VALTUUSTON KOKOUS 22.1.2020 – KOKOUSTIIVISTELMÄ

Tänään kokoontui Lohjan kaupunginvaltuusto vuoden 2020 ensimmäiseen kokoukseen. Asialista oli kohtuullisen pitkä. Aiheina oli mm. Lempolan kauppapuiston kaava, Hinku 2.0 toimenpideohjelman käynnistäminen, Taimiston liikunta- ja tapahtumapuiston hankesuunnitelma, Virkkalan alueen päiväkodin tarveselvitys, Lohjan Vuokra-asunnot Oy:n laina, uusi hallintosääntö sekä liuta vanhoja aloitteita, jotka todettiin loppuun käsitellyiksi. Kokouksen lopuksi minä tein yhden uuden aloitteen.

 Tässä pientä tiivistystä illan kulusta:

1. Lempolan kauppapuiston kaava hyväksyttiin. Puheenvuoroissa nostettiin esille aiheellinen huoli alueen liikennejärjestelyistä niin autoilijan kuin jalankulkijoiden ja pyöräilijöidenkin näkökulmista. Huolta yli puoluerajojen aiheutti myös alueen hulevedet.

2. Hinku 2.0 on toimenpideohjelma, jossa on kirjattu lukuisia toimia, joiden avulla Lohja pyrkii kirjattujen tavoitteiden mukaisesti kohti hiilineutraaliutta. Toimenpiteinä on listattu mm. sekä tuulivoimapuiston että aurinkovoimapeltojen toteuttamisen mahdollisuuksien selvittäminen, keskusta-alueen pyöräteiden kehittäminen, sähköautojen ja sähköpyörien latauspisteiden lisääminen, kaavoituksessa ympäristövaikutusten kattavampi huomioiminen ja esim. kestävien liikennemuotojen käytön edistäminen. Kirjattuina on siis hienoja tavoitteita. Nyt jäämme odottamaan käytännön toimia. Puheenvuoroissa nostettiin esille juurikin konkretia, eli erilaisten jo olemassa olevien ja tulevien tekojen ja toimintatapojen vaikutus ympäristöön. Puhuttiin biopolttoaineista, joita kaupunki voisi suosia omassa kalustossaan, puhuttiin aurinkoenergian suuremmasta hyödyntämisessä uudisrakentamisessa jne. Paula Nordström piti aiheesta mainion Vihreän valtuustoryhmän ryhmäpuheen, jossa Paula mm. totesi, että onneksi takana ovat ne ajat, kun HInku-tavoitteita kohden pyrittiin vaikkapa sulkemalla koulujen ilmanvaihdot viikonlopuiksi ja kesiksi. Nyt kun maksamme sen virheen hintaa korkojen kera. Puheenvuoronsa lomassa Paula ehdotti päätösesitykseen lisäystä, että Hinku-ohjelman edistymistä ja saavutuksia tarkasteltaisiin koko valtuuston voimin vähintään kerran valtuustokaudessa. Tämä esitys hyväksyttiin Vihreiden, Vasemmiston, SDP:n, Keskusta, Meidän Lohjan ja KD:n äänillä. Taisipa sitä puoltaa jokin yksittäinen kokoomuslainenkin. Erinomaisia puheenvuoroja Hinkun tiimoilta pitivät Paulan lisäksi myös mm. Heli Saukkola ja Birgit Aittakumpu. Perussuomalaisten valtuustoryhmä esitti, että Lohja sanoutuisi irti koko Hinku-ohjelmasta. Heidän mielestään tällä ei saavuteta mitään hyvää ja kukaan ei oikeasti tiedä, paljonko tämä kaupungille maksaa. Koska PS:n esitys tuli esille ennen valtuustoa ryhmäpuheenjohtajien palaverissa, ehdimme tiedustella Hinkun hintaa myös kaupunginjohtalta. Vastaus oli, ettei mitään suoria kuluja Hinku-kuntana olemisesta ole. Pidinkin valtuustosalissa kommmenttipuheenvuoron PS:n esityksen jälkeen. Puheenvuorossani totesin, että en voi nähdä mitään järkeä siinä, että luopuisimme meille maksuttomasta verkostosta, johon kuuluminen antaa Lohjalle valistuneen ja nykyaikaisen kunnan ”leiman” sekä lisäksi saamme käyttöömme toisten Hinku-kuntien verkoston, jolloin käytössämme on muiden kuntien ideat ja kokemmukset. Saamme sen kaiken maksutta. Lisäksi voimme työstää kuntamme toimintaa ympäristöystävällisemmäksi siten, että toimenpiteet eivät kasvata kulurakennettamme, vaan hyvn hoidettuina ja ideoituina ne voivat tuoda Lohjalle jopa tuloja. Onneksi Perussuomalaisten ehdotus kaatuikin äänin 6-45. Eli PS:N omien edustajien lisäksi Hinkua vastusti vain Heikki Linnanvirta.

3. Taimiston liikunta- ja tapahtumapuiston hankesuunnitelmasta pidettiin monta hyvää puheenvuoroa. Kiitos niistä Markku Saarinen ja Sanna Benamar. Taimiston alueen rakentaminen aloitetaan tämän vuoden aikana. Puiston kokonaisuudesta rakennetaan nyt noin 1/3 siten, että koko puiston alue siistitään, rakennetaan tenniskentät sekä jalkapallokenttä tekonurmella. Lisäksi rakennetaan ensimmäinen pysäköintialue. Täten saadaan kipeästi kaivattu kunnollinen ja täysikokoinen tekonurmikenttä käyttöön jo kesäksi 2021 ja alue siistiksi asuntomessuja varten. Muut puiston toiminnont (esim. liikennepuisto, monitoimikenttä tekojään kera, leikkialueet, ulkokuntosali sekä huoltorakennukset) valmistuvat vasta vuosina 2023-2024. Täten kokonaiskustannus jakaantui pidemmälle ajalle, jolloin saatiin kevennettyä tämän ja seuraavan vuoden investointipainetta useilla miljoonilla. Toisaalta tällä toisen osan viivytyksellä on myös hintansa, sillä näin Lohja menettää joitakin valtion avustuksia, joiden edellytyksenä olisi ollut hankkeen kokonaistoteutus tiukemmalla aikataululla. Mutta nyt on tärkeintä, että merkittävä hanke saadaan käyntiin. Tätä puistoa tarvitsevat niin vapaa-ajanliikkujat, aktiiviurheilijat kuin alueen koululaisetkin.

4. Virkkalan alueen suomenkielisestä päiväkodista (tulee purettavan Virkkalan päiväkodin ja lakkautettavan Ompun tilalle) käytiin keskustelua monen ryhmän voimin. Valtuusto oli kohtuullisen yksimielinen siitä, ettei vielä kannata lukkoonlyödä uuden päiväkodin sijaintia tai toteutustapaa, vaan niitä on syytä harkita huolellisesti. Päiväkodin hankesuunnitelmassahan päiväkoti linjattiin tulevaksi nykyisen Rauhalan koulun tiloihin Rauhalan siirryttyä osaksi uutta yhtenäiskoulua. Tämä kuitenkin haluttiin pitää vielä toistaiseksi avoimena, sillä kuten Lassi Huhtala omassa puheenvuorossaan totesi, olisi vähintäänkin erikoista, jos Virkkalan kaksi päiväkotia sijaitsisivat kilometrin etäisyydellä toisistaan, eikä kumpikaan niistä olisi Virkkalan keskustta. Huhtala esittikin, että hankesuunnitelma hyväksytään muilta osin, muttei hyväksytä siinä olevaa lausetta, joka määrittelisi päiväkodin paikaksi Rauhalan koulun. Lassi halusi tämän päätökseen auki kirjoitettavan, sillä vaikka päätösesityksessä sanottiin, että paikkaan ja toteutustapaan palataan myöhemmin, olisi tämä laude jättänyt kuitenkin ristiriidan hankesuunnitelman ja päätöksen välille, Tarkennuksen kautta asia saatiin selkeämmäksi. Kävin kannattamassa Lassin esitystä todeten, että itse kokisin tärkeäksi sen, että Virkkalassa asuvat autottomat voisivat myös käyttää päiväkodin palveluita. Jos uusi päiväkoti tehtäisiin Rauhalan koulun tilat remontoiden, olisi Virkkalan keskustan kerrostaloalueelta matkaa päiväkodille 1,5 km suuntaansa. Aamulla lapsen vienti ja sitten paluu bussipysäkille 3 km ja iltapäivällä sama. Tällainen ei välttämättä olisi mikään suoranainen vetovoimatekijä Virkkalalle. Mutta päiväkodin suunnitelu siis etenee siten, että suunnitteluvaiheessa pohditaan vielä eri vaihtoehtoja päiväkodin paikaksi ja toteutustavaksi. Nyt on kuitenkin tehty periaatepäätös siitä, että vanha Virkkalan päiväkoti puretaan.

5. Lova saa lainansa ja toivottavasti näin ollen uuden vuokratalon rakentaminen asuntomessualueelle toteutuu.

6. Uusi hallintosääntö hyväksyttiin muutoksitta. Oli kunnia olla mukana hallintosääntötyöryhmässä. Pääsimme ilmeisesti vajaan vuoden duunissamme kohtuulliseen lopputulokseen, kun kukaan ei asiaa kyseenalaistanut valtuustossa. 😀

7. Monta aloiteasiaa saatettiin päätökseen. Sanna Benamar kävi puhumassa jatkuvan kasvun metsänhoidosta, jonka aloitteen tiimoilta Lohjalle perustettiin Metsätyöryhmä. Sanna on Vihreiltä mukana kyseissä ryhmässä. Hienoa, että työryhmä nyt toimii ja toivottavasti sitä myös kuunnellaan tehtäessä päätöksiä kaupungin metsien hoidosta ja kohtalosta. Aloitteen oli aikoinaan tehnyt Paula Nordström. Kiitos siis Paula aloitteesta. Itse kävin puhumassa omasta, reilun vuoden takaisesta aloitteestani, eli koulujen ylijäämäruuan jakamisesta lohjalaisille biojätteeseen heittämisen sijaan. Nyt voin todeta, että aloitteiden tekeminen kannattaa ja niillä on merkitystä! Aloitteeni ansiosta Lohjalla toimitetaan nyt Työttömien ruokajakeluun se ylijäämäruoka, mikä ei mene kouluilla ylijäämäruuan myynnissä kaupaksi. Vielä on kuitenkin kehitettävää, sillä käytänne pitäisi saada kaikkiin kouluihin (nyt vain osassa) ja samalla päästä eroon yksittäispakkausrasioista. Nyt kaikki ruoka pakataan muovisiin (uusiin joka kerta) annosrasioihin. Ruokaa ei saa ostaa eikä työttömiltä hakea omiin rasioihin, van joka kerta mukaan lähteeä noin litranen kannellinen muovirasia. Huoh. Mutta siinä siis seuraava kehittämistavoite. Tuon muovihomman toivon poistuvan ihan ilman uutta aloitettakin. Kiitos vielä tätäkin kautta Pasi Perämäelle ja Jere Jantuselle, jotka ovat tätä ylijäämäruoka-asiaa hoitaneet. Lopuksi tein sitten uuden aloitteen. Aiheena tuoksuton Lohja. Aloitteen allekirjoittivat Katri Piiparinen, Sanna Benamar, Jani Méling, Urpo Uotila, Paula Nordström, Annmarie Kuurto Lassi Huhtala, Birgit Aittakumpu, Lotta Paakkunainen, Rolf Grandell, Taina Lackman, Jaana Silander, Merja Eräpolku ja Maaret Laine. Jos unohdin jonkun, niin laittakaa viestiä, jotta voin nimen tänne lisätä. Aloitetekstini sekä pitämäni puheenvuoro tulevat erillisenä julkaisuna. Tällainen valtuusto tammikuussa. Ihan leppoisa tunnelma, muutamaa pientä poikkeusta lukuunottamatta. Teimme lienee ihan hyviä päätöksiäkin. Toivottavasti. Lisään videolinkin kokoukseen tänne heti, kun kokoustallenne ilmestyy YouTubeen. Minulle saa laitta viestiä, jos on jotain kuntapolitiikkaan liittyvää, mistä haluaisit kanssani jutella.

Mukavaa tammikuuta ja toivottavasti talvisempaa helmikuuta kaikille!

https://www.youtube.com/watch?v=d6YnEZMZsaE

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: