KOULUNUORISOTYÖNTEKIJÖITÄ TARVITAAN LOHJALLA

MIELIPIDEKIRJOITUS L-U 22.11.2023

Viime viikon keskiviikkona lapsiystävällisen Lohjan kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2024 talousarviosta. Eli siitä, mihin kuntalaisilta ja yrityksiltä kerätyt veroeurot käytetään. Pitkän valmistelun ja monivaiheisen päätöksenteon jälkeen lopulliset päätöksen rahojen käytöstä teki valtuusto. Joskus muutoksen tarve huomataan vasta tässä viimeisessä käsittelyn vaiheessa, mutta sen ei pitäisi haitata, sillä juuri valtuustohan talousarviosta, kuten muistakin suurista asioista, päättää. Valtuusto edustaa laajinta demokratiaa kaupungissamme. Valtuutettuja on 51, kun muissa toimielimissä jäsenmäärä vaihtelee kolmen ja kolmentoista välillä. Siksi on tärkeää, että päätökset tehdään juuri valtuustossa. Näin kuntalaisten ääni tulee parhaalla mahdollisella tavalla esille. Joskus tilanteeseen tuo oman haasteensa Eila Sarininkin kirjoituksessa esille nostettu ryhmäkuri, jolla osa ryhmistä rajoittaa yksilöiden mahdollisuuksia vaikuttaa tehtävään päätökseen.

Jani Méling teki valtuustossa esityksen koulunuorisotyöntekijöiden palkkaamisesta Lohjan kouluihin. Tällä hetkellä Lohjalla työskentelee kolme määräaikaista, hankerahalla palkattua koulunuorisotyöntekijää. Mélingin esityksessä ensimmäinen askel olisi ollut näiden kolmen koulunuorisotyöntekijän työsuhteen turvaaminen ja esityksen toisena kohtana oli vielä kolmen uuden nuorisotyöntekijän palkkaaminen vuoden 2024 ajaksi. Mikäli Mélingin esitys olisi kokonaisuudessaan mennyt valtuustossa läpi, olisi Lohjalle saatu ensi vuodeksi oma koulunuorisotyöntekijä jokaiseen yhteinäiskouluun, jolloin he olisivat pystyneet toimimaan niin ylä- kuin alakoululaistenkin parissa. Mélingin esitystä kannattivat kaikki Vihreän valtuustoryhmän jäsenet (Laura Skaffari, Satu Nybäck, Risto Murto, Anna Mustalahti, Heli Kurimo ja Hannu-Pekka Poikonen). Lisäksi esitys sai taakseen Vasemmiston, Keskustan, Meidän Lohjan ja RKP:n valtuustoryhmät sekä yhdet valtuutetut PS:n ja KD:n ryhmistä. Tämä joukko ei kuitenkaan riittänyt, vaan Kokoomuksen, SDP:n ja Perussuomalaisten enemmistön kanta ratkaisi, eikä koulunuoristotyöhön myönnetty ensi vuodelle rahaa.

Miksi meille Vihreille koulunuorisotyöntekijöiden palkkaaminen kouluihin olisi ollut niin tärkeä asia, että esitimme lisäystä talousarvioon vielä viime metreillä?

Meistä moni tekee työtä lasten ja nuorten parissa ja näemme päivittäin sen tarpeen, joka kouluissa on opetushenkilöstön lisäksi muille aikuisille, kuunteleville korville, kanssakulkijoille. Aikuisille, jotka eivät arvioi, eivät ole virkavastuussa. Aikuisille, joilla on aikaa ja jotka osaavat kohdata nuoret sopivan rennosti, mutta samalla turvallisesti. Koulunuorisotyöntekijät ovat juuri näitä aikuisia. Koulunuorisotyöntekijöiden arvoa ja työtä ei voi laittaa vastakkain opetuksen resurssien kanssa. Molemmat ovat erittäin tärkeitä asioita ja kaipaisivat rutkasti lisää panostusta.

Koulunuorisotyöntekijät tarjoavat matalan kynnyksen palvelua, jolla ehkäistään niin koulukiusaamista, syrjäytymistä kuin ahdistuneisuuttakin ja parannetaan oppilaiden koulumotivaatiota sekä elämänhallintaa. Koulunuorisotyöntekijöille ei tarvitse varata aikaa voidakseen kertoa, mikä sillä hetkellä mättää tai mihin tarvitsisi apua. Heitä ei tarvitse metsästää eri rakennuksesta. He ovat läsnä käytävillä, ruokalassa sekä omassa tilassaan, jossa on rauhallinen paikka juttuhetkelle. Jokainen saa tulla juuri sellaisena kuin on. Koulunuorisotyöntekijä auttaa ja tsemppaa sekä tarvittaessa ohjaa järeämmän avun pariin.

Lohja on niittänyt viime aikoina kyseenalaista mainetta olemalla yksi koulukiusaamisen kärkikaupungeista Suomessa. Tähän täytyy puuttua. Opettajien aika ei yksin riitä. Kouluterveyskyselyissä on noussut esille yhä voimakkaammin lasten ja nuorten ahdistuneisuus sekä yksinäisyys. Osa nuorista hakee hyväksyntää jengeistä, osa turruttaa pahoinvointia päihteillä. Tulevaisuus tuntuu turhalta ja tyhjältä.

Näihin ongelmiin meidän on puututtava. Meillä ei ole yhteiskuntana varaa antaa lasten ja nuorten pahoinvoinnin lisääntyä. Lasku on pitkässä juoksussa sekä taloudellisesti että inhimillisesti kestämätön. Helsingin Sanomat uutisoi 11.11. Juvanpuiston koulussa tehdystä ratkaisusta, jossa kouluun palkattiin kaksi yhteisöohjaajaa (vrt. koulunuorisotyöntekijä). Heidän ansiostaan koulun toimintakulttuuri ja oppilaiden kouluviihtyvyys on parantunut merkittävästi.

Summa summarum, lapset ja nuoret kaipaavat ja tarvitsevat ympärilleen tolkkuja aikuisia, joilla on heille aikaa. Valitettavasti kaikilla ei heitä kotoa tai lähipiiristä löydy, ja joskus se ns. ulkopuolinen aikuinen on toimivampi vaihtoehto myös sille nuorelle, jonka kotona vanhemmuus on kunnossa. Meistä jokainen tarvitsee elämässään kanssakulkijoita, mentoreita, jotka auttavat meitä haastavien tilanteiden ja karikoiden yli. Juuri näitä koulunuorisotyöntekijät ovat lapsille ja nuorille.

Lopuksi totean, että jokainen talousarvion päätös on jollain tasolla arvovalinta. Samoin jokainen panostus on aina vastakkain jonkun toisen panostuksen kanssa. Rahat eivät riitä kaikkeen, joten meidän on valittava. Esimerkkinä todettakoon, että nyt valtuusto valitsi pysäköintimaksujen poistamisen Lohjalta vuoden 2024 aikana. Vuositasolla tuloja menetetään noin 120 000 euroa. Tuolla rahalla olisi voinut palkata lohjalaisiin kouluihin vuodeksi kolme koulunuorisotyöntekijää.

Vihreän ryhmän puolesta

Laura Skaffari, valtuustoryhmän pj.

Julkaissut Laura Skaffari

Kaupunginvaltuutettu, opetuspalveluiden erityisasiantuntija, FM

Jätä kommentti