KOKOUSTIIVISTELMÄ: LOHJAN KAUPUNGINVALTUUSTO 12.10.2022

Lohjan kaupunginvaltuuston lokakuun kokous pidettiin keskiviikkona 12.10. Kokouksen esityslista oli pitkä, mutta pykäläkohtien runsauden selittää lukuisten aloitteiden loppuun käsitteleminen.

Ensimmäinen varsinainen lista-asia oli kaupunginjohtajan irtisanoutuminen. Tästä ei puheita pidetty sen enempää kuin mitä valtuuston puheenjohtaja totesi, eli tilanne on nyt tämä ja eteenpäin mennään hallintosäännön mukaisin sijaisjärjestelyin ja tulevia ratkaisuja pohditaan parhaillaan.

Seuraavana listalla oli määrärahan siirtäminen liittyen kaivurikuormaajan hankintaan. Kaupunginhallitus on aiemmin jo käsitellyt tämän asian muulta osin. On todettu, että hankinta ei noudattanut kaikilta osin hankintalain vaatimuksia, mutta kaupunginhallitus tekemä ratkaisu, eli kauppojen hyväksyminen purkamisen ja uudelleen kilpailuttamisen sijaan on kaupungin kokonaisedun mukaisin ratkaisu. Prosessissa on tapahtunut virhe ja kyseinen virhe on tunnistettu ja tunnustettu. Mikäli kaupunginhallituksen päätöksenä olisi ollut solmitun kaupan purkaminen, ostetun koneen takaisin myyminen, ja sitten uudestaan hankinnan kilpailuttaminen ja kilpailutuksen jälkeen uuden ostaminen, ja kilpailutuksen ajalle mahdollisesti vuokralaitteen hankkiminen, olisi kuluja tullut kaupungille 100 000-200 000 euroa. Hallitus katsoi, että tuolle rahalle on Lohjalla muutakin käyttöä, joten päädyimme siihen, että hankinta pysyy voimassa. On mahdollista, että tähän asiaan joudutaan vielä palaamaan, mutta joka tapauksessa tavoitteena oli toimia kokonaistaloudellisesti Lohjan edun mukaisesti.

Nyt siis kaupunginvaltuusto päätti vain siitä, että toimialan sisällä tehdään määrärahan siirto, jolloin hankintahinta saadaan hoidettua talousarvion puitteissa ilman lisämäärärahaa. Muuta valtuustossa ei päätetty. Valtuuston kokouksessa Perussuomalaiset tekivät vastaesityksen asian palauttamisesta uudelleenvalmisteluun. Esitys raukesi äänin 43-8. Näin valtuusto jatkoi asian käsittelyä ja pohjaesitys hyväksyttiin yksimielisesti. Toivottavasti tarina traktorista ja sen hankinnasta olisi nyt kohdassa The End.

Seuraava asiana listalla oli sähköntoimittajan valinta ajanjaksolle 2024-2027. Aiheesta piti hyvän ryhmäpuheen Vihreiden puolesta Hannu-Pekka Poikonen. Puhe löytyy tallenteen kohdasta 27.05. H-P muistutti virnahaltijoita siitä, että Lohja on edellisessä sähkösopimuksessa sitoutunut ostamaan uusiutuvaa sähköä. Nyt hintojen ollessa korkeita valittiin vapaan tuotantotavan sähkö. Tämä on ymmärrettävää tilanteessa, jossa vain uusiutuvaan tuotantoon perustuva sähkö on huomattavasti kalliimpaa. Nyt siis olemme valmiita ostamaan myös fossiilisilla polttoaineita tai turvetta polttamalla tuotettua sähköä. Kuten H-P toteaa, on tämä surullista Hinku-kunnalle. Sopimus kuitenkin mahdollistaa koko sopimuskauden ajan tekemään tarkastelua tuotantotavasta. Vihreät toivovatkin, että sähkön hintojen toivottavasti tasaantuessa tulevaisuudessa, kaupunki tarkastelee tuotantotapaa uudestaan. Lisäksi H-P nosti esille toiveen siitä, että kaupunki jatkaa hyvin alkanutta työtä energiatehokkuuden tarkastelussa sekä esim. aurinkoenergiaratkaisujen lisäämisessä rakennushankkeiden yhteydessä. Kiitos H-P ryhmäpuheen pitämisestä.

Sähköntoimituksesta siirryimme ihmisten toimittamiseen hyvinvointialueen palvelukseen. Lohjalla, kuten muissakin kunnissa, on kuluneen vuoden aikana läpikäyty melkoinen määrä virka- ja työsopimuksia, joista on muodostettu kokonaisuus, joka liikkeenluovutuksella siirretään kunnalta hyvinvointialueelle. Tämä pykälä oli valtuustossa käytännössä muodollisuus. Nyt vaan toivotaan, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella saadaan mahdollisimman nopeasti aikaseksi henkilöstöjaosto, jotta koko suuren henkilöstöjoukon asiat ja hyvinvointi ei hautaudu muun poliittisen päätöksenteon jalkoihin.

Kokouksen lopulla päätimme kutsua ystävyyskunnista vieraita Lohja 700 -juhlaan. Päätimme myös, että pyrimme löytämään Lohjalle Ukrainasta uuden ystävyyskunnan yhdessä jo olemassa olevan ystävyyskuntamme Växjön kanssa. Toivottavasti sota Ukrainassa loppuu pian ja löydämme ystävyyskunnan, jonka sodanjälkeisen, paremman huomisen rakentamisessa Lohja voi olla mukana.

Lopuksi hyväksyimme yhteensä yhdeksän aloitetta (osa valtuusto-, osa kuntalaisaloitteita) loppuun käsitellyiksi. Aloitteiden aiheina olivat:

  1. Loherin (Lohjan Energia) päästökaupoista saatujen varojen käyttö Niedonkeidas-investointiin à varat kuluvat muuttuneessa energiapoliittisessa tilanteessa Loherin toiminnan turvaamiseen.
  2. Autojen pysäköintipaikkoinen riittävyyden kartoittamisesta Laurentius-talon ympäristössä. à Pysäköintipaikkoja on lisätty yli sadalla paikalla Laurentius-talon rakentamista edeltäneeseen tilanteeseen verrattuna. Suuremmille selvityksille ei ole nyt tarvetta.
  3. Lohjan keskustaan oma posti à Kaupunki on ollut yhteydessä Postiin ja postitoimipistettä ei ole Lohjan keskustaan tulossa. Pakettiautomaatteja sen sijaan kyllä.
  4. Nälköönlammen uimalaiturin korjaus à on tullut uusi laituri
  5. Yksityisten aurinkopaneeleiden asentamisen tukeminen mm. kaatamalla kaupungin mailla olevia varjostavia puita. à Asiasta käyty keskusteluja viranhaltijoiden kanssa ja asiaa tuetaan jatkossa kaupungin puolelta tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan esim. antamalla lupia puiden kaatamiseen sekä huomioimalla kaavoituksessa talojen asemoinnit aurinkopaneelien näkökulmasta järkevästi.
  6. Kevyenliikenteen väylä välille Takasenkatu – Ojaniitunkatu. à Tavoitteena toteuttaa vuonna 2023
  7. Muovinkeräyspisteen saaminen Saukkolaan. à Ei ole kaupungin käsissä tämä asia vaan asia on Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n vastuulla.
  8. Hoitajamitoituksen laittaminen kuntoon ja hoitajien palkkojen nostaminen à Palkkauksen merkittävä muuttaminen yhdessä kunnassa olisi haastavaa kokonaisvaltaisesti ajatellen. Tässä kohdassa asia siirtyy myös Hyvinvointialueen vastuulle.
  9. Työn edellyttämä ulkovaatetus varhaiskasvatuksen työntekijöille. à Päiväkodeissa on jonkin verran esim. sadevaatteita aikuisten käyttöön. Mikäli kaikille vakan työntekijöille hankittaisiin henkilökohtaiset ulkoiluvaatteet esim. sade- ja pakkassäähän, olisi rahasumma varsin suuri. Aloitteen vastauksessa varhaiskasvatuspäällikkö toteaa, että mikäli tällainen raha kaupungilta löytyy, olisi se järkevämpää kohdentaa esim. avustajaresurssin lisäämiseen varhaiskasvatuksessa.

Kokouksen lopuksi valtuustossa jätettiin kaksi uutta aloitetta. Toisessa toivottiin, että Lohjan kaupunki neuvottelee Väyläviraston kanssa Karjalohja-Lönnhammar-Fiskars maantien 104 perusparannuksesta ja päällysteen pikaisesta uusimisesta.  Toisessa aloitteessa puolestaan toivotaan, että Lohja liittyy mukaan ikäystävällisten kuntien verkostoon. Itse kannatin molempia aloitteita. Aika näyttää, mitä tulosta aloitteet tuottavat.

Tässä lokakuun kokouksen sisältö. Varsin niukasti pidettiin kokouksessa puheenvuoroja. Kun marras- ja joulukuussa pääsemme niin organisaatiouudistuksen kuin talousarvion käsittelyn äärelle, tulee kokousten kesto olemaan varmasti jotain aivan muuta kuin tunti.

Vaikka lokakuu on jo pitkällä, ei harmaudesta ole mielestäni vielä tietoakaan. Luonto on upeita värejä täynnä ja aamuisin olen ihaillut leijuvia usvaharsoja puiden lomassa ja muutaman kerran myös kimaltelevaa kuuraa luontoa kuorruttamassa. Kaunista on. Ja kahden kuukauden päästä on melkein joulu.

-Laura-

https://www.youtube.com/watch?v=NB6ufN9lDSI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: