VIHREIDEN TOIMINTA JA ARVOT – VASTINE LEO RINTASELLE

MIELIPIDE LÄNSI-UUSIMAA 15.2.2020

Leo Rintanen ilmaisi huolensa (L-U 14.2.2020) Lohjan Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan puheenjohtajan osallistumisesta keskusteluun, jota on käyty Harjun koulun mahdollisesti jo kesken ensi lukuvuoden tapahtuvan jakamisen tiimoilta. Samassa kirjoituksessa Rintanen myös pohti, hyväksyvätkö Vihreät ryhmänä sen, että kukin luottamushenkilö toimii itsenäisesti parhaaksi katsomallaan tavalla.

Rintasen mielestä lautakunnan puheenjohtaja on unohtanut asemansa. Kuntaliiton mukaan “Lautakuntien tehtävänä on toimia lähellä palvelutuotantoa, johtaa ja valvoa erilaista palvelujen tuottamista kunnassa. Lautakuntien rooliin kuuluu myös vahvistaa ja tuoda esille kuntalaisnäkökulma palvelutuotantoa kehitettäessä.” Juuri tätä lautakunnan puheenjohtaja teki ottaessaan kantaa siihen, ettei kesken lukuvuoden tapahtuva oppilaiden siirto ole kuntalaisten, eli nuorten edun mukaista. Lautakunnan, ja siten myös lautakunnan puheenjohtajan tehtävänä on toimia yhteistyössä viranhaltijoiden kanssa siten, että lopulliset päätökset olisivat parhaalla mahdollisella tavalla kuntalaisia palvelevia. Ajoittain tulee eteen tilanteita, että lautakunnan tai sen puheenjohtajan tehtäväksi tulee kyseenalaistaa viranhaltijoiden tekemä tai suunnittelema toimi. Tämä kaikki tehdään yhteistyössä keskustellen, kuten tämänkin asian kohdalla on tehty. Lautakunnan puheenjohtaja oli ennen mielenilmausta useita kertoja yhteydessä viranhaltijoihin keskustellen heidän kanssaan oppilassiirtojen ongelmista. Asiasta keskusteltiin myös viimeisimmässä lautakunnan kokouksessa, jossa koko lautakunta ilmaisi huolensa kesken lukuvuoden toteutettavaa siirtoa kohtaan. Lautakunnan puheenjohtaja ei siis ole toiminut yksin tai mielivaltaisesti, vaan keskustellen niin viranhaltijoiden, lautakunnan jäsenten, koulujen rehtoreiden, opettajien sekä oppilaiden kanssa.

Vihreiden arvoihin ja toimintatapaan kuuluu avoin, vuorovaikutuksellinen ja mahdollisimman monipuolinen keskustelu ja tiedonhankinta. Tätä kattavaa tietopohjaa rakennamme eri osapuolten kuuntelemisella ja osallistamisella. Emme halua rakentaa päätöksenteon perustaa tai mielipiteidemme pohjaa vain yhdestä tai edes kahdesta suunnasta saadun tiedon varaan. Meillä myös jokainen jäsen, niin luottamushenkilö kuin yhdistyksen jäsen, omaa vapauden toimia oman harkinnan ja omatunnon mukaisesti. Meitä kaikkia yhdistää kuitenkin halu toimia mahdollisimman suuren kuntalaisten joukon parhaaksi. Nuoret ovat mielestämme yhtä arvokas joukko kuin mikä tahansa muukin kuntalaisten ryhmä. Myös heitä tulee kuunnella ja kunnioittaa sekä kannustaa osallistumaan heitä koskevaan päätöksentekoon.

Voimme vielä hetkeksi pysähtyä pohtimaan, millainen viitta harteillamme on. Joku kutsuu itseään ensisijaisesti päättäjäksi. Joku toinen poliittiseksi vaikuttajaksi ja kolmas luottamushenkilöksi. Me koemme ensisijaisesti olevamme luottamushenkilöitä. Olemme luottamuksella toimiimme valittuja ja siten meidän on toimittava kuntalaisten etuja puolustaen, luottamuksen arvoisesti. Toiseksi olemme vaikuttajia. Tehtävämme on pyrkiä vaikuttamaan päätöksentekoon siten, että lisäämme parhaamme mukaan kuntalaisten hyvinvointia. Kolmanneksi olemme päättäjiä. Jos olisimme vain päättäjiä, voisimme toimia asioihin perehtymättä ja kuntalaista kuuntelematta. Mielestämme päättäjänkin roolissa on tärkeää osallistaa päätöksentekoon mahdollisimman suuri joukko kuntalaisia heitä kuunnellen.

Lohjan Vihreillä on oma puheenjohtajansa, samoin valtuustoryhmällä on omansa. Lovin puheenjohtajan tärkein tehtävä on luotsata Vihreiden paikallisjärjestöä vihreää arvomaailmaa vahvistaen. Valtuustoryhmän puheenjohtajan tehtäviin puolestaan kuuluu yhteistyö muiden valtuustoryhmien kanssa, oman ryhmän tiedottamisesta huolehtiminen sekä eri työryhmien ja tapaamisten koordinoiminen. Vastuu meillä jaetaan kaikkien toiminnassa mukana olevien kesken, sillä taitoa ja osaamista on meistä jokaisella.

Toivomme, että kaikki lohjalaiset, ikään katsomatta, otetaan mukaan kaupungin toiminnan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Kuulluksi tuleminen auttaa jokaista kuntalaista myös sitoutumaan paremmin tehtyihin päätöksiin.

Jani Méling, Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan pj

Laura Skaffari, Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja

Anne-Mari Vainio, Lohjan Vihreiden puheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: