EREHTYMINEN ON INHIMILLISTÄ JA EREHDYKSEN TUNNUSTAMINEN VIISAUTTA

LÄNSI-UUSIMAA 14.5.2020

Sivistys mitataan sillä, miten ihminen kohtelee toisia ihmisiä. Minä kadotin sivistykseni hetkellisesti kirjoittaessani huonon kommentin Twitter-keskustelun kommenttiketjuun. Ymmärsin typeryyteni nopeasti ja poistin kommenttini Twitteristä. Mutta kuten tiedetään, mitä nettiin laitetaan, säilyy se siellä ikuisesti. Olen pahoillani asiattomasti muotoillusta kommentistani.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Luoma ja Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Sundqvist nostivat asian esiin Länsi-Uusimaa-lehdessä. He olivat kuitenkin unohtaneet kirjoituksessaan kommenttini alkuosan, vaikka muuten lainaus oli varsin tarkka. Taustalla oli twiittaus, jossa kerrottiin opettajan puhuneen luokalleen koulujen avaamispäätöstä ja hallitusta vahvasti kritisoiden. Alkuperäisessä twiitissä todettiin, että opettajan ei kuulu toimia näin. Tämä oli poikinut runsaasti kommentteja, joissa kehuttiin opettajan rohkeutta ja rehellisyyttä ja ihmeteltiin, miksi opettaja ei saisi sanoa, mitä ajattelee. Tähän vastasin kommentilla, joka alkoi sanoilla: ”Minä en voi opettajana sanoa oppilailleni…”. Halusin korostaa sitä, että opettajan tehtävä on olla puolueeton ja pitää sisällään omat mielipiteensä. Valitettavasti muotoilin kommenttini huonosti.

Kommentti lähti elämään omaa elämäänsä. Kokonaisuudesta irrotettuna ja pilkottuna. Nyt olemme tilanteessa, jossa minun ammatillisuuteeni, ammattitaitoni ja toimintani oppilaiden keskuudessa kyseenalaistetaan sellaisten ihmisten toimesta, jotka eivät tunne työtäni. Kun puhutaan siitä, miten hoidan työni, tulisi sitä kysyä ensisijaisesti nykyisiltä ja entisiltä oppilailtani. Toisena sitä tulisi kysyä huoltajilta, joiden kanssa olen vuosien saatossa tehnyt yhteistyötä. Ja kolmanneksi sekä nykyisiltä että entisiltä kollegoiltani ja esimiehiltäni. He osaavat sanoa, millainen ope tai opo olen. Siitä Luomalla tai Sundqvistilla tuskin on mitään käsitystä.

Minä ymmärrän, että politiikka on kovaa ja julkista peliä, mutta tällaista politiikkaa en ymmärrä. Yhden ihmisen tietoista mustamaalaamista ja siinä sivussa täysin asiaan liittymättömien ihmisten leimaamista. Minun kirjoitukseni ei ole Vihreiden kirjoitus. Samoin uskon, että Luoman ja Sundqvistin kirjoitus ei ole kaikkien kokoomuslaisten kirjoitus.

Työni on minulle huomattavasti politiikkaa tärkeämpi asia. Ja ne ovat kaksi erillistä asiaa. Tämä tapa, jolla ammatillinen osaamiseni ja toimintani kyseenalaistetaan, on loukkaavaa. Lohjan kaupungin opetustoimi tutkii sen, olenko toiminut lain- tai viranhaltijan virkavelvollisuuksien vastaisesti. Vihreät puolestaan arvioivat sen, voinko jatkossa kuulua heihin. Oppilaani ja heidän huoltajansa puolestaan arvioivat sen, olenko heidän luottamuksensa arvoinen. Ja tuo viimeinen on minulle merkittävin arvio. Toivon koko sydämestäni, että heidän luottamustaan ja uskoa siihen, että olen kelpo opo, ei tämä soppa ole romuttanut.

Minulle jokainen nuori koulussa on arvokas. Jokaisen nuoren kohtaan aina ihmisenä, kuunnellen ja kannustaen. Ja näin toimin jatkossakin.

Täytyy sanoa, että en arvannut politiikan olevan tällaista. Olin erittäin sinisilmäinen, ja luulin, että valtuutetut tekevät yhdessä töitä, puolueesta riippumatta, sen eteen, että Lohja olisi mahdollisimman hyvä paikka meille kaikille.

Laura Skaffari

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: