AAMUNAVAUS ANTTILASSA 2018 – KANNUSTAEN JA TSEMPATEN

Hyvää huomenta Anttilan koulun väki

Miten Espanjan ja Suomen jalkapallomaajoukkueiden otteluiden jälkeiset joukkuepalaverit eroavat toisistaan? 

Kun otteluita katsotaan jälkikäteen nauhalta, aloittaa Espanjan valmentaja läpikäynnin analysoimalla joukkueen onnistumiset. Suomen joukkueessa valmentaja aloittaa ruotimalla kaikki pelin epäonnistumiset. 

En tiedä, pitääkö tämä yhä paikkansa, mutta kuulemani mukaan näin oli muutamia vuosia sitten. Kumpi muuten edellä mainituista maista on pärjännyt paremmin kansainvälisillä potkupalloareenoilla? …….. Niinpä. 

Nuorten urheilujoukkueiden keskuudessa tehtiin pari vuotta sitten tutkimusta siitä, miksi jotkut joukkueet menestyvät, vaikka joukkueessa ei olisi lainkaan ns. huippupelaajia. Ja vastaavasti miksi huipuista koottu joukkue ei välttämättä pärjännytkään. Suurimmaksi selittäväksi tekijäksi nostettiin joukkueissa käyty pelaajien keskinäinen keskustelu. Joukkueet, joissa yksikin pelaaja mollasi tai naureskeli joukkuetovereille näiden epäonnistuessa jossain tilanteessa, olivat suuremmassa riskissä hävitä peli ratkaisevalla hetkellä. Ne joukkueet, joissa epäonnistumistenkin kohdalla tsempattiin toista eikä annettu lainkaan negatiivista palautetta kavereille pärjäsivät tiukoissa tilanteissa parhaiten. Menestyminen ei siis ollut pelkästään pelitaidoista kiinni vaan ilmapiiristä joka joukkueessa oli ja luottamuksesta siihen, ettei kukaan hauku tai naura. 

Tämä sama pätee jokaiseen luokkaan, jokaiseen kaveriporukkaan, jokaiseen ryhmätyötä tekevään ryhmään ja vaikkapa koko kouluyhteisöömme. Jos jättäisimme negatiiviset kommentit, ivailut ja naureskelut pois, olisimme osa aina vaan paremmin menestyviä ryhmiä. Ja jos ryhmä on hyvä, on jokainen yksilökin hyvä. Eli jos sinä haluat menestyä, enkä puhu nyt koulumenestyksestä vaan elämästä yleensä, menestymisestä työelämässä, harrastuksissa, kaveripiirissä, seurustelusuhteissa, on sinun opeteltava vastoin suomalaisten perinteistä tapaa olemaan toisille kannustava, iloinen ja ystävällinen. Mieti huolella, haluatko sinä olla se, joka pilaa oman joukkueesi tai kaveriporukkasi ilmapiirin olemalla ivallinen muille? Tykkäävätkö toiset ihmiset ihan oikeasti sellaisesta tyypistä joka kohtelee huonosti toisia ihmisiä? 

Tässäpä meille tavoitetta: Jokainen pyrkii kohti menestymistä. Ja miten: Ei polkemalla toisia jalkoihin, kuten heikko ja itsestään epävarma ihminen tekee, vaan kannustamalla ja tsemppaamalla koko muu porukka mukaan menestykseen. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: