VALINNAISAINEET VÄHENEVÄT YLÄKOULUSSA LOHJALLA

Mielipidekirjoitus Länsi-Uusimaa 18.12.2021

Joulukuun kaupunginvaltuuston kokouksessa päätettiin talousarviosta vuodelle 2022. Tämän talousarvion myötä Lohjalla siirrytään aikaan, jossa lapsille ja nuorille tarjotaan perusopetusta vain lakisääteisen minimin verran. Muutos näkyy jatkossa 8.-luokkalaisten valinnaisaineissa, joita vähennetään kahdella viikkotunnilla. Samaan aikaan monissa muissa Uudenmaan kunnissa on valittu linja, jossa perusopetuksen katsotaan olevan niin arvokas asia, että siihen panostetaan hieman minimiä enemmän.

Yläkoulussa nuoret uiskentelevat murrosiän syvimmissä vesissä. Monilla teineillä kiinnostus etenkin lukuaineita kohtaan laskee huimasti. Yhteiset, ns. pakolliset oppiaineet eivät kiinnosta, vaan nuori haluaa vaikuttaa siihen, mitä opiskelee. Itse valittuihin asioihin motivaatiota riittää, muiden ”käskyttämiin” ei.

Kouluterveyskyselyiden mukaan yläkoululaisten kouluviihtyvyys ja -motivaatio ovat laskussa. Raportista käy myös ilmi, että yhä useampi nuori stressaantuu ja ahdistuu jo yläkoulussa. Mm. näistä syistä valinnaisaineet ovat tärkeitä juuri yläkoulussa. Valinnaisaineiden kautta nekin nuoret, jotka eivät menesty lukuaineissa, pääsevät näyttämään osaamistaan ja valinnaisaineet luovat kipeästi kaivattua vastapainoa lukuainepainotteiselle opiskelulle.

Valinnaisaineiden oppitunneilla nuori pääsee kokeilemaan vaikkapa auton moottorin purkamista ja kokoamista, kuppikakkujen leipomista tai tietokoneanimaation tekemistä. Nämä valinnaiset voivat olla ratkaisevassa asemassa toisen asteen koulutusta valittaessa. Ne ovat jo pieni kurkistus mahdolliseen ammattiin. Ja siihen ammattiin ei pääse, jollei saa peruskoulua pakettiin. Valinnaiset siis lisäävät opiskelumotivaatiota.

Monet valtuutetut ovat sanoneet, että mikäli lisärahaa opetukseen laitetaan, on sillä tuettava syrjäytymisuhan alla olevia oppilaita. Yläkoulussa, keskellä teini-ikää, ei osalla nuorista ole valmiuksia ottaa vastaan tukea lukuaineisiin. Sen sijaan ne tunnit, jolloin saa tehdä itse valittua oppiainetta, voivat olla syy tulla kouluun. Tämä on syrjäytymisen ennaltaehkäisemistä.

Valinnaisaineet tarjoavat myös vastapainoa kouluarjessa niille nuorille, jotka stressaantuen pyrkivät suorittamaan kaikkia oppiaineita mahdollisimman hyvin. Valinnaisaineena tarjottu stressinhallintakurssi voi säästää nuoren uupumiselta. Ja uupuminen on lopulta sekä rahallisesti että inhimillisesti huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin valinnaiskurssin järjestäminen.

Surullista tässä päätöksessä on myös se, että suurin osa päättäjistä ei ole keskustellut aiheesta nuorten tai opettajien kanssa. Olisi hienoa, että päätösten taustalla olisi aina myös aitojen asiantuntijoiden kuuleminen.

Laura Skaffari

oppilaanohjauksen lehtori, kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: