VALTUUSTON KOKOUS 24.3.2021 – KOKOUSTIIVISTELMÄ

Lohjan kaupunginvaltuusto kokoontui tänään historiansa ensimmäiseen etäkokoukseen. 51 valtuutettua kokoontui Teamsin äärelle ja pääosin yhteydet toimivat hyvin. Valtuuston listalla oli tänään uudestaan Lohjan elinvoimaohjelman (2020-2025) hyväksyminen. Elinvoimaohjelma oli valtuuston käsittelyssä jo tammikuussa. Tuolloin valtuusto jätti elinvoimaohjelman pöydälle, sillä halusimme nähdä, mitä tapahtuu Paloniemen lomakylähankkeelle ja Lohjan Yrityskiinteistöt Oy:lle. Nyt on nämä asiat maalissa, tai osuvampaa olisi sanoa kuopassa. Paloniemeen ei tule lomakylää eikä Lohjan Yrityskiinteistöt Oy:tä ei perustetakaan. Näiden asioiden ratkettua elinvoimaohjelma tuli nyt takaisin päätöksentekoon. Haasteena oli kuitenkin nyt elinvoimaohjelman sisältö. Edellä mainitut asiat lukivat elinvoimaohjelmassa, ja ne oli nyt sieltä poistettava. Lisäksi useampi ryhmä nosti esille useita muita yksityiskohtia, jotka eivät ohjelmassa olleet tämän hetken toiminnan mukaisia. Esille nostettiin myös elinvoimaohjelmassa käytetty kieli, jota useat valtuutetut pitivät turhan lennokkaana ja jopa yliampuvana. Lopulta tulimme jo puheenjohtajapalaverissa siihen tulokseen, että elinvoimaohjelma on parasta lähettää uudelleen valmisteluun siten, että ohjelmaa ei tuoda valtuustolle enää tämän valtuustokauden aikana. Tämä elinvoimaohjelma on erinomainen pohja uuden valtuuston ensi syksynä työstämälle strategialle ja elinvoimaohjelmalle, jotka uusi valtuusto sitten aikanaan hyväksyy. Seuraavana valtuusto päätti Gunnarlan viimeisen osan tonttien hinnoista. Samalla päätettiin muutamien yksittäisten muiden alueiden tonttien hinnoista. Pidin aiheesta ryhmäpuheen, jossa lähinnä pohdin alueen kokonaiskehittämistä sekä kiitin kaikkia niitä henkilöitä, jotka ovat olleet . Puheen voi katsella ja kuunnella tallenteen kohdasta 1.08.00. Pykälä 5, eli Länsi-Uudenmaan kuntien ympäristöterveydenhuollon ja eläinlääkintähuollon toimintaa koskevan yhteistoimintasopimuksen muuttaminen päätettiin pohjaesityksen mukaisesti. Eniten puheenvuoroja kirvoitti tänä iltana pykälä 6, eli Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden henkilöstöresurssin lisääminen/Lisämäärärahan myöntäminen lasten, nuorten ja perheiden palvelualueelle. Niin SDP ( Jaana Silander ), Kokoomus ( Heli Saukkola ), Vihreät ( Jani Méling) kuin Keskusta ( Lotta Paakkunainen) pitivät aiheesta erinomaiset puheet. Jokainen puhuja nosti esille se, että tilanne ei olisi saanut Lohjalla kärjistyä tähän pisteeseen. Pisteeseen, jossa AVI on antanut kehoituksen toimia. Pisteeseen, jossa kaupungin yllä leijuu sakon uhka, mikäli tilanne ei korjaannu. Lohjalla lastensuojelun työntekijöiden asiakasmäärät ovat kohtuuttoman suuria. Työn paine on valtava eivätkä perheet saa sellaista apua ja tukea, jollaista tarvittaisiin. Ennalta ehkäisevää työtä sekä varhaista tukea on liian vähän. Lastensuojelu sammuttelee kriisiytyneiden tilanteiden tulipaloja. Rahat kuluvat kalliisiin sijoituksiin sen sijaan, että rahaa käytettäisiin aikaisempaan tukeen. Kallista niin inhimillisesti kuin taloudellisesti. Tämän valtuustokauden aikana joukko luottamushenkilöitä on nostanut esille useaan kertaan sen tarpeen, että lastensuojeluun tulisi sijoittaa enemmän rahaa, jotta perheet saisivat tukea ja pidemmässä juoksussa kokonaisuus tulisi myös taloudellisesti edullisemmaksi. Näin ei kuitenkaan ole tehty. Kuten Paakkunainen puheenvuorossaan totesi, eivät nämä esitykset ole koskaan saaneet valtuustoon enemmistöä taakseen. Sen sijaan Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan budjetissa säästyneitä rahoja on siirretty esim. ikäihmisten palveluiden tuottamiseen sen sijaan, että niitä olisi sijoitettu lastensuojeluun tai lasten, nuorten ja perheiden sosiaalipalveluihin. Nyt todella toivon, että seuraavalla kerralla, kun puheena on sosiaalityön, lastensuojelun tai opiskeluhuollon resurssit, on kaikilla ryhmillä mielessä tänään pidetyt puheet. Eli nämä palvelut priorisoidaan huomattavasti nykyistä korkeammalle ja niihin ohjataan riittävä rahoitus, jotta lasten ja nuorten hyvinvointia voidaan tukea! Vielä kokouksen lopussa päätimme joistakin hallintosäännön päivittämiseen liittyvistä muutoksista. Kokonaisuutena etäkokous sujui varsin jouhevasti. Aika näyttää, kuinka monta etäkokousta on vielä tulossa. Aurinkoisia kevätpäiviä kaikille ja tsemppiä koronan keskelle. https://www.youtube.com/watch?v=V8_8ueDu5Go

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: