AAMUNAVAUS ANTTILASSA – JÄÄHYVÄISET YSEILLE

Hyvää huomenta Anttilan koulun väki 

Tänään äänessä on Laura-opo.  

Äsken soitin teille yhden suomipopin suosikkibiiseistäni. Bändi oli Aknestik ja biisi Ainoastaan, toistaiseksi. Minulla on jo vuosia ollut tapana soittaa tämä kappale yseille heidän viimeisellä opotunnillaan. Koska tänä vuonna minulla ei ole mahdollisuutta olla teidän viimeisillä opotunneillanne, enkä ole täällä teidän peruskoulunne päättäjäispäivänä, halusin tulla nyt soittamaan tuon biisin ja sanomaan teille mahtaville yseille muutaman sanasen. 

Maailma on pullollaan kaikenlaisia elämänohjeita ja suuria viisauksia, joita me aikuiset etenkin juhlapuheissa usein käytämme. Olisin voinut koota tähän kymmenen hienoa elämänviisautta, joiden myötä toivottelisin teille kaikkea hyvää teidän loppuelämäänne. Mutta päätin tehdä ihan itse listan kymmenestä elämänohjeesta, joiden avulla pärjää elämässä varsin hyvin. Tässä ne tulevat: 

 1. Älä kaiva nenää julkisella paikalla. Se saa sinut aina näyttämään hölmöltä. 
 2. Oma koti kannattaa siivota säännöllisesti. On mukavampi istua puhtaalla sohvalla kuin sipsin- ja leivänmurujen keskellä. Auton siisteydellä ei puolestaan ole niin väliä.  
 3. Pidä huolta luonnosta. Ilman luontoa meillä ei lopulta ole mitään. 
 4. Pyri olemaan muille ihmisille reilu ja auttavainen. Itsekeskeinen ihminen on hanurista. 
 5. Älä kirjoittele someen mitään hetken mielijohteesta. Vältyt todennäköisesti mittavilta ongelmilta. Tämän voin kertoa vankasta kokemuksesta. 
 6. Hymyile. Kärttyily, kiukuttelu ja valittaminen latistavat kaikkien fiilistä. No joo, kotona saa välillä kiukutellakin. Mut huom, vain välillä! 
 7. Jatkuvalla kiroilulla höystetty puhe saa ihmisen kuulostamaan tyhmemmältä kuin mitä hän oikeasti on.  Muutenkin hyvillä käytöstavoilla pääsee elämässä paljon pidemmälle kuin huonolla käytöksellä. 
 8. Sanat vammainen ja homo eivät ole muka läppänä heitettäviä haukkumasanoja. Siskoni on vammainen ja hyvä ystäväni homo. Miksi sinun pitäisi käyttää heidän persoonaansa liittyviä sanoja muita haukkuessasi?  
 9. Opiskelu kannattaa aina. Jokainen luettu kirja, jokainen kuunneltu oppitunti tai opittu uusi kädentaito on arvokas ja tekee sinusta viisaamman. Vaikka ne eivät lopulta olisikaan osa sun unelmien ammattia. 
 10. Muista, että juuri sinä olet timanttinen tyyppi. Jos joku väittää muuta, on hän väärässä.  

Tuossa oli mun mielestä kymmenen elämän kannalta aika tärkeää juttua. Sä voit tehdä oman listan. Lisää sitten listan perään vielä jotain, mistä unelmoit ja mitä haluat tavoitella. Elämä on nimittäin tosi laimeaa, jos ei ole tavoitteita.  

Armaat ysit, te saavutatte yhden merkittävän tavoitteen seitsemän viikon päästä. Saatte käteenne perusopetuksen päättötodistuksen. Mielettömän hieno saavutus! Siitä eteenpäin kaikki, mitä opiskelette, on teidän kunkin omaa valintaa. Kuten kaikki muukin elämässä. Valintoja. Välillä oikeita ja välillä vääriä. Tärkeintä on se, että mietit, mikä on kulloinkin sinulle paras mahdollinen valinta. Älä anna muiden määräillä tai johdatella sua, vaan tee omat ratkaisusi. Sori, tämä oli jo viisaus numero 11! 

Tsemppiä ja iloa kaikille tuleviin vuosiin. Muistakaa, te olette mahtavia tyyppejä ja pärjäätte kyllä! Ja loppuun mä nyt kuitenkin luen yhden tällaisen klassisen niin sanotun elämänviisauden. Mutta tämä kiteyttää mun mielestä vaan oikeastaan kaiken olennaisen. Eli italialainen yliopistoproffa ja kirjailija on sanonut näin:

 • Älä kuluta arvokasta aikaasi kysymällä: ”Miksi maailma ei ole parempi paikka?” Se on ainoastaan ajan tuhlaamista. Oikea kysymys on: ”Miten voin tehdä maailmasta paremman?” Siihen kysymykseen löytyy vastaus. – Leo Buscaglia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: