RUOTSINKIELINEN VARHAISKASVATUS

OMA PUHEENVUORO VALTUUSTOSSA 15.5.2019

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, muut läsnäolijat salissa sekä netin äärellä

Valtuutettu Grandell esitti puheenvuorossaan jo kattavasti perusteluja sille, miksi Virkkalan ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen alaluokkien on järkevintä jatkaa pääosin nykyisellä toimintamallilla ja nykyisissä tiloissa. Korostan kuitenkin vielä paria asiaa.

Laurentius-taloon on suunniteltu tilat Labanin väelle. Mikäli näihin tiloihin sijoitetaan nyt kokonaan ruotsinkielinen varhaiskasvatus, tulisivat Laurentius-talon tilat aivan kohtuuttoman täyteen. Laskelmien mukaan koko tiloihin mahtuminen pohjautuisi oletukseen, että osa lapsista on kuitenkin vain osa-aikaisessa hoidossa. Ja näistä tarpeistahan ei ole vielä faktoja tiedossa. Karkeasti sanoen buukataan lento yli muutamalla paikalla ja luotetaan siihen, että joku peruu kuitenkin viime metreillä. Liian täyteen buukattu talo ei ole mielestäni kenenkään etu, ei lasten eikä talossa työskentelevien aikuisten.

Virkkalan alueella asuu ruotsinkielisiä perheitä, jotka ovat sijoittuneet Virkkalaan juurikin ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen ja kokonaisen koulupolun takia, kuten Grandell jo aiemmin mainitsi. Useammasta virkkalalaisesta perheestä vanhemmat kulkevat töihin akselille Kirkkonummi-Siuntio-Raasepori. Lohjan keskusta ei ole heidän kulkusuuntansa. Yhtenäinen, varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle ulottuva kasvatuksen ja koulutuksen kokonaisuus on Virkkalan alueen vetovoimatekijä. Tätä tulee kehittää ja vahvistaa kielestä riippumatta.

Suomen kielisellä puolella meille on myyty ajatusta monitoimijatalojen hienoudesta sillä, että miten upeaa on, kun lapselle voidaan saman katon alla tarjota se turvallinen polku varhaiskasvatuksesta perusopetuksen loppuun. Nyt tällä ajatuksella ei olekaan sitten väliä ruotsinkielisten kohdalla. Varhaiskasvatus ja esiopetus voidaankin siirtää keskustaan ja sitten kouluun palataan Virkkalaan. Mielestäni tällä ajatuksella ja toiminnalla kohdellaan eri kieliryhmiä eriarvoisesti tai sitten yhtenäisen kasvatus- ja koulutuspolun hienoutta perusteluna käytetään kovin valikoiden.

Lopuksi: Meillä ei ole nyt rahaa lähteä investoimaan Kjällhagenin koulun muutostöihin siten, että koulun tilat ja piha-alueet soveltuisivat alakoululaisille. Halvemmaksi tulee jatkaa toistaiseksi Virkkalassa nykyisellä ruotsinkielisellä kouluverkolla.

Kannatan tehtyjä poistoesityksiä listan kohtiin 22 ja 24.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: