AAMUNAVAUS ANTTILASSA – ROHKEUS

Meillä tuli viikonloppuna lasten kanssa ruokapöydässä puheeksi rohkeus. Keskustelu lähti siitä, että toinen lapsistani pohti hieman suruissaan, että hän ei ole rohkea. Pyysin sitten poikia pohtimaan, mitä tarkoittaa olla rohkea. Katsoimme luonnollisesti myös sen kuuluisan oikean vastauksen Googlen avulla. Wikipedia, tuo kaiken tiedon isä, äiti ja kummitäti kuvasi rohkeutta seuraavalla tavalla: 

 Rohkeus on uskallus tehdä asioita välittämättä pelosta, kivusta, vaarasta, epävarmuudesta tai uhkailusta. ”Fyysinen rohkeus” on rohkeutta kohdata fyysistä kipua, kärsimystä tai kuoleman uhkaa, kun taas ”moraalinen rohkeus” on kyky toimia oikein välittämättä vastustuksesta, häpeästä, skandaalista tai vähättelystä. Rohkeus on subjektiivinen kokemus, eli sitä mikä yhdelle on rohkeaa on toiselle tavanomaista.” 

Wikipedian innoittamana pohdimmekin sitten rohkeutta pitkään ja hartaasti. Ensin pohdimme, olemmeko itse kukin fyysisesti rohkeita. Sillä juuri tästä oli alun perin ollut kyse. Kuopukseni koki, ettei hän ole rohkea, siis fyysisesti rohkea, koska hän ei uskaltanut hypätä viiden metrin hyppytornista veteen. Totesimme yhdessä, että on totta, että esikoinen on fyysisesti huomattavasti rohkeampi. Hän hyppää sieltä vitosesta ja kesällä hän suoritti Sisumetsän seikkailupuistossa radan numero 7, joka on supervaikeaksi luokiteltu yläköysirata. Samaan aikaa kuopukselta jäi rata numero 4 puoliväliin. 

Sitten pohdimme tuota moraalista rohkeutta. Totesimme, että voimme olla kaikki varsin ylpeitä siitä, että meissä on kaikissa kolmessa aimo annos moraalista rohkeutta. Uskallamme esim. Pukeutua miten itse haluamme, uskallamme puolustaa sekä itseämme että itseämme heikompia ja uskallamme sanoa kyllä kun se on meistä järkevää ja ei, kun se puolestaan on meistä järkevää. Uskallamme toimia välillä vastoin ryhmän painostusta ja uskallamme sanoa mielipiteemme ääneen.  

Lisäksi totesimme, että meissä, etenkin kuopuksessa ja äidissä, on myös rutkasti sosiaalista rohkeutta. Meidän mielestä tämän voisi myös lisätä niihin Wikipedian tietoihin! Eli uskallamme esiintyä isommankin joukon edessä. Ja kuopus on esim. Isoveljeään huomattavasti rohkeampi käyttämään englannin kielen taitoaan, eli on tässä suhteessa veljeään rohkeampi. Totesimme, että olemme siis kukin tyylillämme rohkeita kaikki. 

Rohkeus on siis uskallusta toimia ja tehdä asioita, vaikka pelottaisi tai muut olisivat eri mieltä kanssasi. Rohkeus ei tarkoita pelottomuutta, pikemminkin se on toimimista pelosta huolimatta tai omia pelkoja kohti menemistä. Rohkeutta on tehdä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä riippumatta siitä, mitä mieltä muut niistä ovat. Uuden oppimisessa rohkeutta on uuden kokeileminen, epävarmuuden sietäminen ja eteenpäin meneminen vastoinkäymisistä huolimatta.  

Moni jämähtää tuttuun ja turvalliseen uskaltamatta haastaa itseään. Kun joku uusi asia, uusi tapa toimia, uusi tapa ajatella pelottaa, keksimme helposti vähintään sata tekosyytä olla toimimatta. Mutkut ja sitkut lentelevät, kun selittelemme itsellemme omaa pelokkuuttamme (jota siis emme uskalla pelokkuudeksi suoraan sanoa). Pelko, vai pitäisikö sanoa rohkeuden puute, ajaa meidät usein lyhytnäköisiin ja ns. helppoihin päätöksiin. Kuvittelemme, että pääsemme helpommalla, kun emme haasta itseämme. Ainahan voi riman laittaa vielä hieman alemmas, jottei tarvitse ponnistella tai yrittää sitä ylittäessään. 

Moni jättää toteuttamatta itseään pelkojen vuoksi. Monesti omat pelkomme estäät meitä elämästä oman näköistä elämää. Saatamme miettiä liikaa sitä, mitä muut meistä ajattelevat. On rohkeutta haastaa omia ajatuksia, uskomuksia ja pelkoja. Rohkeus kehittyy pienin askelin tekemällä itselle tärkeitä asioita. Sillä lopulta, onko mitään pelottavampaa, kuin elää oman elämän sijaan jonkun toisen elämän varjokuvaa? Jättää asioita tekemättä, jottei epäonnistuisi, jottei kukaan nauraisi.  

Eli rohkeutta on tavallaan monenlaista. Mutta kuitenkin lopulta kaikki kietoutuu yhdeksi asiaksi: uskallukseksi tehdä jotain, jonka onnistumisesta ei voi etukäteen olla varma. Rohkeutta yrittää. Rohkeutta tehdä asioita, joista kaikki eivät ole samaa mieltä. Rohkeutta pukeutua miten itse haluaa silläkin uhalla, että joku nauraa. Rohkeutta puolustaa itselle tärkeitä asioita ja arvoja, vaikka joku pilkkaisi ja vähättelisi. Rohkeutta päättää ihan itse, mikä on itselle parhaaksi, vaikka kaverit tekisivät toisin. Rohkeutta sanoa typerille asioille EI.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: