VALTUUSTON KOKOUS 15.12.2021 – TIIVISTELMÄ

Vuoden viimeisessä kaupunginvaltuuston kokouksessa oli siirrytty jälleen etäyhteyksien äärelle. Omassa valtuustosalissani paloivat kynttilät ja joulukuusi oli oikein kaunis. Tarjoiluna oli hieman jälkiuunileipää sekä lukuisia kupillisia teetä ja glögiä.

Esityslistalla ns. suurena asiana oli talousarvio vuodelle 2022. Talousarviota oli käsitelty hallituksessa jo yli 10 tunnin verran. Kuten ryhmäpuheenvuorossanikin totesin, monet käsittelytunnit eivät suinkaan johtuneet siitä, että talousarvio olisi ollut huonosti laadittu. Päinvastoin. Tämä talousarvio oli selkein, jonka olen eteeni valtuutettuna saanut. Lämmin kiitos siitä kaikille viranhaltijoille, etenkin talousjohtaja Raija Lindroos lle.

Talousarviosta käyty keskustelu oli pääosin varsin yleisluontoista. Oma ryhmäpuheenvuoroni aiheesta löytyy sekä Facesta että tallenteen kohdasta 38:18. https://www.youtube.com/watch?v=E7FTsKETsCU&t=7596s Käytännössä kaikissa puheissa todettiin, että juuri nyt Lohjan tilanne on hyvä. Asukasluku ja verokertymä kasvavat. Investointeja on edelleen edessä paljon, mutta niihin on syynsä. Sote / hyte tulee. Hyvinvointia ei meinaa riittää kaikille, jotain pitäisi tehdä. Osa ryhmistä on valmis kiristämään jokaista ruuvia ja tinkimään kaikesta, mikä ei ole lakisääteistä (eli mm. liikunta-, kulttuuri-, kirjasto- ja matkailupalveluista. Tai ainakin kulttuuri- ja matkailupalveluista.) ja osa haluaa panostaa edes hieman siihen, että Lohjalla voitaisiin hyvin ja täällä viihdyttäisiin. Aika näyttää, millaiseen suuntaan elämä Lohjalla etenee.

Muutosesityksiä talousarvioon tuli varsin vähän. Kokoomus esitti, että kaupunginhallituksessa asiakirjaan lisätty lause Pentinkulma-hankkeen jatkamisesta otettaisiin pois. Kokoomuksen kanssa samalla linjalla olleet perustelivat tätä sillä, että soten myötä on täysi epävarmuus siitä, maksaako hyvinvointialue sittenkään vuokrina uuden Pentinkulman rakentamisen kuluja, jos Lohja tuon ison rakennushankkeen nyt lähtee toteuttamaan. Siksi he olisivat halunneet odottaa, että ensin on hyvinvointialue, joka sitten antaa oman lausuntonsa asiaan. Hankkeen ripeää eteenpäin viemistä puoltaneet korostivat, että ikäihmisille on jatkossakin tarjottava hoivaa ja huolenpitoa eikä tämä tarve ole häviämässä. Siksi on tärkeää viedä hanketta eteenpäin, jotta emme ole tulevina vuosina tilanteessa, jossa lohjalaisille ikäihmisille ei olekaan hoivapaikkoja tarjolla. Itse äänestin tuon jälkimmäisen ehdotuksen mukaan. Tätä ehdotusta on Taina Lackman Valtuustossa Lohjalla vienyt vahvasti eteenpäin. Pohjaesitys jäi budjettikirjaan äänestyksen jälkeen, eli Pentinkulman hanketta viedään eteenpäin Lohjan toimesta.

Itse tein Vihreän ryhmän tukemana esityksen, että opetuksen määrärahoihin olisi varattu jatkossakin rahaa 8. luokan lyhytvalinnaisten toteuttamiseen. Nyt valinnaiset hiljalleen kaseilla päättyvät, kun ne on ops-muutoksen myötä valutettu alakoulun puolelle. Voitte lukea perusteluni puheenvuorostani, joka löytyy Facesta tai kuunnella ne tallenteesta kohdasta 1:07:25. Tästäkin asiasta äänestimme, mutta valitettavasti valtuuston enemmistö ei nähnyt yläkoululaisten valinnaisia sen arvoisiksi asioiksi, että niihin olisi kannattanut rahaa satsata. Olen tästä todella pahoillani. Kiitos kuitenkin kaikille valinnaisten puolesta äänestäneille eli Jani Méling, Risto Murto, Anna Matilda Mustalahti, Heli Kurimo, Hannu-Pekka Poikonen, Taina Lackman Valtuustossa Lohjalla, Satu Maria, Markku Saarinen, Heidi Himmanen, Hilkka Hyrkkö, Maaret Laine, Lotta Paakkunainen, Katriina Nousiainen , Kirsi Ferin, Ana María Gutiérrez Sorainen, Marika Heinonen, Heikki Linnavirta, Hannele Maittila ja Kristian Sarvi.

Keskustan (Lotta Paakkunainen) toimesta tehtiin kolme muutosesitystä. Ensimmäinen koski sitä, että talousarvioon kirjataan aluetoiminnalle osallistuvan budjetoinnin oikeus. Äänestin tämän lisäyksen puolesta, mutta lisäys ei tullut budjettikirjaan. Toisena esityksenä Paakkunainen esitti talousarviokirjaan lisäystä, jossa tekstimuodossa todettiin, että ”vahvistetaan perhetyön ja neuropsykiatrista osaamista kaikissa palveluissa”. Lotta on tässä esityksessä aivan äärimmäisen tärkeän asian äärellä, mutta jouduin äänestämään tässä kohdassa pohjan (ei tehdä tätä lisäystä) puolesta, sillä en halunnut puoltaa talousarvioon tekstiä, joka sitoo yhden tietyn tyyppisen koulutuksen lisäämiseen kaikissa palveluissa. Tämä olisi voinut tarkoittaa sitä, että jotta tekstikohtaa olisi voitu noudattaa, olisi jouduttu ohjaamaan nepsykoulutuksiin iso osa koulutusrahoista, vaikka jossain yksikössä voisi olla tarve jollekin muulle koulutukselle. Eli sana kaikki on aina päätösteksteissä haasteellinen. Anteeksi Lotta! Ja viimeisenä Lotan / Keskustan esityksenä oli esitys vajaaravitsemuksen tunnistamisesta ja ehkäisystä kaikissa ikääntyneiden palveluissa. Hyvinvointijohtaja Tuula Suominen kertoi aiemmin kaupunginhallitukselle, että tämä asia on jo hoidossa. Siksi äänestin tässäkin kohdassa pohjaesitystä.Muita muutosesityksiä ei tullut ja itse asiassa yksikään muutosesitys ei mennyt läpi, joten talousarvio vuodelle 2022 tuli hyväksyttyä samanlaisena, jollaisena se tuli meille kaupunginhallituksesta.

Muita asioita kokouksessa oli mm. asuntomessujen loppuraportin käsittely. Tästä Vihreiden ryhmäpuheenvuoron piti Hannu-Pekka Poikonen . Puhe löytyy tallenteen kohdasta 2:06:35. H-P kiteytti puheessaan niin Vihreiden kuin varmasti monen muunkin ajatuksen asuntomessuista. Kaiken keskiössä oli ilo ja kiitollisuus siitä, että messut onnistuivat hienosti. Lohja sai huikeaa mainetta ja julkisuutta. Jopa betonimöhkälettä ympäröinyt metelikin lopulta ainakin taukosi. Ja bussikuljetukset sujuivat hienosti, vaikka niitä kritisoitiin todella voimakkaasti. Eli lämmin kiitos vielä tätäkin kautta kaikille lohjalaisille, niin viranhaltijoille, luottamushenkilöille, rakentajille, yrittäjille kuin messuilla töitä tehneille, jotka omalla panoksellaan mahdollistivat tämän mahtavan tapahtuman. KIITOS! Ja onnittelut vielä tässäkin yhteydessä Jukka Turunen ja Timo sekä Saara Norrby ja Tomi Norrby menestyksestä talojen välisissä kisoissa. Olitte todellakin kärkisijanne ansainneet!

Valtuustossa päätettiin Novagon tulevaisuudesta. Päätöksen mukaan Lohja irtisanoo osakassopimuksensa siten, että se päättyy viimeistään vuoden 2023 lopussa. Tämä siksi, että vaikka Novago on saanut aikaan yritysmaailmassa paljon hyvää, on lopputulema kuitenkin se, että Lohja on tässä ollut melkoinen nettomaksaja suhteessa saatuun hyötyyn.

Kuntaliiton vaalit järjestettiin suljettuna lippuäänestyksenä etäyhteyksin. Siinä määrin olimme uuden asian äärellä, että kolme äänestyskertaa tarvittiin, jotta homma saatiin pakettiin. Mutta nyt ovat Lohjankin äänet mukana Kuntaliiton valtuuskunnan kokoonpanon laskennassa.

Vihreiden luottamushenkilöihin tuli valtuuston kokouksen myötä muutos, kun kiinteistötoimitusten uskottuna miehenä toimii jatkossa Marianne Surakka sijaan Laura Tabby Björkell.

Lopuksi kävimme läpi aloitteita, joita viranhaltijat esittivät loppuun käsitellyiksi. Muut menivät suoraan pohjaesityksen mukaan (eli ei jatkoon), mutta kotihoidon tuen kuntalisästä äänestettiin. Itse äänestin pitkän harkinnan jälkeen aloitteen katsomista loppuun käsitellyksi eli karkeasti sanoen vastustin kuntalisää (vaikka ei tämä äänestys olisi sitä lisää vielä kenellekään tuonutkaan). Päädyin tähän siksi, että olen puhunut kovasti avoimen varhaiskasvatuksen tärkeyden puolesta ja kannattanut avoimen vakan lisäämistä Lohjalle. Koen, että avoimen varhaiskasvatuksen kautta on mahdollista tavoittaa laajasti perheitä ja siten ehkäistä niin lasten kuin vanhempienkin syrjäytymistä sekä tehdä tarpeen mukaan palveluohjausta esim. perheneuvolan tms. piiriin. Koska meillä ei raha riitä varhaiskasvatusikäisten kohdalla kaikkeen, olen täten valinnut linjani ja kanavoisin rahat mieluummin avoimeen vakaan kuin kuntalisään. Jos rahaa olisi enemmän, kannattaisin ilman muuta näitä molempia ja lisäksi vielä paljon kaikkea muutakin. Mutta äänestys oli minulle ns. valinta näiden kahden välillä, vaikkei nuo asiat tällä hetkellä vastakkain olleetkaan.

Valtuuston lopuksi kolme valtuutettua teki uudet valtuustoaloitteet. Aloitteita jättivät Ossi Tiihonen, Hannele Maittila ja Jukka Uhlgren. Voitte käydä kurkkaamassa aloitteet tallenteen lopun puheenvuoroista tai lukea niistä lähipäivinä paikallisesta lehdestä.

Tässä tämän kerran kokous. Tämä kokous oli Mika Sivula n viimeinen kokous kaupunginjohtajan roolissa. Aika näyttää, astuuko Mika valtuustosaliin vielä joskus uudestaan valtuutetun roolissa. Mutta vielä tässäkin kohdassa kiitos Mika sinulle kuluneista yhteistyövuosista. Kanssasi on ollut ilo työskennellä ja olen arvostanut ennen kaikkea ihmisyyttäsi, kykyä ja halua kohdata ihmiset aidosti ja lämmöllä sekä taitoasi keskustella asioista laajasti pohdiskellen. Toivottavasti tiemme kohtaavat jatkossakin. Kaikkea hyvää sinulle jatkoon!

Ihanaa joulunaikaa kaikille! Ja tiedoksi jo nyt: 23.12. tulevat aluevaalien ehdokasnumerot, joten sitten laitan jakoon hienon, jälleen kerran ystävien kanssa yhteistyössä tehdyn flaikkuni. Mutta palataan siihen sitten joulun tietämillä!

-Laura-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: