OPETTAJIEN PUSSIIN VAI LOHJALAISTEN LASTEN JA NUORTEN PUSSIIN

MIELIPIDEKIRJOITUS LÄNSI-UUSIMAA 16.2.2021

Toimittaja Jukka Nurmilaakso kirjoitti lauantain (13.2.2021 LU) lehdessä Lohjan nykyisten valtuutettujen asettumisesta ehdolle kevään kuntavaaleissa. Jutussa julkaistiin suuresti arvostamani valtuutetun Toni Häggin kommentti, jossa hän kertoi olevansa kyllästynyt luottamushenkilöihin, jotka ovat johtavien viranhaltijoiden vietävissä. Pahimmaksi ryhmäksi Hägg nimesi opettajat, jotka Häggin mukaan pelaavat omaan pussiin kouluasioissa niin paljon kuin mahdollista.

Olen koettanut miettiä erilaisia keinoja, joilla opettaja voisi tavoitella omaa etuaan luottamushenkilönä toimiessaan. Opettajien palkat määritellään opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksessa (OVTES), eikä niihin kunnallisessa päätöksenteossa voi vaikuttaa. Luottamushenkilöt kyllä päättävät opetuksen tuntikehyksestä, eli siitä, kuinka paljon Lohjan kaupunki tarjoaa opetusta lapsille ja nuorille. Jos opettaja luottamushenkilönä toimiessaan puolustaa sitä, ettei tuntikehystä leikattaisi, hän puolustaa lasten ja nuorten saaman opetuksen määrää. Jos opettaja puhuu terveiden ja turvallisten sekä pedagogisesti toimivien opetustilojen puolesta koulujen remontteja tai uudisrakennuksia pohdittaessa, puolustaa hän ensisijaisesti lohjalaisten lasten ja nuorten oikeuksia. Rohkenen väittää, ettei juuri kukaan opettaja pohdi sitä, onko jokin tila hänelle mieleinen, vaan he pohtivat, ovatko tilat parhaat mahdolliset oppilaille. Jos opettaja toivoo panostuksia koulujen tvt-välineistöön, oppimateriaaleihin, pihoihin, liikuntavälineisiin tai kouluruokaan, on hänen henkilökohtainen hyötynsä minimaalinen. Opetukseen ja koulutukseen liittyvät päätökset vaikuttavat suoraan jokaiseen lohjalaiseen lapseen ja nuoreen sekä heidän vanhempiinsa. Jokainen heistä hyötyy siitä tietotaidosta, jota luottamushenkilöinä toimivat opettajat päätöksentekoon tuovat ja kokonaishyöty kertyy siten kuntalaisten pussiin.

Kuluneen valtuustokauden aikana olen kuullut kommentteja siitä, miten kaupungin työntekijöiden ei pitäisi toimia valtuutettuina. Itse näen asian toisin. Kaupungin työntekijöillä on usein esittelymateriaalien lisäksi käytössään verkostoja, joiden kautta he voivat kysyä lisätietoja ruohonjuuritasolla toimivilta, itselleen tutuilta kaupungin työntekijöiltä. Näin he eivät ole pelkän johtavien viranhaltijoiden jakaman esittelymateriaalin varassa. Verkostot täydentävien kysymysten esittämiseen ovat luonnollisesti jokaisen luottamushenkilön käytettävissä, mutta usein aktiivisimpia lisätiedon hankkijoita ovat ne, joille eri toimijat kaupungissamme ovat tuttuja.

On tärkeää, että luottamushenkilöissä on monien ammattikuntien edustajia. Näin turvataan päätöksenteossa mahdollisimman laaja asiantuntemus. On hienoa, että luottamushenkilöiden joukossa on rakennusalan ammattilaisia, jotka jakavat asiantuntemustaan niin lautakunnissa kuin valtuustossakin, kun suunnittelun alla ovat esim. uudet koulurakennukset. Kirjanpidon asiantuntijan huomiot ovat osoittautuneet useaan otteeseen äärimmäisen tärkeiksi, samoin kuin maanmittaukseen ja kaavoitukseen liittyvä ammattiosaaminen. Olemme kuulleet oivallisia puheenvuoroja terveydenhuollon ja lastensuojelun asiantuntijavaltuutetuiltamme, kun olemme käsitelleet näitä aiheita. Ja opetusalan ammattilaisilla on kattavin osaaminen määriteltäessä lohjalaisten lasten ja nuorten saaman laadukkaan opetuksen raameja. Meitä kaikkia siis tarvitaan ja jokaisen luottamushenkilön asiantuntemus on arvokasta, jotta luottamushenkilöorganisaatio voi toimia koko Lohjan ja kaikkien lohjalaisten parhaaksi. Uskon, että valtaosa luottamushenkilöistä pyrkii toimimaan koko Lohjan, ei vain oman etunsa mukaisesti.

Laura Skaffari, valtuutettu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: