MITÄ ALUEVAALIEHDOKKAAT VOIVAT LUVATA?

(L-U 4.1.2022)

Valtuustokollegamme Jussi Patinen nosti Lohjalaiset-palstalla esille tärkeää pohdintaa tulevaan aluevaltuustoon liittyen. Patinen pohti, miten ehdokkaat voivat toteuttaa lupauksensa lähipalveluiden säilyttämisestä, mikäli yli puolet valtuuston jäsenistä on espoolaisia. Esille nousivat myös kysymykset, onko todellisuudessa mitään merkitystä sillä, ketä tulevissa vaaleissa äänestää vai äänestääkö ollenkaan.

Patinen on täysin oikeassa siinä, että yksittäisen ehdokkaan on turha suoraan lupailla tietyn yksittäisen palvelun säilymistä Lohjalla tai naapurikunnissa. Sen sijaan ehdokas voi luvata tekevänsä työtä sen eteen, ettei yhden kunnan ylivalta aja alueen muita kuntia ahdinkoon.

Mitä se työ sitten todellisuudessa on? Se on ennen kaikkea yhteistyötä, keskustelua ja perehtymistä. Tulevan aluevaltuutetun täytyy pystyä tekemään yhteistyötä yli puolue- ja kuntarajojen. Asioihin täytyy perehtyä hyvin, jotta osaa perustella eri kuntien palvelurakenteen merkitystä myös isommassa kuvassa ja muutenkin kuin vain euroissa mitattuna. Jotta aluevaltuustossa voi toimia aidosti koko Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hyväksi, vaatii se perehtymistä myös muihin kuin oman kunnan asioihin. Silti on tärkeää, että jokainen kunta olisi aluevaltuustossa edustettuna. Oman kunnan asiat me tunnemme parhaiten ja osaamme siten perustella muillekin, miksi jokin tietty palvelu on tärkeä säilyttää vaikkapa juuri Lohjalla.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden kulut tulevat vääjäämättä kasvamaan tulevina vuosina, mutta se ei johdu uusista hyvinvointialueista. Suurin syy on väestön ikääntymisestä johtuva huoltosuhteen heikkeneminen. Jotta tilanne ei ns. räjähdä käsiin, tulee meidän huolehtia siitä, ettei huoltosuhdetta heikennetä ikääntymisen lisäksi muilla tavoilla. Tähän voimme vaikuttaa panostamalla varhaiseen tukeen. Esimerkiksi lastensuojelussa tai mielenterveyspalveluissa kulut ovat moninkertaiset, mikäli apua saadaan vasta tilanteen kärjistyttyä katastrofin partaalle. Meidän tulee jatkossa panostaa nykyistä enemmän siihen, että lapset ja nuoret saavat apua ajoissa ja että tuemme ihmisten hyvinvointia niin, että meistä mahdollisimman moni on työkykyinen nyt ja tulevaisuudessa. Toivotaan, että nämä ovat teemoja, joihin ne leveämmät hartiat tarttuvat yksittäisiä kuntia tarmokkaammin.

Jotta aluevaltuustossa tulee kuulluksi, täytyy osata verkostoitua ja luoda keskusteluyhteyksiä muiden puolueiden valtuutettujen kanssa. Täytyy rakentaa myös tiivistä yhteistyötä oman poliittisen ryhmän sisällä yli kuntarajojen. Tämä onnistuu, mikäli valtuutetulla on halua avoimeen ja rakentavaan keskusteluun ja hän osoittaa, että pystyy tuomaan keskusteluun faktoja, joiden varassa päätöksiä voidaan tehdä. Kukaan ei voi puolustaa mitään kuntaa tai mitään palveluita yksin. Mikään puolue ei voi luvata tekevänsä mitään yksin. Hyvinvointialuetta rakennetaan ja kehitetään yhdessä, yhteistyöllä.

Jokaisen kannattaa siis äänestää aluevaaleissa henkilöä, joka pystyy rakentamaan siltoja eri valtuustoryhmien välille erilaisia näkemyksiä kuunnellen ja kunnioittaen. Vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot ovat nyt kultaakin kalliimpia, sillä yksin ei pärjää kukaan. Mainion lisäarvon tuo toki se, jos ehdokkaalla on jo valmiiksi verkostoja kuntapolitiikassa. Silloin monta keskustelukanavaa on valmiiksi luotuna ja tietoa oman kunnan asioista rutkasti takataskussa.

Aluevaaliehdokkaat Laura Skaffari (Vihr.) ja Satu Nybäck (Sdp)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: