Huomenta koko Anttilan koulun väelle. Tänään äänessä opo Laura. Päivän sanaan virittäydyimme kuuntelemalla Hectorin eli Heikki Harman kappaleen Työttömän arkiviisu.
Ajattelin puhua teille tänään muutaman sanan työelämästä. Vaikka työelämä tuntuu monista yläkoululaisista vielä kaukaiselta ja vieraalta asialta, niin todellisuudessa lähes kaikki teistä osallistuvat työelämään tavalla tai toisella jo yläkoulun aikana. Vaikka et kesätöihin vielä pääsisikään, niin TET-jakso eli työelämään tutustuminen sekä taksvärkki-päivä ovat tuttuja kaikille. Niinpä haluaisin antaa muutaman vinkin siihen, miten ensiaskelistasi työelämän ihmeellisessä maailmassa tulisi mahdollisimman onnistuneita.
1. Hymyile ja ole kohtelias. Hymyile ja ole kohtelias, kun menet kyselemään työpaikkaa, oli sitten kyseessä yhden päivän taksvärkkipaikka, kahden viikon TET-paikka tai kesätyöpaikka. Hymyile ja ole kohtelias myös joka päivä työpaikalla. Iloinen ilme ja hyvät tavat eivät maksa mitään, mutta sinulle ne voivat poikia lisää töitä ja hyvän työtodistuksen. Ja lisäksi luot positiivista ilmapiiriä ympärillesi. Myrtsiä naamaa ja happamia kommentteja ei jaksa kauaa katsella eikä kuunnella kukaan.
2. Keskity työhösi täysillä ja hoida jokainen annettu homma huolellisesti alusta loppuun. Älä siis sluibaile vaan toimi.
3. Ole aina ajoissa. Ole aamulla paikalla muutamaa minuuttia ennen työajan alkua ja päivää ei lopeteta muutamaa minuuttia etuajassa. Jos kahvitauon mitta on 10 minuuttia, niin pidä siitä kiinni. Jo parin minuutin ”venyttäminen” antaa sinusta huonon kuvan työnantajalle.
4. Muutkin arvioivat sinua kuin esimies! Eli muista, että asennettasi, reippauttasi ja täsmällisyyttäsi tarkkailevat kaikki työyhteisön jäsenet. Ja mikäli jonkun mielestä työsi ei oikein suju, kyllä siitä sana esimiehelle kiirii. Tee siis työsi aina huolella, vakoilevia silmäpareja on mitä yllättävimmissä paikoissa.
5. Innostu ja innosta, älä jämähdä. Kun joku työpaikalla ehdottaa sinulle jotain uutta, älä tyrmää ehdotusta tai etsi siitä huonoja puolia, vaan jatkakaa yhdessä asian suunnittelua ja kehittelyä. Jos jämähdät tekemään työtä aina saman kaavan mukaan, tulee työurastasi pitkä ja tylsä. Jaksa siis innostua uudesta ja kehitä työtäsi ja itseäsi. Vanhan sanonnan mukaan: Jos teet sen, mikä sinun on pakko, olet orja. Jos teet enemmän, olet vapaa.
6. Älä valita palkasta tai tylsästä työstä. Jokainen meistä haluaisi tehdä kivaa, hauskaa ja rentoa työtä huippupalkalla. Harva saa sitä koskaan ja juuri kukaan ei saa tuota yhtälöä ilman koulutusta. Kun aloitat pienemmällä palkalla ja niistä ei niin kivoista duuneista, saat työtodistuksia, joilla voit sitten hiljalleen hakea niitä mukavampia töitä paremmalla palkalla. Mieti mikä ero on siinä, kun 18-vuotias hakee töitä, vaikka urheiluliikkeestä, ilman ainuttakaan työtodistusta ja toinen 18-vuotias hakee samaa työtä kahden työtodistuksen kera (toinen mansikanpoiminnasta ja toinen siivoustöistä), joissa kehutaan hänen olleen oma-aloitteinen, reipas ja hyväkäytöksinen. Kummankohan kauppias palkkaa töihin?
Lopuksi haluan kehua jälleen kerran koulumme ysejä. Me opettajat kiertelimme TET-paikoilla muutama viikko sitten. Kuulimme paljon erilaisia kommentteja ja adjektiiveja teistä yseistä. Mitä me kuulimme? Me kuulimme yli 90%:sti pelkkiä kehuja! Oli mielettömän hienoa, kun joissakin paikoissa todettiin, että Anttilan koulun oppilaita on aina ilo ottaa TETiin, kun aina on tullut tänne niin mahtavaa porukkaa. Eli loistavaa ysit! Olitte todellakin kunniaksi niin itsellenne kuin koko Suomen nuorisolle.
Teillä kaikilla tulee pian eteen mahdollisuus ottaa niitä ensimmäisiä askelia sinne työelämän suuntaan, eli Anttilan koulun taksvärkki-päivä on perjantaina 3.10. Taksvärkillä tarkoitetaan päivätyötä, josta saatu palkka (yleensä 10 euroa) lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Koulumme oppilaskunnan hallituksen valitsemasta kohteesta kuulette myöhemmin lisää. Nyt minä osaltani kehotan teitä hyödyntämään tämän yhden päivän mahdollisuuden päästä laittamaan jalkaa jonkin työpaikan oven väliin. Eli sinulla on loistava tilaisuus hankkiutua kokonaisen päivän mittaiseen ”työhaastatteluun” antamaan hyvää kuvaa itsestäsi ja tekemään nimeäsi työnantajalle tutuksi. Mieti mikä ero on siinä, haetko joskus kesätöitä jostain yrityksestä niin, että lähetät sinne vain hakemuksesi vai että lähetät hakemuksen, jossa voit todeta, että olin yrityksessänne taksvärkissä lokakuussa 2014 ja sain silloin paljon positiivista palautetta tekemästäni työstä. Yksi päivä voi siis poikia sinulle kesätyöpaikan! Hyöty on silloin moninkertainen verrattuna siihen, että teet päivän töitä kotona ja vanhempasi maksavat sinulle palkan. Yritykset, esim. S-ryhmän kaupat, ovat lehdissä ilmoitelleet, että ottavat tänä vuonna nuoria taksvärkkiin. Itse olin aikoinaan yhdeksännellä luokalla taksvärkissä Oulussa Lindexillä ja sain sen yhden päivän ansiosta töitä heti jouluruuhkan aikaan.
OTA HYÖTY IRTI PÄIVÄSTÄ JA MENE OIKEASTI TÖIHIN!
Nyt toivotan kaikille motivoitunutta, iloista, positiivista ja sopivasti työntäyteistä päivää ja viikkoa!