HENKILÖSTÖKERTOMUS 2020

RYHMÄPUHEENVUORO VALTUUSTO 16.6.2020

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja kokousta seuraava yleisö

Vuosi 2020 jäänee kaikkien mieleen hyvin erikoisena vuotena. Lähes kaikkea tekemistämme väritti pandemia nimeltä COVID-19. Niin myös Lohjan kaupungin henkilöstön toimintaa.

Kun tarkastelemme henkilöstökertomusta, on meidän pidettävä jossain määrin COVID-lasit jatkuvasti silmillämme. Mm. sairauspoissaolojen määriä on turha liian tarkkaan viime vuoden osalta tutkailla.

Nostan kuitenkin pari henkilöstöön liittyvää asiaa esille, jotka ovat herättäneet Vihreässä valtuustoryhmässä runsaasti keskustelua ja hieman huoltakin.

Henkilöstökertomuksessa tarkastellaan Lohjalta lähteneiden työntekijöiden määriä. Lähteneiden työntekijöiden lukumäärääkin tärkeämpää tietoa ovat ne syyt, miksi henkilö on päättänyt vaihtaa työnantajaa. Ja tarkoitan tässä niitä aitoja juurisyitä. Aina lähtö voidaan kuitata sillä, että uusi työpaikka on hieman lähempänä tai että nyt on aika siirtyä uusien haasteiden äärelle. Olemme kuitenkin useissa henkilökohtaisissa keskusteluissa kuulleet, että syy työnantajan vaihtamiseen onkin jokin aivan muu. Syy on voinut liittyä kohtuuttomaan työmäärää tai tunteeseen siitä, ettei ole työssään arvostettu tai että ei ole tullut kuulluksi. Tai että oman sektorin johtajuus ei toimi. Tai jotain muuta. Nämä tiedot ovat kultaakin kalliimpia, sillä ilman näitä aitoja ja oikeita tietoja Lohjan kaupunki ei voi työnantajana kehittyä. Toivottavasti kaikkien lähtijöiden kanssa keskustellaan ja asiaa kysytään myös kirjallisesti siten, että vastaukset kulkeutuvat henkilöstöjohtajan ja jatkossa henkilöstöjaoston käsittelyyn, eivätkä jää vain lähiesimiesten tietoon.

Toinen ryhmässämme keskustelua herättänyt teema on ollut kaupungin työntekijöiden kouluttaminen. Koulutuspäivien määrä työntekijää kohden on viime vuosina pääsääntöisesti laskenut. Kuten kaikki tiedämme, on jatkuva oman osaamisen kehittäminen nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa pärjäämisen edellytys. Lisäksi koulutuksella on suurimmalle osalle meistä työhyvinvointia ja työmotivaatiota parantava vaikutus.

Henkilöstökertomuksesta ei käy lainkaan ilmi se, miten koulutuspäivät sekä koulutukseen kulutetut rahat ovat jakautuneet toimialoilla esimiesten ja suorittavan portaan kesken. Olemme käyneet kuluneen valtuustokauden aikana keskustelua siitä, onko kaupungin tehtävä maksaa johtaville viranhaltijoille kymmenien tuhansien eurojen koulutuksia. Tai laajoja opintoja suoritettavaksi siten, että niiden suorittamiseen käytetään runsaasti palkallista työaikaa.

Samaan aikaan johtajien ja päälliköiden kalliiden koulutusten kanssa on monissa yksiköissä työntekijöiltä edellytetty, että koulutukset eivät saa maksaa mitään. Ja mieluiten ne on suoritettava iltaisin tai viikonloppuisin tai laajemmat koulutukset opintovapailla. Koulutukseen suunnatut rahat eivät ole todellakaan jakautuneet reilun pelin hengessä.

Jatkossa on hyvä pysähtyä pohtimaan, miten voimme tarjota mahdollisuuksia kouluttautumiseen mahdollisimman tasapuolisesti kaikille halukkaille työntekijöille. Johtamiskoulutuksista, jotka ovat ehdottomasti tärkeitä ja arvokkaita voin todeta, että avoimet yliopistot tarjoavat koulutuksia muutamilla sadoilla euroilla noiden kymmeniä tuhansia maksaneiden koulutusten sijaan. Toki nuo koulutukset vaativat suorittajiltaan paljon, eli helpolla eivät opintopisteet irtoa, mutta hinta-laatu-suhde on kyllä kohdillaan.

Tämä koulutusasiakin lienee henkilöstöjaoston hyvä ottaa tarkasteluun ensi syksynä yhteisten ja reilujen pelisääntöjen luomiseksi.

Viimeisenä aiheena nostaisin esille työhyvinvointiin, työn toimivuuteen, organisaation toimivuuteen, sairauspoissaolojen määrään sekä työn tuottavuuteen vahvasti liittyvän teeman. Esimiehisyyden. Hyvän johtamisen. Valtuutettu Nordström jo sivusikin aihetta omassa puheenvuorossaan.

Hyvää johtajuutta voi opiskella ja sitä voi oppia. Se ei vaadi suuria rahasummia, mutta se vaatii halua kehittyä ihmisenä.

Hyvä johtajuus ei tällä hetkellä ole kaikkien yksiköiden ja toimialojen vahvuuksia. Johtajuutta on varmasti pyritty kehittämään vuosi vuodelta yhä parempaan suuntaan. Hyvä niin. Mutta vielä on paljon parannettavaa. Ja tätä kehittämistyötä voidaan tehdä vain työntekijöitä kuuntelemalla. Jokainen näkökulma ja koettu tunne on arvokas ja niiden taustat tulee selvittää. Ja jokaisen esihenkilön tulee sitoutua itsereflektointiin, oman toimintansa ja tapojensa kriittiseen tarkasteluun. Samoin jokaisen työntekijän. Kriittinen pohdinta, etenkin omaan itseen kohdistuva, ei ole helppoa, mutta se on varsin palkitsevaa ja kehittävää.

Vihreä valtuustoryhmä hyväksyy vuoden 2020 henkilöstökertomuksen ja toivottaa kaikille Lohjan kaupungin työntekijöille hyvää kesää sekä työhyvinvointia tähän vuoteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: