KOKOUSTIIVISTELMÄ: LOHJAN KAUPUNGINVALTUUSTO 14.12.2022

Lohjan kaupunginvaltuusto kokoontui vuoden 2022 viimeiseen kokoukseen keskiviikkona 14.12. Kokouksen asialistalla oli sekä suuria että pienempiä asioita. Tärkeitä kaikki omalla tavallaan.

Yksi suurista asioista oli Lohjan kaupunkistrategian hyväksyminen vuosille 2023-2030. Strategian tekeminen oli ollut varsin monivaiheista. Sitä oli työstänyt työryhmä, jossa oli edustaja jokaisesta valtuustoryhmästä yhdessä johtavien viranhaltijoiden kanssa. Lisäksi strategia oli niin keväällä kuin syksylläkin ryhmissä kommenttikierroksella. Ja olihan strategian valmisteluun ehditty palkata mukaan konsulttitoimistokin (hinta n. 20 000e…), joskin itselleni ei täysin missään vaiheessa avautunut se hyöty, mitä tuolla rahalla oli tarkoitus strategiatyöhön saada. Pidin strategiaan liittyen puheenvuoron, joka löytyy tallenteesta kohdasta 43.00 sekä aiemmasta postauksesta.

Strategia siis hyväksyttiin yksimielisesti. Palautteita ryhmiltä tuli lähinnä joistakin sanavalinnoista (kuten suomalaisen asumisen unelmasta idealla, että onko se kaikille sama, kun sanamuoto on yksikössä), sekä siitä, että kylät ja maaseutumaisuus on hieman unohdettu, kun Lohjan valtteja strategiaan kirjataan. Kokonaisuuden todettiin olevan ok. Toimenpideohjelma tulee käsittelyyn myöhemmin, sillä se oli vielä ilman ryhmien esittämiä kommentteja sekä kielellisesti ja tavoitteiden ja seurannan asetteluissa ns. hieman vaiheessa. Palataan siihen siis vuoden 2023 alkupuolella.

Toisena isompana asiana käsittelimme kokouksessa hallintosäännön uudistamista. Olen itse ollut mukana sekä edellisen valtuustokauden hallintosääntöryhmässä että tätä nykyistä hallintosääntöä valmistelleessa ryhmässä. Edellisellä kaudella koetimme päivittää vanhaa hallintosääntöä sellaiseksi, että se pysyi sisällöltään muuttuneen kaupungin ja organisaation vauhdissa mukana. Kun tuli varmistus siitä, että hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa ja samalla kaupungin jäljelle jäävää organisaatiota on syytä päivittää, tuli ajankohtaiseksi myös tehdä laajempi uudistaminen hallintosääntöön. Tavoitteena on ollut tehdä hallintosäännöstä edeltäjäänsä selkeämpi Kuntaliiton mallisäännön pohjalta. Tavoitteena oli myös hieman purkaa turhan tarkkoja ja tiukkoja rajauksia, jotka ajoittain aiheuttivat haasteita vastuiden ja oikeuksien määrittelyssä organisaation muuttuessa. Nyt hyväksytty hallintosääntö on hieman simppelimpi kuin edeltäjänsä. Edelleen siellä on kohtia, jotka minun mielestäni ovat epäloogisissa paikoissa, mutta vikaa on ehkä enemmän minun logiikassani kuin hallintosäännössä. 😊

Hallintosääntöön tehtiin kokouksen kuluessa kolme muutosesitystä. Ensimmäisessä esityksessä esitettiin, että sääntöön kirjataan edelleen erikseen oikeus saada kokousmateriaali paperisena. En kannattanut tämän kirjaamista hallintosääntöön, sillä jokainen paperisen materiaalin haluava luottamushenkilö voi käydä hakemassa paperinipun Monkolan asiakaspalvelusta ilman tekstiä hallintosäännössäkin. Ja suotavaa on, että mahdollisimman monet luottamushenkilöt perehtyvät materiaaleihin sähköisesti. Sähköinen materiaali säästää kokonaisuudessaan niin kaupungin rahoja kuin luontoakin. Ja tosiaan, paperisen materiaalin saa kyllä edelleen.

Toisena muutosesityksenä oli, ettei kokouspalkkioita koroteta lainkaan. En kannattanut tätäkään vastaesitystä. Mielestäni jokaiselle kuuluu merkittävistä tehtävistä asianmukainen korvaus. Tiedän, että äkkiä kurkattuna tuntuu suurelta, että vaikkapa kaupunginhallituksen kokouksesta maksetaan 95 euron suuruinen palkkio. Avaan kuitenkin asiaa hieman. Palkkiosta otetaan aina ensin puoluevero, keskimäärin 20%. Tämän jälkeen verotetaan sitten jokaisen oman verotuksen mukaan, keskimäärin noin 30%. Kun jäljelle jäänyt summa jaetaan niillä tunneilla, joita kuluu kokousmateriaaliin perehtymiseen, omaan ryhmäkokoukseen, puheenjohtajien palaveriin, mahdollisiin keskusteluihin/viestittelyihin viranhaltijoiden tai toisten luottamushenkilöiden kanssa sekä lopulta itse kokoukseen, jää palkkiota jäljelle (ainakin minulle, kun koetan aina perehtyä materiaaleihin ja teen sitä yhteistyötäkin) noin 5 euroa/tunti. Eli kaupunginhallituksen työstä (Kyllä, minä vertaan luottamustoimea työhön, en todellakaan mihinkään himputin harrastukseen. Joku varmaan tätä harrasteleekin, mutta minä suhtaudun tähän kuten työhön, vastuullisesti ja panostaen.) saa pienemmän korvauksen kuin Mäkkärin kassalla olemisesta. Ja kyllä, voisin mennä sinne Mäkkärin kassalle, jos olen rahan perässä. Mutta koen tämän luottamushenkilön tehtävän tärkeänä, mielenkiintoisena ja arvokkaana pestinä, jota haluan kyllä tehdä niin pitkään, kuin minulla on siihen äänestäjien tuki. Mutta en koe kyllä mitään tuskaa siitä, että puolustan palkkioiden huikeaa 10% korottamista tämän hallintosäännön mukana. Huomatkaa muuten, että esim. Espoossa ja Kirkkonummella kokouspalkkiot ovat Lohjaan verrattuna kaksin-kolminkertaisia. Eli kyllä lohjalaiset veronmaksajat saavat demokratian kaupunkiinsa vielä aika edullisesti.

Kolmas vastaesitys liittyi lähidemokratian kirjaamiseen hallintosäännössä. Pohjaesityksenä kirjaus oli hyvin lyhyt eli sellainen, ettei se määrittele, miten lähidemokratiaa Lohjalla toteutetaan. Kirjattuna on vain se, että mikäli tapaa muutetaan nykyisestä, päättää siitä valtuusto. Liitteenä on mukana kirjattuna nykyinen toteutustapa. Vastaesityksessä puollettiin tarkempaa kirjausta hallintosääntöön. Kumpikin tapa on siinä mielessä ok, että nykyistä mallia ei voi muuttaa ilman valtuuston hyväksyntää. Äänestin kuitenkin tarkemman kirjaamisen puolesta, mutta vastaesitys hävisi, kuten muutkin vastaesitykset. Hallintosääntö hyväksyttiin lopulta pohjaesityksen mukaan.

Edellisten asioiden lisäksi kokouksessa hyväksyttiin maapoliittinen ohjelma vuodelle 2023, käsiteltiin talouden 3. vuosikatsaus, saatiin tiedoksi lausunto tarkastuslautakunnan vuoden 2021 arviointikertomuksesta sekä katsottiin loppuun käsitellyiksi muutama aloite.

Joulukuun kokouksen päätteeksi istahdimme jouluaterialle. Oli mukavaa istahtaa vaihtamaan kuulumisia mm. Birgit Aittakummun, Maaret Laineen ja Satu Nybäckin kanssa. Mielestäni nämä vapaamuotoiset kohtaamiset kokoussalin ulkopuolella ovat todella tärkeitä, jotta me luottamushenkilöt opimme tuntemaan toisiamme ihmisinä yli puoluerajojen. Mitä paremmin toisiamme tunnemme, sitä jouhevampaa ja rakentavampaa on myös se yhteistyö, jota teemme. Ja itse ajattelen, että yhteistyö ja keskustelut eri ryhmien välillä ovat juuri se tapa, jolla voimme yhdessä tehdä töitä Lohjan parhaaksi. Oman kuplan sisällä möllöttäminen ei vie pidemmän päälle yhtään mihinkään. Ei ainakaan mihinkään hyvään.

Tähän päättyy vuoden 2022 Lohjan kaupunginvaltuuston kokousten tarinoinnit. Kun vuosi 2023 alkaa, alkavat myös muutamat uudet luottamustehtävät. Minut on kuluneen syksyn aikana valittu vuoden alussa toimintansa aloittavan HUS:n Lähipalvelu- ja integraatiolautakunnan varapuheenjohtajaksi sekä KT:n hallituksen ja kuntajaoston jäseneksi. Näitä pestejä odotan innolla, mutta vielä minulla ei ole mitään käsitystä siitä, mitä nämä tulevat käytännön tasolla olemaan. Aika näyttää.

Lämmin kiitos kaikille teille kuluneesta vuodesta. Erityinen kiitos juuri sinulle, joka olet jaksanut lukea näitä kokoustiivistelmiä urhoollisesti. 😊 Minä puolestani teen lupaukseni jälleen vuoden vaihtuessa: Jatkan kirjoittelua myös vuonna 2023.

Toivottavasti vuosi 2022 on kohdellut sinua hyvin. Omalta osaltani en voi kuin olla kiitollinen kaikesta. Toivottavasti oloni on yhtä kiitollinen myös vuoden päästä.

Kaikkea hyvää sinulle ja läheisillesi tulevaan vuoteen. Ja mikäli sinulla on mielessäsi jotain, mitä haluaisit kysyä Lohjan tai hyvinvointialueen asioihin liittyen, ole yhteydessä. Vastaan, jos suinkin osaan. Ja selvitän, jos en osaa heti vastata.

-Laura-

https://www.youtube.com/watch?v=6SykNXb3nV4

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: