LOHJAN KAUPUNKISTRATEGIA VUOSILLE 2023-2030

Puheenvuoro valtuuston kokouksessa 14.12.2022

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat sekä kokousta seuraava yleisö

Strategiatyöryhmälle kiitos tehdystä työstä, joka ei varmaankaan vaihtelevissa olosuhteissa ja osin vaihtuvine osallistujineen ollut aina helppoa.

Kiitos myös valtuustoryhmille, jotka tekivät suuren työn käydessään luonnosta läpi alustavasti jo kevään seminaarissa (ideointi ja painopisteet) ja tarkemmin nyt syksyllä. Ryhmät käyttivät toisena seminaaripäivänä aikaa useita tunteja käyden läpi strategian ja toimenpideohjelman luonnoksia ja kirjoittaen ylös lisäys- ja muutosesityksiä sekä lukuisia kieliasuun liittyviä kommentteja ja korjauksia. Nämä usean tunnin työn tulokset lähetettiin talousjohtajalle, joka koosti ryhmien kommentit yhdeksi tiedostoksi. Kiitos hänelle siitä.

Hieman haasteita tuli kuitenkin prosessiin kohdassa, jossa nämä ryhmien työstämät ajatukset olisi pitänyt tuoda osaksi strategiaa. Tai paremminkin miettiä sitä, mitkä asiat sinne tuodaan ja mitä ei. Tätä olisi ollut hyvä pallotella kaikessa rauhassa työryhmässä muutamankin istunnon verran. Nyt keskustelu jäi enemmän hallituksen heiniksi työryhmän sijaan. Jatkoa ajatellen voisi olla hyvä, että tällaisissa laajoissa prosesseissa työryhmä kävisi kaikki muutosesitykset valmiiksi läpi ennen hallituksen käsittelyä. Tällä tavalla voisimme olla nyt tilanteessa, että käsissämme olisi sekä strategia että toimenpideohjelma samanaikaisesti eikä tarvitsisi pohtia, tuleeko toimenpideohjelmaan vielä mahdollisesti muutosesityksiä hallituksen tai valtuuston käsittelyssä. Nyt toimenpideohjelma jatkaa vielä kulkuaan valmistelevien tahojen käsissä. Hyvä kuitenkin niin. On hienoa, että sinne halutaan nyt rauhassa vielä pohtia ryhmien esille tuomia muutosesityksiä.

Hieman hämmentävältä tuntui myös se, että strategian työstämisestä maksettiin konsulttiyhtiölle noin 20 000 euroa. Ja tuohon hintaan ei sisältynyt lainkaan kielenhuollollisia palveluita. Jatkossa on varmaankin hyvä, että tilaussopimuksissa katsotaan tämänkin olevan mukana ostettavissa palveluissa. Toki me valtuutetut voimme kielen- ja tekstinhuoltotyötä jatkossakin tehdä, mutta ehkä se ei kuitenkaan ole varsinaisesti tarkoituksenmukaista. Laadukas, viimeistelty ja virheetön kieli on asiakirjassa loppujen lopuksi kuitenkin yhtä tärkeää kuin itse asiasisältö. Huonojen lauserakenteiden ja kielioppivirheiden myötä hyvältäkin asialta katoaa uskottavuus.

Strategia on nyt tämän käsittelyssä olevan ns. leipätekstin osalta hyväksyttävissä. Toki voimme olla montaa mieltä siitä, onko suomalaisen asumisen unelma kaikille absoluuttisesti sama asia ja ovatko kaikki kuvat ja sanavalinnat parhaita mahdollisia, mutta kokonaisuus vastanneet varsin asiallisesti tavoitetta. Toimenpideohjelman osalta toivon, että sitä on täydennetty ja paranneltu selkeästi ennen kyseisen asiakirjan ottamista hallituksen käsittelyyn.

Kiitos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: