POHDINTAA TALOUDEN TASAPAINOTTAMISESTA – TOUKOKUU 2019

Takana kaksi talouden tasapainottamiseen liittyvää seminaaripäivää. Jo näitä päiviä ennen olemme istuneet lukuisia tunteja noiden säästö- ja investointilistojen äärellä niin lautakunnissa, kaupunginhallituksessa, valtuustoinfoissa kuin omissa ryhmissämme. Ja lisäksi itse kukin on listoja itsekseen lukenut ja pohtinut. Ja koettanut kartoittaa omaa tietomääräänsä x-määrällä keskusteluita. Työtunteja on siis takana jo kymmeniä. Kuten jo aiemmin totesin, ei politiikassa mukana oleminen ole tässä kohdassa hauskaa. Olisi ihanaa, jos rahaa olisi paljon ja voisimme vaan päättää kaikista kivoista asioista eikä keneltäkään vietäisi mitään. Nyt ei vaan ole niin. Lohja on kuin perhe, jonka nettotulot ovat kuukaudessa noin 3000 euroa ja menot noin 4000 euroa. Rahat eivät riitä ja kulutusluottoakaan ei viitsisi ottaa vain siksi, että tähän asti on voitu käyttää joka kuukausi 4000 euroa kaikenlaiseen. Jäljelle jää vain menojen pienentäminen. Näin on nyt kaupunginkin toimittava.💸💸💸 Kaupungin viranhaltijat ovat tehneet valtavan pohjaduunin keräten noin tuhat erilaista mahdollisuutta säästää / leikata menoja / lisätä tuloja. Listat ovat kiertäneet kaikki mahdolliset päätoksenteon vaiheet päätyen nyt viimeisen yhteenvedon tekemisen äärelle valtuuston käsiin. Eilen ja tänään sitten omalla ryhmällämme teimme priorisointeja. Kirjasimme ylös, mihin olemme valmiita (kyllä, sattuu ja ahdistaa, mutta kyseisten säästöjen kanssa voimme elää) ja mihin emme olisi oikein mitenkään päin valmiita. Tässä esimerkki yhdestä priorisoinnista: Ryhmämme mielestä se, että Lohjalla korotettaisiin pysäköintimaksuja nykyisestä 1,40e/tunti hintaan 2e/tunti ei olisi kenellekään kuolemaksi. Itse asiassa Lohjalla on runsaasti kiekollisia pysäköintipaikkoja, eli täällä voi halutessaan aina pysäköidä autonsa ilmaiseksi. En ole vielä koskaan nähnyt Prisman tai Tokmannin parkkihalleja täynnä autoja. Tai vastaavasti uskomme, että vaikka lauantaisin pitäisi maksaa pysäköintimaksua, selviäisimme siitäkin. Edelleen ne kiekkopaikat… Mutta sen sijaan Karjalohjan ja Sammatin tilanne heikkenisi huomattavasti, mikäli näiltä alueilta vietäisiin terveyskeskukset. Tai mikäli varhaiskasvatuksesta vähennetään erityisavustajia, ovatkin seuraukset aivan eri luokkaa kuin pieni hinnan korottaminen pysäköinnissä. Ja kyllä, sillä pysäköintitaksan korottamisella ja lisäämisellä lauantaille voidaan kompensoida niin terveysasemien kuin erityisavustajienkin teoreettiset säästöt! Näitä ei pitäisi laittaa vastakkain. Mutta laitan silti. Kyllä se ainakin omalla kohdallani on helpottanut asioiden tärkeysjärjestyksen laatimista. Olemme nyt tehneet oman listamme. Osa toimenpiteistä on ns. kivuttomia, osa hyvinkin kivuliaita jollekin. Mutta parhaamme olemme tehneet asioita vertaillen ja koettaen pohjata ratkaisumme mahdollisimman kattavaan tietoon. Juuri tällä hetkellä olen valmis potkaisemaan sitä, joka tulee sanomaan, että ensimmäisenä pitää pienentää valtuutettujen kokouspalkkiota tai että päättäjät ovat idiootteja ja laiskoja paskoja, jotka eivät perehdy asioihin ja tekevät päätöksiä aivan randomina ja ajattelematta. Laskin nimittäin juuri äsken, että tätä showta on vedetty läpi noin kolmen euron tuntipalkalla. Takana kymmeniä tunteja tämän asian äärellä. Ja kyllä, tämä on luottamustehtävä, mutta silloinkin on vähintään jees, että jonkinlaisen korvauksen saa menetetystä vapaa-ajasta ja puuramisesta. Tai edes siitä, että voi olla toisten haukkujen kohteena. 😂 Tämä homma jatkuu maanantaina. Edessä on kaupunginhallituksen kokous, jossa talouden tasapainottaminen pitäisi nuijia jonkinlaiseksi esitykseksi 15.5. valtuustolle. Katsotaan, olenko silloin kotona maanantain vai tiistain puolella…🕰 P. S. Meillä on kyllä mahtava ryhmä. Kiitos jälleen Katri Piiparinen, Urpo Uotila, Sanna Benamar, Annmarie Kuurto, Jani Méling, Anne-Mari Vainio ja Paula Nordström loistavista keskusteluilsta ja yhteistyöstä. On ilo ja kunnia kuulua Vihreään valtuustoryhmään. 💚💚💚

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: