VALTUUSTON KOKOUS 19.1.2022 – TIIVISTELMÄ

Vuoden 2022 ensimmäinen Lohjan kaupunginvaltuuston kokous on pidetty. Lista oli kohtuullisen lyhyt ja mikään asia ei virittänyt valtuutettuja suuriin puheisiin. Kokous toteutettiin Teamsilla ja on katsottavissa alla olevasta linkistä. Hallintosääntö- ja organisaatiotyöryhmä oli yhdessä hallintojohtajan kanssa valmistellut heti vuoden alussa muutaman kiireellisen muutoksen hallintosääntöön. Itse olin tässä pykälässä esteellinen, sillä yhtenä päätettävänä asiana oli kolmen jaoston, eli henkilöstö-, konserni- ja omaisuus sekä lupajaostojen varapuheenjohtajien vuosipalkkiot (olen siis henkilöstöjaoston vpj). Tätä muutosta esitettiin siksi, että nämä kolme jaostoa toimivat samaan tapaan kuin lautakunnat kokoontuen kuukausittain ja käyden ennen kokousta puheenjohtajiston ja esittelevän viranhaltijan kanssa yhteistyössä läpi kokoukseen tulevia asioita. Tällaiset kokousta valmistelevat tapaamiset ovat luonteeltaan sellaisia, ettei niistä makseta kokouspalkkiota vaan ne sisältyvät puheenjohtajien vuosipalkkioihin. Nämä vuosipalkkiot oli jo valmiiksi hallintosäännössä valtuuston, hallituksen ja lautakuntien puheenjohtajilla ja varapuheenjohtajilla (vpj:llä aina puolet pienempi kuin vastuuta kantavalla pj:llä, kuten on reiluakin), mutta kolmen ns. suuren jaoston varapuheenjohtajilta ne puuttuivat. Tämä korjattiin nyt. Samalla poistui kolmen pienen jaoston (sote yksilöjaosto, lanupe kielijaostot) pj-palkkio kokonaan. Kyseiset jaostot kokoontuvat vain joitakin kertoja koko valtuustokauden aikana ja siksi ne eivät ole ns. samalla viivalla näiden kolmen suuremman jaoston kanssa. Lisäksi hallintosääntöön tehtiin joitakin viranhaltijoiden toimivaltuuksiin liittyviä tarkennuksia, eli mm. hallintojohtajan päätösvalta kirjattiin jälleen hallintosääntöön, kun meillä on jälleen hallintojohtaja.Tässä pykälässä suoritettiin yksi äänestys, joka liittyi käytännössä siihen, että voiko esim. kesällä kiireellisiin valituksiin viranhaltija antaa vastineen ilman, että vastine käy kaupunginhallituksen käsittelyssä. Tällä pyritään turvaamaan se, ettei mikään lausunto ole koskaan myöhässä eikä asiasta tule haasteita Lohjan kaupungille. Tätä oikeutta viranhaltija voi käyttää vain erityisessä poikkeustilanteessa, eli tällä ei pyritä kaventamaan kaupunginhallituksen toimivaltaa. Asiaan tehty vastaesitys (että kaikki asiat on tuotava kh:n käsittelyyn ja viranhaltijan tehtävä on huolehtia riittävän lisäajan anomisesta) kaatui valtuustossa. Luotamme siis jatkossa siihen, että viranhaltijat osaavat kyllä tarvittaessa tämän asian hoitaa (kuten siis varmasti osaavatkin!).

Toinen ns. suurempi asia oli ”Tarkastuslautakunnan arviointisuunnitelma tilikausille 2021–2024 ja tilikauden 2021 työohjelma”. Tästä valtuustossa käytiin jonkin verran keskustelua, sillä pykälässä oli liitemateriaalina vain taulukko, jossa oli kullekin lautakunnan jäsenelle asetettu seurantavastuu jonkin lautakunnan / jaoston osalta. Pykälää esitettiin päätöstekstin muutosta siten, että päätöstekstissä olisi todettu, että valtuusto merkitsee tiedoksi nämä valvontavastuut, eikä arviointisuunnitelmaa ja työohjelmaa, kun sellaisia ei varsinaisesti pykälästä löytynyt. Vastaesitys (jota itse kannatin) hävisi muutamalla äänellä. Nyt siis olemme saaneet tiedoksemme arviointisuunnitelman ja työohjelman, joskaan mä en vielä ole sellaisia nähnyt. Jänniä nämä näkymättömät asiakirjat. Mutta näin varmaan sitten…

Näiden pykälien lisäksi kokouksessa käsiteltiin loppuun muutamia aloitteita. Ikäihmisten vajaaravitsemuksen hoitoon on tartuttu Lohjalla hienosti, eli kiitos Lotta Paakkunainen ja muu keskustan valtuustoryhmä aikoinaan tehdystä tärkeästä aloitteesta. Aloite Routiolle rakennettavasta nuotiopaikasta ja laavusta tuli myös päätökseen. Nuotiopaikka on ja laavun kohtaloa pohditaan järvityöryhmässä. Asemanpellolle ei tule nyt shikaaneja, mutta näkyvämmät merkinnät alueen nopeusrajoituksista maalataan teiden pintoihin ja Karnaisten ABC:n risteyksen liikenneturvallisuuteen palataan alueen kehittymisen myötä (nykyisen risteyksen vastuu on Väylävirastolla).

Kokouksen lopuksi SDP:n valtuustoryhmä teki Satu Maria johdolla aloitteen Lasitehtaan rannan hyppytornin kuntokartoituksen tekemisestä sekä tornin korjaamisesta. Allekirjoitin myös kyseisen aloitteen, sillä hyppytorni on Lassarilla aivan loistava, kunhan se vaan on turvallinen. Mikäli kuntokartoituksessa käy ilmi, ettei tornia saa korjattua turvalliseksi, on mielestäni aivan ehdottoman tärkeää rakentaa samalle paikalle uusi torni. Kyseessä on Lohjan ainoa korkea hyppytorni uimarannoillamme.

Tällainen kokous tällä kertaa. Nyt itse kukin keskittyy vielä muutaman päivän motivoimaan ihmisiä äänestämään. Sunnuntaina on varsinainen vaalipäivä ja toivon koko sydämestäni, että ihmiset käyttävät äänioikeuttaan. Klassisesti voisi todeta, että jos ei äänestä, ei ole kyllä oikeutta valittaakaan. 😉

Tsemppiä kaikille aluevaaliehdokkaille eri alueilla ja toivottavasti jokainen tsemppaa omat tuttavansa vierailemaan sunnuntaina vaalihuoneistossa. Hyvää tätä vuotta kaikille. Nautitaan talvesta, sillä kohta onkin jo kevät! ☀️

https://www.youtube.com/watch?v=MxSMfB62FIc

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: