Mitä Lohjan joukkoliikenteelle nyt tapahtuu?

Lohjalla joukkoliikenteen haasteet ovat olleet puheenaiheena jo vuosia. Sekä nykyiset että paikkakunnalta pois muuttaneet lohjalaiset ovat kyselyissä tuoneet selkeästi esille joukkoliikenteen kehittämistarpeen. Kaupunki aloitti kehittämistyön jo muutama vuosi sitten, ja työtä tehtiin perusteellisesti. Kuitenkaan kehittämistyön tulos ei näy valtuuston 19.4. tekemässä päätöksessä. Miten tähän tilanteeseen tultiin?

Suunnittelutyön taustalla oli kuntalaisten toive joukkoliikenteestä, jolla eri kaupunginosista (niin Gunnarla, Routio kuin Lempolakin) sekä kylien keskuksista pääsisi sekä Lohjan keskustaan että runkolinjan eli Virkkala-Helsinki-linjan varrelle. Tavoitteena oli lippujärjestelmä, jossa kaikkia linjoja voisi käyttää samalla lipulla, oli se sitten yksittäinen lippu tai kuukausikortti. Myös johdonmukaiset ja kohtuulliset hinnat sekä yhdestä paikasta löytyvät aikataulut otettiin tavoitteeksi. Tärkeänä nähtiin kokonaisratkaisu siten, että kuntarajat eivät ole este, sillä esim. opintojen äärelle on tärkeää päästä myös naapurikuntien puolelle.

Valmistelutyötä tehtiin huolellisesti laajassa yhteistyössä. Valmistelussa olivat mukana kaupungin viranhaltijat, tätä varten perustettu joukkoliikennetyöryhmä (jossa oli mukana lähes kaikkien poliittisten ryhmien edustajat), asiantuntijat (Sweco Finland Oy), ELY-keskus sekä naapurikunnat. Lopputuloksena oli erinomainen ja kattava joukkoliikenneselvitys, jonka pohjalta viranhaltijat esittivät ja kaupunkisuunnittelulautakunta päätti, että Lohjan joukkoliikennettä kehitetään tulevina vuosina ELY:n koordinoiman keskitetyn mallin mukaisesti ja kehittämiseen satsataan vuosittain merkittävästi nykyistä enemmän rahaa.

Kaupunginhallitus ei käyttänyt lautakunnan päätökseen otto-oikeutta hyväksyen siten päätöksen joukkoliikenteen uudesta järjestämistavasta eli siirtymisestä keskitettyyn malliin. Kaupunginhallitus halusi kuitenkin miettiä vielä, paljonko rahaa joukkoliikenteen kehittämiseen voidaan laittaa. Otettiin tuumaustauko.

Mutta mitä tapahtuikaan, kun asian äärelle palattiin? Kaikki joukkoliikenteen kehittämistyön tavoitteeksi otetut asiat ja selvitystyön tulokset joutivat yhtäkkiä romukoppaan, kun kaupunginhallitukseen tuotiinkin äkkiä kyhätty vastaesitys, jossa ei huomioitu näistä uudistustarpeista juuri mitään. Vastaesityksen ydinajatuksena oli, että rahaa joukkoliikenteen kehittämiseen ei juurikaan lisätä ja pitäydytään nykyisessä sekamallissa siten, että runkolinja, ainoa edes hieman tuottava osa, annetaan yksittäisen firman hyödynnettäväksi ja kaupungin vastuulle jätetään vain täysin kannattamaton osa liikenteestä.

Kaupunginhallituksella ja siten myös valtuustolla oli tehtävänä päättää siitä rahasta, jonka kaupunki joukkoliikenteeseen jatkossa panostaa. Nyt kuitenkin päätöksentekoon tuotiin päätösesitys, joka ei noudattanut aiempaa hallintosäännön mukaisesti tehtyä lautakunnan päätöstä järjestämistavasta. Vihreä valtuustoryhmä oli valmis hakemaan kompromissia siinä, millä vuotuisella summalla joukkoliikennettä kehitetään, mutta me emme olleet valmiita siihen, että jo päätettyyn, keskitettyyn järjestämistapaan kajotaan. Mielestämme sekamalli, joka valtuuston enemmistön hyväksymässä esityksessä jätettiin mahdolliseksi, olisi kuntalaisten edun vastainen. Lisäksi päätöksen muuttaminen järjestämistavan osalta oli vastoin hallintosääntöä. Näiden syiden takia Vihreä valtuustoryhmä jätti asiasta päätöksen jälkeen eriävän mielipiteen.

Nyt tehty päätös on mielestämme huono. Vuosia tehty valmisteltutyö, jossa oli kuunneltu monia asiantuntijoita, on vaarassa valua täysin hukkaan. Rahaa joukkoliikenteen kehittämiseen annettiin niukasti eikä joukkoliikenteen taso tule Lohjalla juurikaan paranemaan. Toivomme kuitenkin, että se työ, jota joukkoliikenteen kehittämiseksi niukan budjetin turvin ryhdytään tekemään, tehdään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti ELY:n johdolla, yhteistyössä naapurikuntien kanssa ja avoimeksi jätetty sekamallin luokse johtava takaportti suljetaan lopullisesti.

Laura Skaffari

Jani Méling

Risto Murto

Anna-Maija Kallio

Anna Mustalahti

Heli Kurimo

Mari Aaltolaine

Hannu-Pekka Poikonen

Katja Husso

Urpo Uotila

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: