VALTUUSTON KOKOUS 7.10.2020 – KOKOUSTIIVISTELMÄ

Lohjan kaupunginvaltuusto kokoontui lokakuun kokoukseen 7.10. Listalla muut asiat olivat ns. läpinuijittavia, mutta talouden tasapainottaminen kirvoitti lukuisia puheenvuoroja ja äänestyksiä. Käynkin tässä raportissani läpi vain tasapainottamistoimenpiteisiin liittyviä asioita.

Valtuusto oli edellisen talouden tasapainotuslistan äärellä toukokuussa 2019. Tuolloin päätettyjen toimien tuoma säästöt / lisätyt tuotot olivat laskennallisesti noin yhdeksän miljoonaa euroa. Tällä kertaa listalla oli noin kuuden miljoonan euron tasapainotustavoite.

Alla kokoustaltiointi YouTube-linkkinä. https://www.youtube.com/watch?v=mXyry-sUumY Ryhmäpuheenvuoroni löytyy kohdasta 23.30. Ryhmäpuheenvuorossani pohdin taouden tasapainottamistyöryhmän roolia, lautakuntien roolia ja merkitystä sekä sitä, mikä on riittävä määrä tietoa, jonka pohjalta päätöksiä voi tehdä.

Poliittisten ryhmien yhteisellä sopimuksella viranhaltijoiden esityksestä oli jo kaupunginhallituksen käsittelyvaiheessa poistettu omaishoidon tukiin vaikuttavat leikkaustoimet. Tämä oli loistava asia. Kuten monista eri suunnista saadut tiedot osoittavat, on omaishoito kaupungille edullisin mahdollinen tapa hoidon järjestämiseen. Omaishoitajat tekevät äärimmäisen arvokasta työtä niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin tarkasteltuna, joten he todellakin ansaitsevat hieman minimiä korkeammat korvaukset sekä vapaapäivänsä. Joka tapauksessa korvaus on olemattoman pieni suhteessa heidän tekemäänsä työhön ja vapaita ei todellakaan ole samalla tavalla kuin ansiotyössä käyvällä henkilöllä. Täyden sydämen kiitos jokaiselle omaishoitajalle ja voimia teille. Teette äärimmäisen arvokasta työtä. 💚

Sitten listaan. Mikäli olet kiinnostunut kaikista listalla olleista kohdista, voit käydä katsomassa koko tasapainotusohjelman täältä: http://dynasty.lohja.fi/Dynasty/cgi/DREQUEST.PHP…

Eli kaupungin kotisivuilta löytyy aina kokousten esityslistat ennen kokousta ja pöytäkirjat kokousten jälkeen. Liitteinä viranhaltijoiden jakama pohjamateriaali, jonka perusteella päätöksiä tehdään.

Nostan tähän kirjoitukseeni listalta ne asiat, joista tehtiin valtuustossa vastaesityksiä ja äänestettiin.

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan kohdalla ns. kiistan aiheina olivat ruotsinkielisen vahaiskasvatuksen ja perusopetuksen keskittäminen, viiden suomenkielisen alakoulun lakkauttaminen, koulunkäynninohjaajien sekä iltapäivätoiminnan ohjaajien vähentäminen sekä avoimen varhaiskasvatuksen järjestäminen.

Ruotsinkielisen vakan ja perusopetuksen tilanne Lohjalla on haastava. Oppilasmäärä on melko pieni, joten opetuksen keskittäminen yhteen kouluun olisi perusteltua ryhmäkokojen valossa. Haasteen asiaan tuo kuitenkin niin tilat kuin välimatkat. Sama koskee ruotsinkielistä varhaiskasvatusta. Mielestäni tämä tilanne on selvitettävä huolellisesti palvelunkäyttäjiä, eli ruotsinkielisiä perheitä kuullen. Lisäksi toivon myös tätä teemaa käytettävän Lohjan markkinoinnissa, sillä kaksikielinen kaupunki voi olla yksi vetovoimatekijöistämme. Tähän aiheeseen otti kantaa Länskärissä mielipidekirjoituksella nimimerkin kanssa kantaa henkilö, joka esitti mainioita hästägejä somekampanjoinnin tueksi. Harmillisesti en voi kiittää erinomaisesta kirjoituksesta suoraan kyseistä henkilöä, kun en tiedä kuka hän on, mutta jos joku (esim. Lena Tallqvist) tuntee henkilön, niin välitäthän hänelle kiitoksen erinomaisesta kirjoituksesta. Summa summarum, äänestyksen jälkeen tilanne on se, että ruotsinkielinen vaka ja perusopetus jatkavat toistaiseksi voimassa olevan suunnitelman mukaisesti. Mikäli Kokoomuksen ajama pohjaesitys olisi voittanut, olisi tilannetta tarkasteltu uudestaan vuoden päästä, mutta säästövelvoite olisi jäänyt pohjaesityksen mukaiseksi. Eli päätöksee olisi piilotettu summien muodossa yksiköiden yhdistäminen.

Avoimen varhaiskasvatuksen esitetyistä leikkauksista äänestettiin myös. Edellisellä tasapainotuskierroksella avoimesta vakasta jo leikattiin. Nyt ei Vihreiden mielestä tähän olisi ollut missään nimessä varaa. Avoimen varhaiskasvatuksen merkitys perheiden haasteita ennaltaehkäisevänä toimijana ja varhaisen tukemisen toimijana on ehdottoman arvokas. Perheet tarvitsevat tukea ja mitä aiemmin ja mitä monipuolisemmin tukea voidaan perheille suunnata ja heitä tarittavien palveluiden äärelle ohjata, sitä halvemmaksi tukiverkosto kokonaisuudessaan pitkässä juoksussa tulee. Tästä piti hyvän puheenvuoron Anne-Mari Vainio tehden muutosesityksen, joka kuitenkin hävisi äänestyksessä. (Anne-Marin puheenvuoro löytyy kohdasta 1.46.20.

Vasemmisto teki esityksen koulunkäynninohjaajien ja iltapäiväkerhojen ohjaajien määrän säilyttämisestä ennallaan. Äänestin esityksen puolesta, mutta tämäkin esitys hävisi. Vähennystä on siis tiedossa tälläkin sektorilla.

Ja sitten ne suomenkieliset alakoulut. Puheenvuoroja oli kymmeniä. Oman kantani olen tehnyt varsin selväksi niin täällä Facebookissa linkittämällä tänne puheenvuoroni sekä kirjoittamalla asiasta Länsi-Uusimaa-lehden mielipidepalstalla. Ymmärrän täysin ne haasteet, joita pienissä kouluissa voi olla. Ymmärrän, että kolmea ikäluokkaa sisältävän yhdysluokan opettaminen ei ole helppoa. Ymmärrän, että on hetkiä, jolloin opetus pienemmässä yksikössä on kalliimpaa kuin suuremmassa yksikössä Siis opettaminen. Mutta entä se kaikki muu? Mielestäni on kovin suppeakatseista tarkastella kouluja pelkkinä tulosyksiköinä ja lukuina. Ja etenkin pelkkinä opetuksen lukuina. Katri Piiparinen piti loistavan puheenvuoron (1.37.03) aiheesta. Suosittelen kaikille tämän puheenvuoron kuuntelemista. Oma puheenvuoroni löytyy kohdasta 1.26.20. Jani Méling teki koulujen osalta esityksen, ettei Nummenkylän, Pullin ja Ikkalan kouluja vielä lakkautettaisi. Janin puheenvuoro kohdassa 1.31.00.

Eli itse olisin toivonut koko sydämestäni, että Lohja olisi lähtenyt täysillä rakentamaan imagoa kylien kaupunkina. Erilaisena kuin muut. Monipuolisena, tarjoten aidosti jotain muuta kuin pääkaupunkiseutu. Mutta tätä arvoa ei valtuutettujen enemmistö nähnyt. Olen surullinen enkä usko Lohjan suureen nousuun.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lista meni läpi kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaisesti.

Palvelutuotantolautakunnan listalta nostin kh:n sieltä poistaman lauantaipysäköinnin maksullisuuden takaisin ehdotuslistalle. Tällä toimella olisi mahdollisuus tienata varsin kivuttomasti kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Mielestäni nämä rahat olisi todellakin voitu sijoittaa vaikkapa avoimen varhaiskasvatuksen toimintaan. Mutta osalle ilmainen pysäköinti kaupan oven edessä on tärkeämpää kuin lapsiin panostaminen. Kiihkeimmin pysäköintimaksuja vastustivat Kokoomus ja Perussuomalaiset vedoten yrittäjien kärsimykseen. Puheenvuorossani kerron, paljonko Lohjalla on maksuttomia (kiekollisia) pysäköintipaikkoja ja millä etäisyyksillä liikkeistä. Lisäksi voisi pohtia, onko jonkin liikkeen edun mukaista se, että sen näyteikkunoiden edessä on koko päivän autoja parkissa sen sijaan, etä näyteikkunan näkisi myös ohikulkija? Kummasta lie enemmän yrittäjälle hyötyä. Puheenvuoroni löytyy siis kohdasta 2.25.00. Äänestyksen myötä lauantaipysäköinti säilyy maksuttomana ja sen sijaan avoin varhaiskasvatus ajetaan ahdinkoon… Ja näitähän ei tietenkään saisi asettaa vastakkain, mutta kaupungin yhteisistä rahoista lienee kuitenkin lopulta on kyse. Toinen käsittelyssä ollut palvelutuotantolautakunnan alainen kohta, joka yksimielisesti listalta poistettiinkin, oli eläinlääkäritoiminnan vähentäminen. Tämä vähennys poistettiin yksimielisesti listalta.

Vetovoimalautakunnan kohdalla valtuusto äänesti siitä, että Liikuntakeskuksen konserniavustuksesta ei leikata vuonna 2021 esitettyä 20 000 euroa. Tämä siksi, että LLK:n tuotot ovat laskeneet huomattavasti koronan takia vuonna 2020, joten tulos jäänee alijäämäiseksi. Mikäli avustusta olisi leikattu jo ensi vuonna, olisi riskinä ollut liikuntapalveluiden raskas vähentäminen ja pahimmillaan LLK olisi voinut leikata omia tukiaan esim. vähävaraisten ym. erityisryhmien tuetusta liikkumisesta. Ylipäätään liikunnan tukien vähentäminen lisää aina riskiä siihen, että toisessa päässä, eli terveydenhuollossa kulut kasvavat. LLK:n konserniavustusta leikataan vuosina 2022 ja 2023 kumpanakin 20 000 euroa. Eli osansa näissä talkoissa tekee myös LLK.

Lopuksi käsittelimme vielä Ojaniitun kirjaston asiaa. Tein Mari Vepsäläisen kanssa yhteistyössä esityksen, jonka mukaan Ojaniitun kirjasto saa jatkaa toimintaansa osana Lukki-kirjastoja siten, että toistaiseksi kirjaston aineistomääräraha supistetaan lähelle nollaa. Puheeni ja esitykseni löytyvät kohdasta 2.34.40. Tämän esityksen valtuusto hyväksyi yksimielisesti. Jotain hyvää siis tässäkin kokouksessa.

Tässä tiivistettynä talouden tasapainottamistoimenpiteiden kiistanalaiset kohdat vuodelta 2020. Demokratia on toteutunut ja tästä jatketaan eteenpäin. Kaikille suosittelen lämpimästi sitä, että ennen seuraavia kuntavaaleja selvittele, miten eri ehdokkaat (jotka ovat valtuutettuina jo toimineet) ovat puheita pitäneet ja äänestelleet kuluneella valtuustokaudella. Kurkkaa, jaatko pohtimasi ehdokkaan arvomaailman ja onko hänen toimintatapansa sellainen, että voit häntä hyvillä mielin äänestää. Itse arvostan aktiivisuutta ja avoimuutta ja koetan niiden arvojen mukaan toimia myös valtuutettuna.

Ihanaa syksyä kaikille ja käykää metsässä. Nyt on suppiksia! Ja vaikkei sienestäisikään, on metsässä aina hyvä olla. 🌲💚

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: