TOIMENPITEITÄ PAVOINVOIVAN NUORISON AUTTAMISEKSI

(LU 11.2.2022) Viime päivien lehdissä on nostettu esille nuorten pahoinvointi. Ja syystä. Yhä pahenevalta tilanteelta ei voi enää sulkea silmiä. 

Päihteet ja väkivalta ovat sekä osa pahoinvointia että pahoinvoinnin tuottamia reaktioita. Pahoinvoinnin taustalta löytyvät mm. mielenterveyden ongelmat, kiusaaminen, perheiden monet ongelmat sekä nuorten some-maailma, jossa luodaan mitä erikoisempia ihannekuvia.

Jotain on kuitenkin myös yritetty tehdä. Joulukuussa 2020 kaupunginvaltuusto käsitteli hyvinvointikertomusta ja päätti Jan Tallqvistin esityksestä yksimielisesti, että lasten ja nuorten pahoinvoinnin juurisyyt selvitetään ja ryhdytään toimenpiteisiin. Tämä ei vielä ole toteutunut.

Samassa yhteydessä Merja Eräpolku ehdotti, että Lohjan kaupunki toteuttaa vuonna 2021 näkyvän ja laajan huumeiden käyttöä ehkäisevän kampanjan, jonka yksi keskeinen tarkoitus on valmentaa nuorten kanssa työskenteleviä ja heidän huoltajiaan puuttumaan päihteiden käyttöön.

Vuosi sitten Anttilan koulun vanhempainyhdistys kääntyi Jani Mélingin johdolla paikallisen säätiön puoleen pyytäen avustusta huumeisiin liittyvän tietoiskun järjestämiseen koululla. Vanhempainyhdistykselle vastattiin, että säätiö haluaa Anttilan (nyk. Laurentius-koulu) koulun oppilaiden lisäksi mahdollistaa saman tietoiskun kaikille Lohjan yläkoululaisille ja lukiolaisille. Tietoiskun pitäjäksi valikoitui Kondis ry. Kouluissa, joissa Kondiksen Jukka Riipinen ja Maria Thelen olivat vierailleet, kokemukset ja oppilaspalautteet olivat erinomaisia. Myös vanhemmille suunnatut tietoiskut tiedettiin erittäin hyviksi. Syksyn 2021 alussa tilaisuuksien järjestelyvastuu siirtyi opetustoimelle. Nämä tilaisuudet tullaan tietojemme mukaan järjestämään kaikissa kouluissa kevään aikana.

Kristillisdemokraattien ja Vihreiden valtuustoryhmät nostivat syksyllä Lohjalla pahentuneen huumetilanteen keskusteluun järjestämällä HuumeetOn-tilaisuuden Lohjan pääkirjastolla. Asiantuntijoina tilaisuudessa olivat mm. vanhempi konstaapeli Jani Borenius sekä Irti Huumeista ry:n hallituksen vpj Jari Kyllönen. Tilaisuuden tavoitteena oli herätellä Lohjalla keskustelua yhä pahenevasta huumetilanteesta sekä tarjota vanhemmille tietoa huumeista ja huumemaailmasta.

Huoli lasten ja nuorten pahoinvoinnista on siis yhteinen. Toivomme todella, että Jukka Uhlgrenin aloitteessaan esittämä, nuorten yhä varhaisempien päihdekokeilujen syitä selvittävä moniammatillinen tiimi perustettaisiin välittömästi. On meillä työryhmiä perustettu huomattavasti vähäpätöisempienkin asioiden tiimoilta. Työryhmän tehtävänä olisi syiden selvittämisen lisäksi pohtia ongelmakohtiin ratkaisuja.

Toivomme myös, että Lohjan kaupungin viranhaltijat ja päättäjät näkisivät ennaltaehkäisevän työn arvon. Vaikka sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen siirtyy vuoden 2023 alusta hyvinvointialueiden vastuulle, jää hyvinvointia edistävä työ kunnille. Se, että panostamme niihin toimiin, joilla lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tuetaan, on ensiarvoisen tärkeää. Jokainen nuori, jonka hyvinvoinnin me voimme toimillamme turvata, on sekä inhimillinen että taloudellinen voitto.

Kaupunginvaltuutetut

Laura Skaffari (Vihr.)

Merja Eräpolku (KD)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: