KIRJOITTAJAVIERAS: Mistä on hyvä työyhteisö tehty?

Kirjoittajavieras Laura Skaffari (Länsi-Uusimaa 11.9.2022)

Työ on tärkeä tekijä, kun määritellään asioita, joiden kautta ihminen kokee olevansa merkityksellinen ja onnellinen. Monelle keskeinen osa työn mielekkyyttä on positiivinen ja kannustava työyhteisö. Työhyvinvointi määrittää osaltaan myös sen, onko ihminen tuottava osa yhteiskuntaa. Huonosti voiva ihminen on harvoin tuottava. Huonosti voiva työyhteisö ei tarjoa parastaan.

Millä sitten työelämässä voidaan vaikuttaa siihen, että yksilö on omassa paikassaan, omassa organisaatiossaan hyvinvoiva ja tuottava? Yksi merkittävä tekijä on työpaikan työilmapiiri. Jokainen työyhteisön jäsen on osaltaan vastuussa työilmapiiristä, mutta suurimmassa vastuussa siitä ovat esimiehet, joiden antama malli on aina esimerkki myös muille. Ja kaikista suurinta vastuuta työilmapiiristä ja työhyvinvoinnista kantaa organisaation ylin johtaja.

Oikeudenmukainen ja luotettava. Helposti lähestyttävä, kuunteleva ja keskusteleva. Ymmärtää alaistensa työtä ja näkee jokaisen työn ja työntekijän arvon. Muistaa kehua ja kannustaa alaisiaan ja luottaa heidän kyvykkyyteensä, mutta osaa tarvittaessa myös antaa rakentavaa, kriittistäkin palautetta. Osaa inspiroida ihmisiä ja luoda positiivista ilmapiiriä ympärilleen. Omaa kyvyn tarkastella kriittisesti omaa toimintaansa ja myöntää rohkeasti myös omat virheensä. Haluaa kehittyä ihmisenä.

Kaikki edellä mainitut ovat nostoja tutkimuksista, joissa on kartoitettu alaisten näkemyksiä siitä, millaisia ominaisuuksia hyvällä johtajalla pitäisi olla.

Pakko ja nöyryytys, pelon ilmapiiri, huutamalla annettu palaute, virheiden jatkuva varominen, avoimen keskustelun ja etenkin kuuntelemisen ja kuulemisen puuttuminen eivät vie organisaatiota kohti parempaa tulosta. Hyvä tulos syntyy, kun johtamisen ytimenä ovat luottamus, kannustaminen, positiivisuus sekä ohjaava työote.

Ilman hyvinvoivaa henkilöstöä ei ole toimivaa organisaatiota. Siksi on tärkeää, että jokaisessa yrityksessä, jokaisessa organisaatiossa kuunnellaan ja kunnioitetaan henkilöstöä. Heillä on paras tieto siitä, milloin suunta on oikea ja milloin väärä.

Kirjoittaja on lohjalainen kaupunginvaltuutettu ja henkilöstöjaoston varapuheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: