KIRJOITTAJAVIERAS: Nuorille kesätöitä, kiitos!

Kirjoittajavieras L-U 13.3.2023

”Olen 15-vuotias, reipas, tunnollinen ja urheilullinen nuori.”

”Minulla riittää voimia raskaammankin työn tekemiseen sekä intoa uuden oppimiseen.”

”Jos palkkaatte minut teille kesätöihin, ette tule pettymään. Tulen töihin ajoissa, kuuntelen ohjeet huolella, teen työt rivakasti enkä katsele kännykkääni työajalla. Lisäksi lupaan, että kanssani on useimmiten hauskaa.”

Nämä ovat suoria lainauksia vuosien saatossa lukemistani nuorten kesätyöhakemuksista. Tarjolla on tavanomaisempaa hakemustekstiä sekä räväkämpää markkinapuhetta. Näitä kaikkia yhdistävää kuitenkin se, että lauseet on kirjoittanut nuori, jolla ei vielä ole lainkaan varsinaista työkokemusta. Nuoret ovat miettineet usein tunteja, miten he itseään hakemuksissaan kuvaisivat. Omien vahvuuksien tunnistaminen ja sanoittaminen ei ole helppoa. Vaikka hakemus ei ole täydellinen, on sen takana yleensä nuori, josta voi kehittyä erinomainen työntekijä.

Suuri osa nuorista lähettää joka vuosi lukuisia kesätyöhakemuksia. Kuluu päiviä ja viikkoja jännittäen, millaisen vastaanoton oma hakemus saa. Nuori vilkuilee puhelintaan levottomana toivoen, että työnantajat vastaisivat jotain. Että kuuluisi tuttu soittoääni tai sähköpostilaatikkoon ilmestyisi symboli saapuneen viestin merkiksi ja tulisi kutsu työhaastatteluun.

Kutsu tulee kuitenkin kovin harvalle. Suuri joukko joutuu tyytymään automaattiseen vastausviestiin, jossa kiitetään hakemuksesta ja kerrotaan, että haastateltaviin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti. Ja muuta ei sitten kuulukaan. Pahinta on se, kun nuoren lähettämään hakemukseen ei reagoida millään tavalla. Haluan lähettää erityiskiitoksen SSO:lle, jossa on rakennettu pikahaastattelujen malli, jonka avulla voidaan kutsua kaikki Kesis-töitä hakeneet nuoret pieneen työhaastatteluun. Tästä voisivat muut työnantajat ottaa mallia.

Kesätyön hakeminen on lähes kaikille nuorille ensimmäinen kosketus työelämään. Pienen kurkistuksen toki tarjoaa koulun TET-jakso, mutta kesätyö olisi ihan oikea työ. Oikea työhaastattelu, oikea työsopimus, oikea työpaikka. Liian harva nuori kuitenkin lopulta saa kesätöitä. Tänä päivänä yhä useampi yritys ilmoittaa, etteivät he ota töihin alle 18-vuotiaita. Ja 18-vuotiaalta odotetaan jo työkokemusta, jotta voi saada kesätöitä. Tämä tilanne kaipaa muutosta.

Suomessa on olemassa loistava Tutustu työelämään ja tienaa -malli. TTT-mallissa 14-17-vuotias nuori työllistetään kahdeksi viikoksi noin 380 euron kokonaispalkalla. Kahden viikon aikana nuori saa tärkeää kokemusta työelämästä ja jakson päättyessä palkan lisäksi käteen tarttuu myös supertärkeä paperi, työtodistus. Harmillisen harva yritys Lohjalla tarjoaa nuorille TTT-kesätyöpaikkoja.

Nuorten puolesta toivoisin, että yhä useampi yritys tarjoaisi nuorille kesätyöpaikkoja. Samoin toivoisin yhä vahvempaa panostusta Lohjan kaupungilta nuorten työllistämiseen sekä työpaikkojen että kesäseteleiden muodossa. Työelämän taitoja ei voi oppia, jollei niitä pääse työelämään harjoittelemaan. Eikä työelämän houkuttelevuutta lisää se, että lähetettyihin kesätyöhakemuksiin ei tule vastauksia tai lupaus ”otamme sinuun yhteyttä lähiviikkojen aikana” onkin pelkkää sanahelinää. Teillä työnantajille on valtavan suuri merkitys siinä, millainen kuva nuorille työelämästä syntyy.

Kirjoittaja on lohjalainen oppivelvollisuuskoordinaattori, opo ja kaupunginvaltuutettu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: