LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTAAN PANOSTETTAVA

MIELIPIDEKIRJOITUS LÄNSI-UUSIMAA 2/2019

Lohjan kaupungin tuoreesta hyvinvointikertomuksesta käy huolestuttavasti ilmi, miten lohjalaisten, etenkin lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt. Meistä jokainen tietää, miten tärkeää päivittäinen liikunta on kasvulle ja kehitykselle sekä kokonaisvaltaisesti hyvinvoinnille. Minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa. Tämä pätee myös liikunnan harrastamisen määrään.

Lasten ja nuorten liikuntaa on Lohjalla pyritty lisäämään monin tavoin. Liikuntakeskus mahdollistaa liikkumisen edullisesti MoreMove –kortin avulla sekä järjestämällä erilaisia liikuntatapahtumia. Koulupäiviin on pyritty lisäämään liikuntaa mm. toiminnallisen oppimisen kautta sekä Liikkuva koulu -hankkeen avulla. Nämä toimet eivät kuitenkaan riitä. Edelleen liikkumisen määrä vähenee. Suurella osalla lapsista ja nuorista ei ole mitään säännöllistä liikunnallista harrastusta. Monilla perheillä harrastaminen kariutuu harrastusten kalleuteen. Tavoite kahden tunnin liikkumisesta päivittäin täyttyy vain harvalla.

Mitä Lohjan kaupunki voi tälle asialle tehdä? Kaupungin tehtävänä on luoda lapsille ja nuorille mielekkäitä ja monipuolisia liikuntaympäristöjä sinne, missä lapset ja nuoret ovat, eli koulujen pihoille. Pelkkä liikuntatunteihin panostaminen ei riitä. Lähes kaikilla kouluilla on käytössä ns. pitkä välitunti, jonka kesto on 30 min., sekä lisäksi muutama 15 minuutin välitunti päivässä. Nuo ajat pitäisi käyttää liikkumiseen. Jos koulun piha on huonosti suunniteltu, ahdas tai vähäisillä välineillä varustettu, ei se kuitenkaan liikkumiseen innosta.

Välituntiliikunta pitäisi huomioida erityisesti uusien koulujen suunnittelussa. Jokaisen koulun pihalla tulisi olla tilaa eri palloilulajien harrastamiselle. Lisäksi pihoilta pitäisi löytyä parkour-telineitä, scoottaus- / pyöräilyrata, ulkokuntosalilaitteita, kiipeilymahdollisuuksia jne. Näiden liikuntapaikkojen rakentaminen ei ole ilmaista, mutta liikunnan lisääminen lisää hyvinvointia, jolloin liikuntapaikkoihin sijoitetut rahat palaavat takaisin kaupungin kassaan. Koulujen pihapiirit ovat myös kunkin alueen lasten ja nuorten saavutettavissa iltaisin ja viikonloppuisin tarjoten mahdollisuuden maksuttomaan liikunnan harrastamiseen. Näin kaupunki voi tukea vähävaraisten perheiden harrastamista ja hyvinvointia pienin kustannuksin. Kun lähiliikuntapaikasta tehdään monipuolinen, innostaa se liikkumiseen kaiken ikäisiä ihmisiä.

Toivommekin, että Lohjan kaupunki suunnittelee jatkossa kaikki uudet koulut siten, että koulujen pihapiireistä tehdään kattavasti varusteltuja lähiliikuntapaikkoja, jotka mahdollistavat lasten ja nuorten maksuttoman liikkumisen ja harrastamisen. Kattavankin liikuntapaikan kustannus on vain muutamia prosentteja uuden koulun koko rakennuskustannuksista. Sijoittaminen lapsiin ja nuoriin sekä heidän hyvinvointiinsa kannattaa aina.

Laura Skaffari (vihr.), kaupunginvaltuutettu ja Lohjan Liikuntakeskuksen hallituksen jäsen

Jani Méling (vihr), eduskuntavalliehdokas, kaupunginvaltuutettu ja Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan pj.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: