NAISTENPÄIVÄN AAMUNAVAUS ANTTILAN KOULUSSA

8.3.2019

Hyvää huomenta

Tänään vietämme naistenpäivää. Mistä tässä päivässä oikein on kyse? Onko kyse siitä, että miesten pitää ostaa naisille kukkia vai siitä, naisten oikeuksien ja tasa-arvon toteutumisen eteen on edelleen käytävä taisteluita?

Naistenpäivää on vietetty vajaan sadan vuoden ajan. Tuolloin sata vuotta sitten ei kukaan ajatellut, että tämän päivän tarkoitus olisi se, että naisille ostetaan koruja ja kukkia. Toki lahjojen saaminen on monen mielestä mukavaa, mutta parantaako se naisen asemaa maailmassa? Kun naistenpäivän perinne aloitettiin Yhdysvalloissa vuonna 1911, olivat naistenpäivän ja naisasialiikkeen tavoitteet seuraavia:

Naisille täytyy saada

 • äänioikeus
 • viranhoito-oikeus
 • oikeus omaan työhön
 • oikeus koulutukseen

Lisäksi protestoitiin maailman lisääntyvää levottomuutta ja lähestyvää maailmansotaa vastaan.

Venäjällä puolestaan vuonna 1917 (huomaa että Suomi oli tuolloin osa Venäjää) naistenpäivän mielenosoituksessa vaadittiin leipää ja rauhaa. Ensimmäinen maailmansota oli käynnissä ja köyhyys ja nälänhätä koettelivat niin Venäjää kuin monia muitakin maita. Venäjän naistenpäivän vallankumous oli alkusysäys suuremmalle vallankumousaallolle, jonka seurauksena mm. Suomi itsenäistyi.

Nykyisin naistenpäivä ei ole enää samaan tapaan poliittinen, naisten oikeuksia ja niiden edistämistä vaativa päivä. Mutta pitäisikö sen sittenkin olla? Sekä YK että Euroopan Unioni ovat nostaneet jälleen naisten oikeudet ja aseman esille. Naisten asema maailmassa on kääntynyt uudelleen laskuun, ja se on todella huolestuttavaa. Tässä muutamia tilastolukuja:

 • Pelkästään Suomessa fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa on kokenut yli 30% naisista. Globaalisti luku on vielä suurempi.
 • Yli 64 miljoonaa tyttöä on avioitunut alaikäisenä, osa vasten tahtoaan.
 • Ihmiskaupan uhreista suurin osa on tyttöjä ja naisia, heistä valtaosa päätyy seksi- tai pakkotyöhön.
 • Maailmanlaajuisesti naisten palkka on yhä 60-80% miesten vastaavista tuloista, naiset myös tekevät huomattavan osan kaikesta palkattomasta työstä.
 • Noin 70 % maailman köyhistä on naisia.
 • Maailman omaisuudenhaltijoista naisia on vain 1 prosentti.
 • Kolme neljästä maailman lukutaidottomasta on naisia.
 • Vain joka viides maailman parlamentaarikoista on nainen.

Suomessa naisen asema on monella tapaa parempi kuin monissa muissa maailman maissa. Meillä on mahdollisuus kouluttautua ja sanoa mielipiteemme. Meillä on oikeus päättää monista omista asioistamme kuten ystävistämme ja puolisostamme. Mutta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa Suomessa on enemmän kuin Euroopan maissa keskimäärin. Eikä meillä ole vieläkään työelämässä täysin samoja mahdollisuuksia kuin miehillä. Meidän palkkamme on edelleen pienempi kuin miesten, vastaavissakin töissä. Meidän on huomattavasti hankalampaa edetä uralla johtajan asemaan, ellemme päädy hoito- ja hoiva-alalle töihin. Sinnehän suurin osa miehistä ei halua, sillä työ on raskasta ja palkka huono. Edelleen naiset joutuvat pelkäämään turvallisuutensa ja koskemattomuutensa puolesta Suomessakin. Edelleen naista syyllistetään esim. pukeutumisen takia, mikäli hän joutuu seksuaalirikoksen uhriksi.

Ehkä meidän pitäisi tulla ulos kukkia ja lahjoja odottavan prinsessan kuplastamme ja hieman nousta jälleen barrikadeille esiäitiemme hengessä. Vielä on matkaa tasa-arvoiseen maailmaan. Vielä tarvitaan naisten ääntä, taistelua, jotta se tasa-arvo saavutetaan. Yksi juhlapäivä ei maailman kokonaisuutta muuta, mutta naistenpäivä on hyvä tapa nostaa esille vielä olemassa olevia ongelmakohtia. Paras taistelun väline täällä Suomessa on se, että tytöt ja naiset lähtevät rohkeasti tavoittelemaan omia unelmiaan, itseensä luottaen. Kouluttaudutaan, puhutaan, kirjoitetaan ja vaikutetaan. Puolustetaan myös niitä meitä heikommassa asemassa olevia tyttöjä ja naisia ympäri maailmaa, joiden arkea ovat joukkoraiskaukset, silpomiset ja kouluttamattomuus. Yhdessä olemme enemmän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: