KOKOUSTIIVISTELMÄ: LOHJAN KAUPUNGINVALTUUSTO 15.6.2022

Kaupunginvaltuuston kesäkuun kokouksesta on kulunut jo tovi. Tiivistelmän kirjoittaminen on jäänyt rippijuhlien, töiden ja kesävieraiden katveeseen. Eli vasta juhannus ja helteet palauttivat keskeneräisen kirjoitustyön mieleeni. Mutta parempi kai myöhään kuin ei silloinkaan. 😊

Lohjan kaupunginvaltuusto kokousti keskiviikkona 15.6. auringon paistaessa ulkona lähes pilvettömältä taivaalta. On hetkiä, jolloin toivoisi, että käytössämme olisi myös ulkona oleva valtuustosali. Toistaiseksi meillä ei kuitenkaan ole avomallista valtuustosalia, joten istuimme kiltisti Monkolan raittiissa sisäilmassa useiden tuntien verran.

Kokouksen ensimmäinen varsinainen asia oli vuoden 2021 tilinpäätöksen hyväksyminen. Aiheesta pidettiin ryhmäpuheenvuoroja lähes jokaisen valtuustoryhmän toimesta. Vihreiden ryhmäpuheenvuoron piti Jani Méling (katsottavissa kohdassa 17:50). Lähes kaikissa puheenvuoroissa tehtiin samoja nostoja. Todettiin, että tulos oli poikkeuksellisen hyvä, mutta nyt rivin alle jäävään tulokseen ei voi tuudittautua. Eikä etenkään aloittaa hillitöntä kulujen lisäämistä, sillä erittäin suurella todennäköisyydellä tulos ei ole näin positiivinen vuoden, kahden ja kolmen kuluttua. Jotta kaupunkimme talous pysyy jatkossa kohtuullisessa tasapainossa, on meidän tarkasteltava huolellisesti edessä olevia investointeja sekä suhtauduttava suurella harkinnalla käyttömenojemme mahdolliseen kasvattamiseen. Vihreä valtuustoryhmä on esittänyt ryhmien lausunnoissa oman näkemyksensä siitä, että esim. varhaiskasvatuksen resursseihin soisimme tulevan lisäystä (esim. ohjaajien määrä), mutta emme näe suurta tarvetta päälliköiden ja johtajien määrän lisäämiseen, kuten joissakin organisaation uudistusesityksissä on ehdotettu. Osa tulosyksiköistä kaipaa lisää tekeviä käsiä, jotta kuntalaiset saavat heille kuuluvat palvelut, mutta osalla sektoreista tarvetta saattaa olla enemmänkin työn prosessien järkeistämisessä kuin lisähenkilöstössä.

Toisena runsaasti keskustelua herättäneenä päätöskohtana oli vuoden 2021 henkilöstökertomuksen hyväksyminen. Itselläni on ollut etuoikeutettu mahdollisuus seurata Lohjan henkilöstöasioissa tapahtuneita muutoksia varsin läheltä, kun olen pian vuoden ajan saanut toimia henkilöstöjaoston varapuheenjohtajana. Pidinkin tästä aiheesta sekä Vihreiden ryhmäpuheenvuoron että lisäksi lyhyen oman, puheenvuoroni. Ne löytyvät tallenteen kohdista 58:55 ja 1:26:00. Kuten omassani, myös lähes kaikissa muissa puheenvuoroissa (monta hyvää puheenvuoroa, mutta erityissuositus puheenvuorolle kohdassa 1:15:15, jonka piti Birgit Aittakumpu) nostettiin esille henkilöstöjohtaja Anu Rautiaisen merkittävä rooli Lohjan henkilöstöasioiden kehittämisessä. Anu on tuonut Lohjalle rautaista osaamista hr-asioihin liittyen. Ensimmäistä kertaa minulla on tunne, että Lohjalla henkilöstön hyvinvointiin sekä asioiden oikeellisuuteen on panostettu.

Puheenvuoroissa nostettiin esille mm. seuraavia teemoja: sairauspoissaolojen sekä tapaturmien määrät, työhyvinvointikyselyiden tulokset / vastaamisaktiivisuus, palkkaus, rekrytoinnin haasteet, esimiestyön laatu sekä henkilöstön kouluttautumistarpeet. Nämä kaikki ovat aiheita, joista henkilöstöjaostossa on jo käyty useita keskusteluja, eli kipukohtia on varsin kattavasti tunnistettu. Moneen asiaan on jo Anun johdolla tartuttukin ja jokaiseen haastekohtaan pyritään tarttumaan mahdollisimman pian. Kaikkea ei vaan ehdi eikä pysty tekemään yhdellä kertaa. Aikaa siis tarvitaan, mutta suunta on tällä hetkellä todella hyvä. Tavoitteena on, että Lohja kehittyisi hiljalleen työnantajaksi, jonka hyvä maine houkuttelee ammattitaitoisia hakijoita ja joka olisi tunnettu siitä, että palkkalistoilla olevista työntekijöistä pidetään hyvää huolta.

Pykälässä kuusi käsittelimme maankäytön pitkän aikavälin rakenneohjelmaa. Risto Murto piti aiheesta Vihreiden ryhmäpuheenvuoron (1:42:00). Tässä Leena Iso-Markun laatimassa ohjelmassa on nostettu erinomaisesti esille maankäytön erilaiset vaikutukset sekä se, mitä kaikkea tulee huomioida, kun maankäyttöä suunnitellaan. Lohjan monimuotoinen luonto sekä globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos sekä biodiversiteettikato on otettu ohjelman laadinnassa huomioon. Kuten Risto puheessaan totesi, ei kyse ole pelkästään siitä varsinaisesta ns. leipätekstistä, joka asiakirjaan on kirjoitettu, vaan siitä kaikesta ohjeismateriaalista, joissa on valtava määrä tietoa, joka tulee huomioida joka kerta, kun maankäyttöön, kuten esim. kaavoitukseen liittyviä päätöksiä tehdään. Lämmin lukusuositus ihan jokaiselle kuntalaiselle. Jo pienikin vilkaisu lisää hienosti ymmärrystämme siitä, miten huikean hienon kaupungin alueella elämme.

Pappilankorven asemakaavan muutos eteni ilman vastustusta. Samoin äänestysaluejaon muuttaminen. Itse asiassa äänestysalueiden osalta saatettiin nyt voimaan mm. niitä muutoksia, joita itse nostin esille jo edellisen muutoskierroksen yhteydessä. Eli nyt ei enää Hiidensalmesta tarvitse lähteä Roution suuntaan äänestämään, vaan oma äänestyspiste löytyy Monkolasta. Samoin nyt voimaan tulevat äänestysalueet noudattelevat haja-asutusalueilla paremmin teiden suuntia eli ihmisten loogisia kulkusuuntia. Muutosten pitäisi aidosti olla kyllä lohjalaisten edun mukaisia.

Kokouksen lopuksi käsittelyssä oli pari ”vanhaa” valtuustoaloitetta. Näistä nostan esille avoimeen varhaiskasvatukseen liittyvän aloitteen. Talouden tasapainottamisohjelman tiimoilla valtuuston niukalla enemmistöllä oli voimaan tullut päätös, että Lohjalla lakkautetaan avoin varhaiskasvatustoiminta. Aloitteen myötä viranhaltijoilla oli mahdollisuus tarkastella asiaa kuitenkin uudestaan ja tehdä aloitteeseen liittyen esitys, että vaikka resursseja ei ole tällä hetkellä siihen, että avoimen vakan toimintaa laajennettaisiin, olisi kuitenkin tavoitteena turvata nykyisen toiminnan jatkuminen lakkauttamisen sijaan. Tähän liittyen kannattaa kuunnella hyvät puheenvuorot Jani Melingiltä (2:01:35) sekä Satu Nybäckilta (2:04:00). Näissä puheenvuoroissa kiteytetään erinomaisesti avoimen varhaiskasvatuksen merkitykset ja hyödyt.

Kokouksen lopussa valtuutetut tekivät useita aloitteita. Valtuutettu Salmenpohja teki aloitteen Villa Haikarin myymisestä ja valtuutettu Lackman teki aloitteet pienten äänieristettyjen työpisteiden rakentamisesta kaupungin kirjastoihin sekä vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalveluiden epäkohtien selvittämisistä.

Nyt on kesä ja toivotan kaikille rentouttavia hetkiä Suomen upeasta luonnosta nauttien. Politiikan äärelle palataan taas elokuun alussa.

-Laura-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: