KOKOUSTIIVISTELMÄ: LOHJAN KAUPUNGINVALTUUSTO 15.3.2023

Lohjan kaupunginvaltuusto kokoontui tänään maaliskuun kokoukseen. Tämä onkin vuoden ensimmäinen kokous, jossa käytettiin runsaasti puheenvuoroja. Toki puheenvuorot keskittyivät kahteen asiakohtaan, mutta niistä puhuttiin sitten kohtuullisen vilkkaasti.

Ensimmäinen näistä kahdesta ns. suuremmasta asiasta oli Lohjan kaupunkistrategian toimenpidesuunnitelma vuosille 2023-2030. Pidin itse tästä asiasta Vihreiden ryhmäpuheen (tallenteen kohta 23.10; https://www.youtube.com/watch?v=jWiTVsHbqfc ), jonka jaoinkin tänne jo aiemmin. Toimenpidesuunnitelma on asiakirja, jonka lukemista suosittelen kaikille. Siihen pitäisi päästä käsiksi tämän linkin kautta: https://dynasty.lohja.fi/d10julkaisu/kokous/2023352-4-20965.PDF

Lukeminen ei vie aikaa kuin ehkä vartin ja samalla saa käsityksen siitä, millaisiin asioihin Lohjalla on tarkoitus panostaa tulevien vuosien aikana. Suunnitelmassa puhutaan niin luonnosta, koulutuksesta, yrityksistä, loma-asunnoista kuin kulttuuristakin. Käykää siis kurkkaamassa, mitä teille merkityksellisiä asioita sinne on kirjattu ja sen jälkeen seurailkaa, että tehdäänkö kaupungissa aidosti töitä kirjattujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Ja jos tulevina vuosina huomaat, että toiminta ei ole tavoitteiden mukaista, kannattaa asia myös nostaa esille. Jottei tärkeitä tavoitteita unohdeta! Nostin puheenvuorossani esille tavoitteiden seurannan ja seurantaa varten tuotettavat mittarit. Näitä jäämme nyt odottamaan. Toivottavasti näihin palataan eri lautakunnissa ja kaupunginhallituksessa pian.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi toimenpidesuunnitelman yksimielisesti.

Toisena, vielä toimenpidesuunnitelmaakin vilkkaampaa keskustelua herättäneenä asiana käsittelimme Kisakallion monitoimihallin osakassopimus. Pohjaesityksenä oli, että kaupunki lähtee osakkaaksi Kisakallioon rakennettavaan monitoimihalliin (päälajeina jalkapallo ja amerikkalainen jalkapallo, lisäksi esim. pesäpallo ja yleisurheilu) 1,8 miljoonan euron sijoituksella siten, että Kisakalliolla on lunastusoptio kaupungin osuuteen (45 % osakkeista) seitsemän vuoden kuluttua. Kaupunki saisi sopimuksen mukaiset, pääosin arki-iltoihin kohdistuvat prime time -vuorot hallinnoitavakseen Lohjan Liikuntakeskuksen kautta. Tällä on tarkoitus turvata lohjalaisten urheiluseurojen vuorojen saaminen hallista.

Kantani tähän hankkeeseen on ollut hyvin kaksijakoinen. Minua on ärsyttänyt se, että hanketta on koetettu ”myydä” päättäjille esim. kertomalla, että tämä hanke parantaa lohjalaisten varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa olevien lasten liikkumisen edellytyksiä vaka- ja koulupäivien aikana. Tämä on harhaan johtavaa puhetta, sillä ei Lohjan päiväkodeilla ja kouluilla ole rahaa maksaa bussikyytejä Kisakallioon kuin korkeintaan kerran vuodessa. Rahat riittävät nipin napin edes uimahallikyytien järjestämiseen. Samoin minua on vaivannut se, että saako Lohjan kaupunki tässä lopulta sijoittamilleen rahoilleen mitään kunnollista vastinetta (pois lukien tilanne, että Kisakallio ostaa Lohjan ulos omistuksesta seitsemän vuoden kuluttua, jolloin saamme takaisin sijoittamamme pääoman sekä maksamamme korot. Jolloin olemme menettäneet vain ne rahat, jotka ovat kuluneet hallin ylläpitoon ylittäen vuoroista saadun tuoton. Toisessa vaakakupissa on sitten alueen urheiluseuroille tarjotut paremmat harjoitusolosuhteet (vrt. Muijalan palloiluhalli) sekä se alueellinen hyöty, mikä syntyy paremmista ja laajemmista harjoitusolosuhteista sekä Kisakallion yleisen vetovoimaisuuden lisääntymisestä. Pitkän harkinnan jälkeen olin valmis kannattamaan tätä hanketta, vaikka kaupungin investointitaakka onkin jo entuudestaan melkoinen.

Valtuuston kokouksessa pykälään tehtiin kaksi vastaesitystä. Hannele Maittila esitti Keskustan ryhmän kannattamana, että Lohjan kaupunki ei lähde mukaan hallihankkeeseen. Juhana Salmenpohja puolestaan teki esityksen, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun ja sopimusehdot käydään vielä läpi. Salmenpohja kertoi, että lähtökohtaisesti hän kannattaa hanketta, mutta hän ei ole tyytyväinen nyt pohjana olleeseen osakassopimukseen. Äänestysperiaatteiden mukaan ensimmäinen äänestys suoritettiin siitä, palautetaanko pykälä uudelleen valmisteluun vai jatketaanko asian käsittelyä. Mietin tätäkin todella kauan ja taisinkin olla lähes viimeinen äänestänyt. Tulin kuitenkin lopulta siihen tulokseen, että koska minulla ei ole juridista osaamista sopimuksen arvioimiseen, on minun luotettava Hannes Snellmanin asianajotoimiston valmisteleman sopimuksen järkevyyteen. Äänestin asian käsittelyn jatkamisen puolesta. Äänestystulos oli kuitenkin 26 uudelleen valmistelun kannalla, 25 asian käsittelyn jatkamisen kannalla, joten asia palautettiin uudelleen valmisteluun. Tämäkin sopii minulle oikein hyvin. Jään nyt muiden kanssa odottamaan, mitä sopimuksessa muutetaan/tarkennetaan. Asia on varmaakin valtuuston käsittelyssä uudestaan kuukauden kuluttua.

Näiden pykälien jälkeen valtuustossa käsiteltiin useita aiemmin tehtyjä aloitteita. Niihin voit tutustua vastauksineen osoitteessa https://dynasty.lohja.fi/d10julkaisu/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2023352

Kokouksen lopuksi valtuustossa jätettiin kaksi uutta aloitetta. Lotta Paakkunainen teki aloitteen kouluvalmentajien palkkaamisesta lohjalaisiin yhtenäiskouluihin ja Birgit Aittakumpu teki aloitteen julkisen käymälän saamiseksi Virkkalaan. Kannatin molempia aloitteita. Erityisellä lämmöllä kannatan Lotan aloitetta kouluvalmentajista. Olen saanut Veikkolan koulussa seurata vierestä, miten upeaa työtä kouluvalmentaja tekee ja millainen mieletön lisäarvo hänellä on nuorten arkeen. Kouluvalmentajan ansiosta on esim. saatu estettyä useamman nuoren totaalinen tipahtaminen koulunkäynnin ulkopuolelle. Hän on tsempannut, tukenut, auttanut tehtävissä, järjestänyt kokeita, kuunnellut, jutellut ja välillä opettanutkin. Tarjonnut turvapaikan silloin kun ahdistaa, ollut läsnä oleva, lämmin ja auttava aikuinen. Näitä todellakin tarvitaan Lohjallakin!

Tässä tiivistelmä maaliskuun valtuustosta. Olethan yhteydessä, mikäli jokin asia jäi sinua mietityttämään ja haluat jostain aiheesta jutella.

Ihanaa viikkoa kaikille. Kohta on kevät! (Kevät on minulle vuodenaikojen ykkönen!)

-Laura-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: