Kokoustiivistelmä: Aluevaltuusto 7.3.2022

Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto kokoontui eilen ensimmäiseen kokoukseensa Espoossa, Aalto-yliopiston Dipolissa. (On muuten upea rakennus!) Vaikka kokous oli historiallinen, oli oma mieli tyhjä ja turta. Jotenkin juuri tällä hetkellä nämä asiat tuntuvat niin mitättömiltä, vaikka hyvin ymmärrän, ettei näin todellakaan ole.

Kokouksessa hyväksyttiin hyvinvointialueen hallintosäännön ensimmäinen versio. Hallintosääntö ei ole valmis, vaan sitä tullaan muokkaamaan vielä useampaan otteeseen. Nyt hyväksytyllä versiolla saadaan kuitenkin toiminta hyvinvointialueella käyntiin. Olin ajatellut, että hallintosäännöstä pitää kukin ryhmä tiiviin ryhmäpuheen, jonka jälkeen hallintosääntöpykälä nuijitaan muutamin pienin, neuvottelutoimikunnassa jo työstetyin muutoksin. Voi kuinka naiivi olinkaan! Tässä pykälässä avautui se todellisuus, jossa suuri joukko valtuutettuja kävi puhumassa jotain, hyvin löyhästi hallintosääntöön liittyvää, pääosin yleisiä ajatuksia ja toiveita hyvinvointialueen toimintaan liittyen, saadakseen nimensä ja kasvonsa lehtiin ja sosiaalisen median julkaisuihin. Ehkä meillä Lohjalla pidetään lopulta aika vähän tällaisia populistisia puheenvuoroja, sillä minua nämä puheenvuorot meinasivat hieman huvittaa. Mutta suotakoon jokaiselle oma aikansa parrasvaloissa. 😊

Toisena asiana hyväksyttiin henkilöstösiirtoihin liittyvien yt-menettelyjen käynnistäminen. Henkilöstön siirtäminen kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueen palkkalistoille on valtava prosessi. Itse olen seurannut tämän prosessin valmistelua Lohjan kaupungin osalta henkilöstöjaostossa. Moni asia henkilöstön osalta on vielä suunnitteluvaiheessa. Olen jo nostanut esille sen, että mielestäni näin suuri työnantaja (vrt. Espoon kaupunki työnantajana sote-henkilöstön siirtymisen jälkeen eli arviolta noin 6000 työntekijää) tarvitsee työntekijöiden oikeuksien ja hyvinvoinnin sekä onnistuneiden rekrytointien turvaamiseksi aluehallituksen alaisen henkilöstöjaoston. Tällä hetkellä on ajateltu, että henkilöstöön liittyvästä päätöksenteosta vastaa todella monen muun asiakokonaisuuden ohessa aluehallitus. Epäilen suuresti, että mikäli henkilöstöasiat jäävät aluehallituksen vastuulle, tehdään kyllä henkilöstöä koskevat tarvittavat päätökset, mutta aikaa henkilöstön kuulemiseen sekä henkilöstön hyvinvoinnin turvaamiseen ja kehittämiseen ei jää. Ja tämä on mielestäni suuri heikkous. Eli katsotaan, josko tulevaisuus vielä toisi hyvinvointialueen organisaatioon myös henkilöstöjaoston.

Muun kokouksen sisältönä olivat pääosin eri luottamustoimielinten nimitykset. Yhdestäkään paikasta ei äänestetty, sillä paikat oli jaettu paikkaneuvotteluissa ja ryhmät olivat kukin omilla kriteereillään täyttäneet heille tulleet luottamuspaikat. Itse olin ainoana Espoo-Kirkkonummi-akselin (Espoon sairaanhoitopiiri) ulkopuolelta olevana vihreänä valtuutettuna toivonut paikkaa jossakin lautakunnassa. Lautakuntapaikat menivät kuitenkin pääosin espoolaisille ja kirkkonummelaisille valtuutetuille ja varavaltuutetuille, joten alueellisuus jäi Vihreillä lopulta aika suppeaksi. Oman haasteensa tähän paikkajakoon toi toki se, että paikat on sidottu sukupuoliin, ja tässä kohdassa naisena oleminen on haitta. Itse olin kuitenkin Vihreiden valintoihin pettynyt, sillä vaalien alla puhuttiin kovasti siitä, että alueellisuus täytyy huomioida paikkajaoissa. Vihreät kuitenkin valitsivat tässä toisenlaisen linjan. Onneksi niin Lohjalta kuin muistakin läntisimmän Uudenmaan kunnista valittiin erinomaisia henkilöitä muiden puolueiden toimesta merkittäville luottamuspaikoille, eli muissa puolueissa alueellisuus huomioitiin hienosti.

Mielenkiintoista oli myös seurata eri puolueiden ratkaisuja esim. kansanedustajien nimittämisissä merkittäville luottamuspaikoille. Kaupunginvaltuutettu – aluevaltuutettu – kansanedustaja. Kaikissa rooleissa puheenjohtajuuksia. Voi vaan jäädä miettimään, toimiiko oikeasti. Aikaa on lopulta kuitenkin meillä kaikilla käytössä saman verran.

Minulle tarjottiin Vihreän valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtajan paikkaa. Otinkin jo paikan vastaan, mutta lopulta viime viikonloppuna pitkän pohdinnan jälkeen tulin siihen tulokseen, että minä en ole oikea henkilö tuohon pestiin. Olen puhunut Lohjallakin siitä, että kunkin toimielimen ja poliittisen ryhmän puheenjohtajiston tulee toimia siten, että he edustavat koko omaa toimielintään / ryhmäänsä ja sitoutuvat toimimaan lojaalisti omaa toimielintään / ryhmäänsä kohtaan. Toimin Lohjalla Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajana ja koen, että pystyn seisomaan niiden arvojen ja toimintamallien takana, joita ryhmämme Lohjalla edustaa. Ja pystyn toimimaan lojaalisti ryhmääni kohtaan sekä samalla tekemään laadukasta ja merkityksellistä yhteistyötä sekä muiden ryhmien että viranhaltijoiden kanssa. Koen siis tekemäni työn mielekkäänä, merkityksellisenä ja vaikuttavana. Aluevaltuuston ryhmää pohdittuani totesin, että tämä ryhmä on huomattavasti vahvemmin sidoksissa Vihreän puolueen valtakunnalliseen toimintaan sekä toimenpideohjelmaan kuin Lohjan Vihreä valtuustoryhmä (jonka jäsenistä puolet on muuten sitoutumattomia 😊 ). Ja koska minä en henkilökohtaisesti pysty seisomaan kaikkien Vihreiden valtakunnallisten linjausten takana koen, että en voi toimia myöskään osana aluevaltuustoryhmän puheenjohtajistoa.

Aluevaltuustoryhmän varsinainen ryhmäpuheenjohtaja on henkilö, joka osallistuu neuvottelukunnan kokouksiin sekä muuhun poliittiseen yhteistyöhön. Eli tekee aidosti vaikuttavaa ja merkityksellistä työtä. (Ja on aloittanut tuon työn erinomaisesti. Kiitos Henna Partanen) Varapuheenjohtaja toki pääsee noihin pöytiin mukaan, mikäli varsinainen pj on syystä tai toisesta estynyt, mutta satunnaiset vierailut neuvottelupöydissä ovat haastavia, kun tilannekuva ja muiden henkilöiden tuntemus puuttuu.

Ryhmäpuheenjohtajiston tehtävänä on myös huolehtia mm. ryhmän someviestinnästä sekä järjestää ryhmäkokouksia esityslistoineen ja pöytäkirjoineen. Totesin, että nämä tehtävät eivät ole niitä, joiden edessä kokisin käyttäväni aikaani ja osaamistani parhaalla mahdollisella tavalla hyödyksi. Olen jatkuvasti sen edessä, että minun on priorisoitava asioita ajankäyttöni näkökulmasta. Tässä kohdassa totesin, että priorisoin mieluummin aikani niihin poliittisiin tehtäviin, joilla on aitoa vaikuttavuutta sekä lapsiini, joilta kuitenkin kaikki politiikkaan käytetty aika on jossain määrin pois. Sen minkä teen, haluan olevan merkityksellistä niin minulle itselleni kuin muillekin.

Niinpä totesin, että minun on tällä hetkellä parempi toimia puhtaasti rivivaltuutettuna. Siten minulla on vapaus sekä kipuilla rauhassa ajoittaisen epävihreyteni kanssa että vapaus käyttää aikaani oman harkintani mukaisiin asioihin. Kuten vaalilupauksissanikin totesin, ovat minun vahvuuteni laajoissa verkostoissa yli puolue- ja kuntarajojen. Näitä verkostoja aion jatkossakin kehittää. Ja mikäli aluevaltuuston alaisuuteen tulee jatkossa uusia toimielimiä, kuten HUS:n ohjausryhmä tai henkilöstöjaosto, olisivat ne äärimmäisen mielenkiintoisia paikkoja, joissa olisi mahdollista vaikuttaa minulle tärkeisiin asioihin.

Aluevaltuusto kokoontuu seuraavan kerran jo kolmen viikon kuluttua. Muutenkin kokouksia on tänä keväänä poikkeuksellisen paljon, eli ennen kesää vielä neljä kappaletta. Alustavien valmistelutoimielimen tekeminen suunnitelmien mukaan vuoden 2023 alusta lähtien valtuusto kokoontuisi mahdollisesti vain joka toinen kuukausi. Aluehallituksen valta on hyvinvointialueella todella suuri. Voimia ja viisautta siis jokaiselle aluehallituksessa työskentelevälle.

Jaksamista jokaiselle. En kuulu kirkkoon enkä oikein mihinkään suurempana voimaan usko, mutta tällä hetkellä rukoilen silti iltaisin. Ei siitä ainakaan haittaa ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: