VALTUUSTON KOKOUS 10.11.2021 – TIIVISTELMÄ

Lohjan kaupunginvaltuuston kokous 10.11.2021Valtuuston kokouksen lista oli kohtuullisen lyhyt. Nostan tähän illan keskeisimmät teemat.

Kaupunginvaltuusto päätti, että Lohjalla veroprosentit säilyvät vuonna 2022 samoina kuin ne ovat tänäkin vuonna olleet. Hyvä näin. Veroprosenttimme sijoittuvat sekä valtakunnallisesti että Uudenmaan mittakaavassa keskiviivan ns. halvemmalle puolelle. Hyvä myös niin. Veroprosentteja tarkastellaan seuraavan kerran sote-uudistuksen voimaantulon jälkeen.

Valtuusto myönsi kokouksessaan eron kaupunginjohtaja Mika Sivula lle. Vihreän valtuustoryhmän mainion ryhmäpuheen piti Heli Kurimo . Se kannattaa katsoa tallenteesta. Päätimme myös, että Sivulan siirtyessä uuden työnantajan palvelukseen 1.1.2022 alkaen kaupunginjohtajan virkaa hoitaa Pasi Perämäki siihen asti, kunnes uusi kaupunginjohtaja aloittaa virassa. Tähän voin myös listan ulkopuolelta todeta, että uuden kaupunginjohtajan rekrytointi alkaa jo pian. Työryhmässä, joka vastaa rekrytointiprosessista on yksi edustaja jokaisesta poliittisesta ryhmästä. Vihreästä ryhmästä tuossa työryhmässä olen mukana minä. Tavoitteenamme on saada varsinainen rekrytointiprosessi käyntiin jo ennen joulua. Mikäli sinulla sattuu olemaan tiedossa joku kuntasektorin tunteva, johtamiskokemusta omaava, vuorovaikutustaitoinen ja kaikin puolin hyvä tyyppi, niin nyt kannattaa vinkata, että kauniissa ja kasvavassa uusmaalaisessa kaupungissa tulee pian kaupunginjohtajan paikka avoimeksi. Ei ole helppoa löytää yhtä hyvää kaupunginjohtajaa kuin Sivula, mutta parasta mahdollista kuitenkin etsimme.

Tällä kertaa eniten puheenvuoroja kirvoitti pykälä numero 7, eli hyvinvointikertomuksen vuosiraportti vuodelta 2020. Kaikki ryhmät pitivät aiheesta ryhmäpuheenvuoron. Vihreän valtuustoryhmän puheenvuoron pidin minä. Jos katsot sitä tallenteesta ja ihmettelet, miksi olen puheeni alussa hengästyneen kuuloinen, johtuu se pöyristyksestä, jonka edellinen puhuja minussa omalla puheellaan sai aikaiseksi. Kannattaa katsoa sekin muiden ryhmäpuheiden ohessa, sillä puhe oli äärimmäisen surullinen esimerkki jonkinlaisesta misinformaatiosta. Mutta yleisesti totean, että valtuustossa pidettiin monta erittäin hyvää puhetta vuosiraporttiin ja siten lohjalaisten hyvin- / pahoinvointiin liittyen. (Mm. Satu Maria Nybäck, Birgit Aittakumpu Heli Saukkola Katriina Nousiainen Hilkka Hyrkkö, ym.) Esille nousivat lukuisat tämän hetken hyvinvoinnin haasteet aina työttömyydestä lastensuojelun kautta nuorisorikollisuuteen. Kuten monissa puheenvuoroissa todettiin, ovat ongelmat todellisia ja niiden eteen pitäisi nyt pysähtyä pohtien, mitä voimme näille ongelmille tehdä. Valitettavasti hyvinvointikertomuksen vuosiraportissa ei juurikaan tähän asiaan pureuduttu, vaan asioita käsiteltiin harmillisen pintapuolisesti. Toivonkin, että palaamme pian siihen, miten voimme aidosti koettaa edesauttaa lohjalaisten hyvinvointia. Muutenkin kuin listaamalla hankkeita, joiden vaikutuksista ei ole toistaiseksi oikein mitään tietoa. Minun puheenvuoroni voi kuunnella ja katsoa tallenteesta tai lukea erillisestä postauksesta.Päätösesityksenä oli, että hyvinvointikertomuksen vuosiraportti tuli valtuustolle tiedoksi. Ja näin myös asia päätettiin.

Valtuusto nimitti lohjalaiset jäsenet ylikunnalliseen ympäristöterveyslautakuntaan. Vihreillä olisi ollut halua ja rutkasti osaamista tämän lautakunnan asioihin, mutta paikat menivät perinteiden mukaisesti kahden suurimman puolueen edustajille. Hienoa on se, että seuraavat kaksi vuotta Urpo Uotila on mukana lautakunnan kokouksissa kaupunginhallituksen jäsenen läsnäolo- ja puheoikeudella.

Kokouksen viimeisenä asiana totesimme, että aloite koronarokotusten keskeyttämisestä Lohjalla ei tuo muutosta rokotustoimintaamme vaan aloite katsotaan loppuun käsitellyksi.

Kokouksen lopussa tehtiin muutama valtuustoaloite. Jani Méling teki koko Vihreän valtuustoryhmän puolesta aloitteen avoimen varhaiskasvatuksen lisäämisestä Lohjalle. Toivotaan, että aloite tuottaa tulosta ja avointa varhaiskasvatusta tarjottaisiin jatkossa eri puolilla Lohjaa ja useampina päivinä viikossa.

Tällainen kokous tällä kertaa. Maanantaina edessä kaupunginhallituksen kokous, jossa listalla on 32 pykälää. Ei taida mennä se kokous aivan yhtä jouhevassa aikataulussa kuin valtuusto tänään.

Aluevaalit lähestyvät ja toivon kaikkien asennoituvan niin, että vaaleissa kannattaa äänestää. Tulevissa aluevaaleissa on todella tärkeää saada eri alueiden äänet kattavasti kuuluviin ja koettaa saada aluevaltuustoon ihmisiä, jotka uskaltavat puhua ja luoda laajoja yhteistyöverkostoja eri kuntien välillä omalla hyvinvointialueellaan. Kerron sitten tammikuussa, mikä voisi olla hyvä numero äänestyslipukkeeseen kirjoitettavaksi.

😀Mukavaa marraskuuta kaikille!

-Laura-

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: