltaan huomattavasti terveempi koulu Pullissa, jossa alakoululaiset voivat opiskella toistaiseksi terveessä ja turvallisessa lähikouluympäristössä. Nyt esitetty ajatus Mäntynummen pikaremontista, yläkoululaisten palauttamisesta haastaviin tiloihin ja Pullin alakoululaisten koulumatkojen pidentämisestä tuntuu todella harkitsemattomalta. Onko tämä sitä toimintaa, jolla pidetään huolta kaupunkimme lapsista ja nuorista?

Olemme kamppailleet vuosia eri koulujen sisäilmaongelmien kanssa. Mielestäni meidän ei pitäisi riskeerata enää yhdenkään ihmisen terveyttä käyttämällä sisäilmaltaan ongelmallisia tiloja. Annetaan Pullin koulun jatkaa toimintaansa, kunnes kokonaisratkaisu itäisen Lohjan kouluverkon suhteen on tehty. Näin turvaamme myös Mäntynummen yhtenäiskoulun yläkoululaisten oikeuden terveellisiin luokkatiloihin.

Laura Skaffari, valtuutettu (Vihr.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: