JÄRNEFELTIN KOULU

RYHMÄPUHEENVUORO (yhdessä Katri Piiparisen kanssa) 12.6.2019

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkamiehet ja yleisö

Järnefeltin koulun sisäilman haasteet ovat olleet puheenaiheena koko minun Lohjalla asumiseni ajan, eli vuodesta 2004 lähtien. Jo tuolloin, aloittaessani työt Järnefeltin koulussa, oli talossa opettajia, jotka oireilivat sisäilman takia voimakkaasti. Hiljalleen sairauslomia alkoi olla yhä enemmän. Vaikka taloa remontoitiin moneen otteeseen ja talo sai myös kokonaan uuden siiven, eivät sisäilmasairaudet poistuneet. Päinvastoin. Vuosi vuodelta sairastuneiden määrä kasvoi. Yhä useampi opettaja äänesti jaloillaan ja haki töitä muista kouluista, Lohjalta ja Lohjan ulkopuolelta. Nyt meille valtuutetuille näytetyn tilaston tiedot ovat hurjia. Kymmenittäin pois lähteneitä ja vielä enemmän pois pyrkiviä opettajia ja oppilaita. Suuri joukko sairastuneita. Ja tämä kaikki vain parin viime vuoden ajalta. Mikäli seuranta ulottuisi viimeisiin viiteentoista vuoteen, olisivat luvut vielä huomattavasti hurjempia.

Järnefeltin koulussa on tehty useita tutkimuksia, joissa on tutkittu niin sisäilman laatua kuin koulun rakenteitakin. Remontteja on takana lukuisia, suurempia ja pienempiä. Silti sairauksien määrä vain kasvaa. Vihreän valtuustoryhmän mielestä Järnefeltin koulun kuntoa ei tarvitse enää tutkia. Ongelmia on liikaa ja ne ovat liian epämääräisiä ja vaikeasti löydettäviä, jotta ne olisi luotettavasti korjattavissa. Lisäksi koulurakennus on auttamattoman vanhanaikainen pitkine käytävineen. Kaukana nykyisen opetussuunnitelman tarpeista. Neliöitä on liikaa, jolloin käyttökustannukset ovat aivan turhan suuret. Kun tähän vielä yhdistetään Rauhalan koulun suuri remontin tarve on mielestämme järkevintä, että Virkkalaan rakennetaan uusi, terve yhtenäiskoulu, joka vastaa toiminnallisesti tämän päivän perusopetuksen tarpeita ja on käyttökustannuksiltaan järkevä.

Sisäilmahaasteiden kohdalla keskusteluun on noussut myös Järnefeltin koulun nykyinen liikuntahalli. Nyt on harkinnassa, että halli jätettäisiin pystyyn, vaikka muu koulu ympäriltä puretaankin. Tämä on mielestämme tutkimisen arvoinen vaihtoehto, mutta edellyttää siis todellakin tutkimista. Liikuntahallia ei ole tutkittu vielä kunnolla. Liikuntahallissa saa todella monet urheilijat vahvoja hengitys- ja iho-oireita jo alle tunnin oleskelun seurauksena. Hallin Lohjan puoleisessa päädyssä on todella vahva perunakellarin haju. Pukutilojen katossa on vuosien saatossa kasvanut jopa sieniä. Talon henkilökunnan toimesta ne kuvattiin ja huoltomiesten toimesta ne rapsutettiin pois. Eli kyllä, liikuntahallin pystyyn jättämistä voidaan harkita, mutta se edellyttää kattavaa perusparannusta.

Toivomme, että koulua suunniteltaessa otetaan harkintaan ja selvitykseen elinkaarimalliin rakennettu koulu, jolloin seuraavat 20 vuotta on rakentajalla vastuu siitä, että koulu pysyy hyvässä kunnossa. Elinkaarimallissahan rakentamisesta ja ylläpidosta huolehtiva taho vastaa siitä, että koulu on 20 vuoden kuluttua kuntoluokitukseltaan esimerkiksi vähintään 80%:n kunnossa. Tämä olisi kaikkien etu. Olisi myös hienoa, että eri rahoitusmalleja sekä toteutusmalleja pohdittaessa koko valtuustolle tarjottaisiin tietoa eri vaihtoehdoista. Muutama viikko sitten järjestettiin näihin teemoihin liittyen erinomainen seminaari kaupunginhallitukselle sekä konsernijaostolle. Toivottavasti vastaava seminaari järjestetään vielä uudestaan kaikille valtuutetuille.

Katrin osa:

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut ja muut läsnäolijat

Uuden koulun sijainnista on käyty vilkasta keskustelua. Ansiokkaasti keskusteluun ovat osallistuneet niin virkkalalaiset kuin lohjalaiset virkamiehet ja päättäjätkin. Lautakunnat hyväksyivät alun perin pohjaesityksen, jossa uuden koulun paikaksi olisi tullut Kjällhagenin koulun läheisyys, eli alue Santamontun ja hautausmaan välissä. Tai pitäisikö sanoa, osin Santamontun päällä. Tämä virkkalalaisille, ja muillekin lohjalaisille tärkeä liikunta- ja ulkoilupaikka olisi siis osin täytetty. Nykyinen luistelu- ja jalkapallokenttä olisivat siirtyneet pois tai pienentyneet huomattavasti ja upeat pulkkamäet kadonneet. Yksi syy lautakuntien päätöksille oli, että tämä seikka, Santamontun täyttäminen, ei tullut täysin esille lautakuntavaiheessa. Lisäksi virkkalalaisten mielipiteet alkoivat nousta vahvasti esille vasta lautakuntapäätösten jälkeen. Niinpä kaupunginhallitus päättikin lopulta selkeän enemmistön voimin, että paras paikka uudella koululle on nykyisen Järnefeltin koulun alue. Käytännössä siis koulun vieressä nykyisin oleva hiekkakenttä. Näin vältytään kaavoituspuolen kuormittamiselta, kun uutta kaavaa ei tarvitse tehdä. Heillä lienee töitä enemmän kuin yllin kyllin esim. Muijalan kaavan viimeistelyssä. Lisäksi toivottavasti kaikilta uuden koulun rakentamista hidastavilta valituksilta vältytään. Koulun alueelle jää erinomaisen runsaat piha-alueet, sillä nykyinen tontti, etenkin vanhan koulun purkamisen jälkeen, on mukavan väljä. Näin toivottavasti voidaan taata kaikille eri ikäryhmille tilavat ja toiminnalliset pihat, jotka kannustavat kaikenikäisiä oppilaita ulkoiluun ja liikkumiseen koulupäivän aikana. Sijainnin suhteen on hyvä pitää mielessä myös se, että nykyisen koulun sijainti on huomattavasti liikenteellisesti rauhallisempi.

Maanantain valtuustoinfossa koulun suunniteltu malli, heittotähdeksi tituleerattu, sai osakseen niin kiitosta kuin kritiikkiäkin. On totta, että energiatehokkain rakennus on malliltaan mahdollisimman yksinkertainen, suorakaiteen muotoinen. Eli lämpöä haihduttavaa ulkoseinäpinta-alaa olisi mahdollisimman vähän. Toisaalta nyt esitetty, monisakarainen malli mahdollistaa koulun toteuttamisen niin, että eri ikäiset lapset ja nuoret saavat pääosin omat tilansa, jotka eivät ole valtavan suuret ja pitkin käytävin varustetut. Turvallisen pienet oppimisympäristöt. Lisäksi mahdollistetaan esim. musiikin ja käsityön opettaminen siten, ettei niistä aiheudu meluhaittaa muille. Samoin monitoimijatalon ajatus on helposti toteutettavissa, kun koulu koostuu useista moduulimaisista soluista. Mikäli sakarat vielä rohkeasti rakennettaisiin irrallisiksi moduuleiksi, minimoitaisiin samalla mahdollisten sisäilmaongelmien tms. leviäminen paikasta toiseen. Lisäksi moduulirakentamisen kautta mahdollistetaan kokonaisuuden joustava muokkaaminen kulloisenkin tarpeen mukaan. Eli mikäli Virkkalan vetovoima lisääntyisi ja alueelle muuttaisi uusia perheitä, voisi moduuleja lisätä ja täten koulun kokoa kasvattaa. Ja tarvittaessa toisin päin. . Toivomme myös, että Jarnefeltin koulun kohdalla selvitetään huolellisesti sisällä rakentamisen mahdollisuudet, eli kyseessä olisi puurakenteinen koulu, jossa ei olisi missään kohdassa riskiä sille, että rakennusaikaiset sääolosuhteet olisivat heikentäneet koulun laatua.

Ajoittain on Lohjalla tullut tunne, että vain keskustan alue ansaitsee saada jotain hyvää ja kaupungin reuna-alueet jätetään hyvin vähäiselle huomiolle. Virkkalan alue, kuten ei Ojamo tai mikään muukaan, tarvitse suuria monumentteja. Sen sijaan jokainen alue, jokainen lohjalainen lapsi ja nuori sekä heidän opettajansa ovat ansainneet terveet, toiminnallisesti nykyaikaiset ja viihtyisät koulut ja päiväkodit. Ne kuuluvat kaikille, asuinpaikasta riippumatta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: