SATEENKAAREN ALLA

Puhe Lohjan Pride-piknikillä 16.7.2022

Viisi vuotta sitten järjestettiin Lohjan ensimmäinen Pride-tapahtuma, johon itsekin osallistuin lasteni ja ystävieni kanssa. Aiemmin olin seurannut Pride-tapahtumia vain uutisoinnin kautta. Minun Pride-historiani on lyhyt, mutta historia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon tavoittelun taustalla on pitkä.

Antiikin Kreikassa biseksuaalisuus oli osa tavallista arkea. Homoseksuaalit muuttuivat jahdatuiksi rikollisiksi vasta myöhäiskeskiajalla kristillisen kirkon otettua kokonaisvaltaisesti vallan Euroopassa. Ajan kuluessa monissa maissa rikos muuttui sairaudeksi ja lopulta virallisesti sallituksi, mutta häpeän ja kieltämisen kulttuuri on läsnä edelleen.

Liian moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluva henkilö kokee edelleen syrjintää ja kiusaamista. Moni piilottelee minuuttaan kouluissa, työpaikoilla ja jopa lähipiirissään, sillä he pelkäävät ivaa ja torjuntaa. Esimerkiksi 8.-luokkalaisille tehtävästä kouluterveyskyselystä käy ilmi, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret kohtaavat kiusaamista huomattavasti muita nuoria enemmän. Usean aikuisen urakehitys on pysähtynyt klassisen kaapista ulos tulemisen seurauksena. Surullisen moni tekeekin sen ratkaisun, että pitää kaappinsa eli sydämensä ovet lukittuina, jottei joutuisi syrjinnän kohteeksi.

Onko tämä oikein? Onko tämä tasa-arvoa ja ihmisyyttä?

Ei ole. Siksi Pride-tapahtumia ja Pride-liputuksia tarvitaan edelleen. Lohjalaisena olen ylpeä, että Lohjan kaupunginhallitus päätti Heli Kurimon ja Vihreän valtuustoryhmän aloitteesta nostaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa sateenkaarilipun kaupungintalon salkoon. Kiitos Lohja! Sateenkaarilipulla Lohjan kaupunki osoittaa tukensa ja kunnioituksensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Toki liputusta on myös kritisoitu. Perusteluina on kuultu mm. se, että lipputangossa ei kuuluisi liehua muu kuin Suomen lippu tai se, että muille vähemmistöille ei liputeta. Mitäpä, jos sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille kirjattaisiin kalenteriin ihka oma päivänsä ja tuona päivänä liputettaisiin siniristilipun voimin? Päivän nimi voisi olla vaikkapa yhdenvertaisuuden ja ihmisyyden päivä. Minulle sekin vaihtoehto sopii kyllä. Kunnioitammehan me nytkin Suomen lipun voimin erilaisia merkityksellisiä asioita, arvoja ja ihmisryhmiä. Liputamme niin suomalaisen kirjallisuuden, lasten oikeuksien kuin äitien ja isien kunniaksi. Ja suositus on, että liputamme myös esim. saamelaisten ja romanien kansallispäivinä. Mutta virallista yhdenvertaisuuden ja ihmisyyden liputuspäivää ei toistaiseksi ole. Nauttikaamme siis sateenkaarilipun upeista väreistä ja vapauttavasta tasa-arvon sanomasta. Sateenkaarilippujen voimalla toivotamme kaikki tervetulleiksi, on paikkana sitten Lohja tai jokin muu.

Lämmin kiitos Länsi-Uudenmaan Sateenkaariyhdistykselle sekä Lohjan Vihreille viime lauantain Pride-piknikin järjestämisestä Aurlahdessa. Kiitos myös Lohjan Vasemmistolle sekä RKP:lle mukana olosta. Harmi, etteivät muut puolueet paikalle saapuneet. Kiitos myös jokaiselle päivän aikana esiintyneelle artistille sekä mahtaville ihmisille, joita Aurlahteen saapui. Taivas tarjoili päivän aikana lähes koko suomalaisen kesäisen sääilmiöiden kirjon, mutta kuten jokainen tietää, sateenkaaren värit tarvitsevat syntyäkseen niin sateen kuin auringonkin.

Laura Skaffari, valtuutettu (Vihr.)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: