NUMMENKYLÄN JA PULLIN KOULUJEN LAKKAUTTAMINEN

OMA PUHEENVUORO VALTUUSTOSSA 21.4.2021 (vastine edeltäviin puheenvuoroihin)

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja valtuuston kokousta seuraavat kuntalaiset

Heli Saukkola nosti puheenvuorossaan esille ensi vuoden aloittavien ykkösluokkalaisten määrän Muijalassa. 17 oppilasta, Nummenkylän koulusta siirretyt oppilaat mukaan lukien. Olisi ollut hienoa, että valtuutettu Saukkola olisi ottanut rinnalle myös tulevien 6.-luokkalaisten lukumäärän. 32. Onko silloinkin kyseessä oppilaiden edun mukainen ja pedagogisesti toimiva luokkakoko, kuten Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa korostettiin?

Pullin koulun kohdalla haluan ottaa kantaa siihen, että nyt pohjaesityksenä oleva esitys, jossa esitetään koulua lakkautettavaksi nyt ja oppilaita siirrettäväksi Mäntynummen yhtenäiskouluun lukuvuoden 2022-2023 alusta lukien sisäilmasyistä, on mielestäni ajoituksen osalta ontuva.

Kuten valtuutettu Slunga-Poutsalo puheenvuorossaan totesi, on koko Mäntynummen koulun tilanne avoinna. Tämä kokonaisratkaisu pitäisi ehdottomasti tehdä ensin ja vasta sitten tehdä mahdollisia lakkautuspäätöksiä pienille kouluille. Tämä olisi loogista ja johdonmukaista päätöksentekoa. Ja sitä johdonmukaisuuttahan on täälläkin usein toivottu.

Mäntynummen koulussa on todennetut sisäilmaongelmat. Nyt on esitetty, että kahta luokkatilaa remontoitaisiin siten, että tilat saataisiin mahdollisesti sisäilman osalta sellaisiksi, että niitä voisi käyttää täysipäiväisesti opiskeluun. Mikäli Pullin oppilaat siirretään Mäntynummeen reilun vuoden kuluttua, täytyy nämä remontit tehdä, sillä osin uusi ja osin peruskorjattu koulu ei ole tuolloin vielä käytössä. Miksi käyttäisimme viranhaltijoiden esittämät 30 000 euroa sellaisten tilojen remontoitiin, jotka on vain vuotta myöhemmin tarkoitus remontoida kokonaisvaltaisesti? Mielestäni tämä ei ole millään muotoa järkevää kaupungin rahojen käyttöä. Tästä syystä meidän tulee tarkastella nyt listalla olevien koulujen tilannetta vasta sitten, kun voimme taata jokaiselle oppilaalle terveet ja turvalliset tilat ilman pikaisten pintakohennusten tekemistä.

Valtuutettu Forsström nosti esille yhdysluokat. Mikäli nyt esitetyt oppilassiirrot toteutetaan ja tavoitteena on toteuttaa se säästö, joka talouden tasapainotusohjelmassa on esitetty, ovat ryhmäkoot joko todella suuria, eli 28-32 oppilasta tai sitten Muijalassa ja Mäntynummen yhtenäiskoulussakin on yhdysluokkia. Tämä kahden koulun lakkauttaminen ei siis poista tätä esiin nostettua yhdysluokkahaastetta. Lisäksi komppaan valtuutettu Forsströmiä siinä, että tavoitteena tulee olla koulutettujen ja kelpoisten opettajien saaminen Lohjalle. Sen sijaan korjaan Forsströmin virheellistä tietoa siitä, missä kouluissa Lohjalla on näitä ei-kelpoisia opettajia. Nyt keskustelussa olevissa kouluissa olevilla, tuntemillani opettajilla on sekä virallinen opettajan kelpoisuus että rautainen ammattitaito ja kokemus. Sen sijaan vailla opettajan kelpoisuutta olevat opettajat löytyvät Lohjalla niistä suuremmista kouluista mm. ihan keskustan alueelta.

Valtuutettu Paakkunainen nostikin jo puheenvuorossaan esille sen, kenen tehtävä on pitää kaupunki elinvoimaisena. Kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossahan todettiin, että kylien elinvoimaisena pitäminen ei ole kaupungin tehtävä. Olen Paakkunaisen kanssa samaa mieltä, eli kyllä se on juurikin meidän, luottamushenkilöiden asia ja tavoite. Kylät ovat osa kaupunkia aivan kuten keskusta ja erilaiset lähiötkin. Eli kyllä kylien ns. hengissä pitäminen on juurikin meidän tehtävämme.

Kannatan valtuutettu Pajuojan tekemää vastaesitystä.

Kiitos.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: